INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Żółto-niebieska-zielona

Te trzy kolory widać na Sycylii praktycznie na każdym kroku, ale chyba najbardziej rzucają się w oczy wiosną, kiedy po chwilowym uśpieniu przyroda budzi się do życia, oszałamiając bujną zielenią i zachwycając intensywną żółtą barwą kwitnących mimoz i żarnowców, wyraźnie kontrastującą z wyrazistym błękitem nieba. Na pewno stanowi obszar fascynujący też o innych porach roku, ale chyba najpiękniej jest tu właśnie wtedy.

 

Dlatego po raz kolejny zdecydowaliśmy się odwiedzić tę największą na Morzu Śródziemnym wyspę w kwietniu. Tyle że w odróżnieniu od poprzednich wypraw, tym razem za cel obraliśmy jej wschodnie rubieże. Może nie tak bardzo znane ze swych win jak rejony zachodnie, ale odkrywanie nieoczywistości to nasza specjalność. Z niemałą satysfakcją organoleptycznie przekonaliśmy się, że tamtejsze wina na pewno warte są uwagi. Oprócz oczywistej w naszym przypadku koncentracji na aspekcie winiarskim przemierzyliśmy Sycylię, także podążając szlakiem śladów kolonizacji greckiej, barokowych miast i przepysznej rzemieślniczej czekolady. Odwiedziliśmy posiadłości skoncentrowane na najbardziej charakterystycznych dla wyspy uprawach czyli pomarańczy, oliwek i winorośli. Na miejscu, w przepięknej scenerii spróbowaliśmy wszystkich emblematycznych dla Śródziemnomorza produktów w najlepszym wydaniu – przepysznych, soczystych, zrywanych własnoręcznie prosto z drzewa pomarańczy w posiadłości Tenuta del Gelso, znakomitej oliwy, uważanej za jedną z najlepszych na Sycylii, w Tenuta Buonivini Planeta czy powstającej na bazie starych receptur świetnej czekolady u najstarszego na Sycylii producenta tego przysmaku Antica Dolceria Bonajuto w słynącym z barokowej architektury miasteczku Modica.

Wschodnio sycylijskie wina degustowaliśmy z dużą uwagą, szczególnie te powstające z odmiany nero d’avola. Okazało się, że tutaj prezentują zgoła inną, o wiele subtelniejszą naturę niż ich mocno wybarwieni, esencjonalni krewniacy z zachodniej części wyspy. Rodzina Planeta – jeden z najważniejszych sycylijskich producentów wina i znakomitej oliwy ma na Sycylii pięć posiadłości, spośród których w czasie ostatniej podróży odwiedziliśmy dwie. Pierwsza – Tenuta Buonivini – znajduje się w pobliżu wspaniałego barokowego Noto, druga zaś na zboczach  fascynującej i nieprzewidywalnej Etny. Tutaj zaznajomiliśmy się z niekoniecznie powszechnie znanymi szerokiej publiczności winami  – świeżymi, pełnymi owocu, wzbogaconymi o nuty mineralne i ziołowe przykładami powstałymi z lokalnej odmiany nerello mascalese słynącej z wyjątkowej zdolności odzwierciedlania w winach subtelności siedliska. Entuzjastom musiaków wielkiej frajdy dostarczyła degustacja powstałego metodą klasyczną carricante, co stanowiło swego rodzaju ciekawostkę, gdyż ta starożytna, endemiczna dla obszarów Etny odmiana jest nieczęsto spotykana na świecie.

Podróż po wschodniej Sycylii byłaby niekompletna bez odwiedzenia miasta szczycącego się mianem „perły Sycylii” czyli emanującej zmysłową atmosferą Taorminy. Położona na szczycie wzgórza, zwrócona w stronę morza i chlubiąca się antycznym teatrem greckim z widokiem na Etnę, bez umiaru czaruje i uwodzi przybyszów od wieków. Tutaj, oprócz rutynowego zwiedzania, wieczorową porą mieliśmy czas na spokojny spacer zabytkowymi uliczkami i zanurzenie się w bogatej przeszłości tego wyjątkowego miasta. Przed powrotem do kraju zdążyliśmy jeszcze zawrzeć znajomość z żyjącą w ciągłej niepewności jutra Katanią, której charakterystyczny czarno-biały pejzaż wyraźnie kontrastuje z barwnym życiem nocnym toczącym się w licznych pubach, restauracjach i kawiarniach miasta.

Wyjazdy w miejsce relacji:

Emilia-Romania – stolice włoskiego smaku
19–24 września 2019

Bolonia – Rawenna – Modena – Parma

Emilia-Romania to część Włoch, gdzie w równej mierze spotyka się nauka, kultura i sztuka – także ta kulinarna. Wystarczy bowiem wymienić takie nazwy jak szynka parmeńska, ocet balsamiczny z Modeny czy parmezan i już chce się tam pojechać, aby skosztować na miejscu owych specjałów w najlepszym wydaniu.

Last minute!Oferta
specjalna!
Ostatnie
4 miejsca!
2 550,00 

Na szlaku primitivo
26 kwietnia – 3 maja 2019

Apulia i Bazylikata

Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Towarzyszyć nam będzie oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!

Archiwalne
2 610,00 

Rzymskim szlakiem Toski
15–18 listopada 2018

Opera i sztuka w Rzymie

Któż nie słyszał o Tosce – słynnej operze Pucciniego, której akcja dzieje się w Rzymie. Odwiedzimy wszystkie miejsca związane z tym operowym arcydziełem, a dzień zakończymy Toscą w Teatro dell’Opera di Roma.

Archiwalne
1 830,00 

Toskania i Umbria
9–15 września 2018

Florencja – San Gimignano – Siena – Montepulciano – Orvieto – Asyż

Toskania jesienią jest niezapomniana! To kraina gęsto usiana renesansowymi miastami położonymi pośród winnic i cyprysów. Wśród nich znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę.

Archiwalne
2 690,00 

Festiwal Pucciniego w Toskanii
16–19 sierpnia 2018

Lukka – Piza – Torre del Lago

Puccini to niewątpliwe jeden z największych twórców opery włoskiej. Arie i duety z jego utworów słyszał każdy. W sierpniu, nieopodal położonej w Toskanii miejscowości Viareggio odbywa się festiwal dedykowany temu wielkiemu kompozytorowi.

Archiwalne
1 690,00