INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Na szczęście termin naszej podróży do Izraela wypadł przed ostatnią falą zamieszek i we względnym spokoju dane nam było zwiedzać ten fascynujący kraj. A miejsc, których odwiedzenie poczytuje sobie za obowiązkowe każdy turysta pojawiający się w tej krainie po raz pierwszy, jest naprawdę bez liku. W naszym przypadku siłą rzeczy program wycieczki był bardziej napięty, gdyż dodatkowo „ciążyły” na nas zobowiązania winiarskie. Od ponad dwóch dekad wina izraelskie wzbudzają wielkie zainteresowanie konsumentów praktycznie na całym świecie, tym samym konieczność ich zdegustowanie in situ była bezdyskusyjna. Dlatego oprócz oczywistych miejsc takich jak Nazaret, Betlejem czy Jerozolima, udaliśmy się na Wzgórza Golan, by spróbować cieszących się powszechnym uznaniem win powstających w winiarni Golan Heights, przemierzyliśmy górzyste, rolnicze tereny malowniczej Galilei by tam docenić klasę win powstających w Galil Mountain oraz spenetrowaliśmy okolice Jerozolimy, by wśród tamtejszych winogradów odkryć prawdziwe perełki.

Nie obyło się naturalnie bez zaglądnięcia do wytwórni kibucowych, w których naszą uwagę zwróciły nie tylko znakomite wina, ale również fantastyczna oliwa, tłoczona z oliwek lokalnych odmian. Przemierzając dolinę życiodajnego Jordanu trudno było oderwać wzrok od kipiących zielenią, rozległych terenów rolniczych, by wkrótce potem w zachwycie kontemplować dla kontrastu pozbawione jakiejkolwiek roślinności kamieniste wzniesienia pustyni Judzkiej, gdzie gołe, piaskowoszarej barwy wzgórza ostro kontrastowały z głębokim błękitem nieba. Oprócz niezapomnianych krajobrazów, licznych zabytków i świetnych win urzekła nas także izraelska kuchnia łącząca w sobie wiele różnych wpływów. Szczególnie przypadł nam do gustu wszechobecny, a wywodzący się z kuchni libańskiej hummus tradycyjnie podawany ze świeżym chlebem pita oraz przepyszne, bardzo sycące falafele z ciecierzycy. Tym samym podróż powrotną odbyliśmy dociążeni nie tylko butelkami izraelskiego wina, ale również oliwy oraz słoikami z pastą tahini niezbędną do przyrządzenia hummusu, by już w domu stworzyć we własnej kuchni chociaż namiastkę wielonarodowych izraelskich dań, bardzo pomocnych w wykreowaniu odpowiedniej atmosfery do oglądania licznych zrobionych podczas wyprawy zdjęć.

Wyjazdy w miejsce relacji:

Izrael – Nowy Stary Świat
28 kwietnia – 5 maja 2019

Jerozolima – Wzgórza Golan – Galilea

Wino na terenach dzisiejszego Izraela znane było już kilka wieków przed nastaniem naszej ery. Doskonale rozwijające się w czasach rzymskich winnice podupadły po opanowaniu tych terenów przez muzułmanów. Winogrodnictwo w Galilei i Judei odrodziło się dopiero w dziewiętnastym wieku. Stąd też z enologicznego punktu widzenia należy dziś Izrael do krajów Nowego Świata.

Archiwalne
4 250,00