INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Category

Portugalia

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • Oferta
    specjalna!

    Od źródeł porto do Composteli
    25 kwietnia – 2 maja 2020

    Porto – Dolina Douro – Vinho Verde – Galicja

    Wyprawa, podczas której poznamy smak Portugalii, serce Doliny Douro i celtyckie oblicze Hiszpanii. Zamieszkamy w historycznej quincie w najpiękniejszej części doliny rzeki, słusznie uważanej za jedną z najważniejszych na Półwyspie Iberyjskim. Odbędziemy po niej rejs tradycyjną łodzią rabelo trasą, którą przez wieki spławiano beczki z winem.

  • Archiwalne

    Portugalskie osobliwości
    5–11 października 2019

    Madera i Alentejo

    Alentejo to jeden z mniej znanych regionów Portugalii, a niesłusznie, gdyż jest wyjątkowy i to pod wieloma względami. Zachwyca tu praktycznie wszystko, począwszy od niekończących się łanów zboża, a skończywszy na przysmakach lokalnej kuchni i wyśmienitych winach, których każdy powinien spróbować.

  • Archiwalne

    Azory, Lizbona i okolice
    13–21 października 2018

    Lizbona – Tejo – wyspa São Miguel

    Portugalia dla wielu tłumnie odwiedzających ją turystów jest krajem wyjątkowym. Nieustająco stanowi tajemnicę i frapuje odmiennością, nie przestając być „perłą architektoniczną na szyi Europy”, jak nader trafnie określiła ją Iza Klementowska w swej książce Samotność Portugalczyka.

Wycieczki winiarskie do Portugalii

W Portugalii, tej najdalej na zachód wysuniętej części kontynentalnej Europy, wina robi się niemal od tak dawna jak w sąsiadującej Hiszpanii. Państwa te łączy nie tylko granica, ale i wspólna historia. Długie walki z okupującymi Półwysep Iberyjski Maurami, dynamiczny czas wielkich odkryć geograficznych, a także długa współpraca z Anglikami, którzy byli (i nadal są) głównymi odbiorcami powstających tu słodkich win wzmacnianych. Enologiczna mapa Portugalii obejmuje właściwie całe państwo, zaczynając od położonego nad Oceanem Atlantyckim, na samym południu Algarve, kierując się przez cały kraj aż do Minho na półncoy, kończąc zaś na położonej z dala od brzegów Europy Maderze.

Tradycyjnie najsłynniejszymi tutejszymi winami były słodkie, wzmacniane porto. Swoją nazwę  przejęły od położonego nad oceanem miasta Porto. Winogrona wykorzystywane do winifikacji wbrew nazwie nie pochodzą z okolic miasta; rodzą się w położonej ponad 100 kilometrów na wschód od wybrzeża dolinie rzeki Douro. To ta sama rzeka, która przepływając przez Hiszpanię, nazywana jest Duero. To właśnie tu, na stromych zboczach dojrzewają owoce lokalnych odmian, które z czasem posłużą do wyrobu czerwonych słodkich win, w których zakocha się świat. Nieco inne, choć także w przeważającej większości słodkie wina powstają na położonej na Oceanie Atlantyckim Maderze. Warto w tym miejscu wymienić jeszcze jedną słodycz – to pochodzący z okolic Lizbony słynny muscat de Setúbal.

Portugalia słynie jednak nie tylko z win słodkich. W takich regionach jak Dão, Douro, Bairrada czy Tejo można degustować doskonałe wytrawne wina z endemicznych, mało znanych w innych zakątkach świata odmian, takich jak touriga nacional, trincadeira, castelão, alfrocheiro, tinto cão czy fernão pires. Portugalscy winogrodnicy i winiarze na przestrzeni lat wykazali się heroiczną wręcz determinacją by chronić dziedzictwo ponad 250 odmian winorośli, spośród których zdecydowana większość nie występuje nigdzie indziej na świecie. Uprawia się je na wszelkiego typu podłożach, począwszy od piasków, a na łupkach skończywszy oraz w rozmaitych mikroklimatach. W efekcie w Portugalii powstają wina tyleż różnorodne, co niepowtarzalne. Tradycyjnie były kupażami kilku odmian, ale ta sytuacja już od dobrych kilkudziesięciu lat ulega metamorfozie i obecnie coraz częściej pojawiają się na portugalskiej scenie wina jednoodmianowe. Uwagę enopodróżników od pewnego czasu przyciąga stosunkowo mało znany, ale dynamicznie rozwijający się w ostatnim okresie położony na południe od Lizbony, po drugiej stronie Tagu, region Alentejo, w przeszłości kojarzony głównie z uprawą zboża. Dzięki bardzo suchemu i ciepłemu klimatowi powstają tu czerwone wytrawne wina, które najbardziej trafiają w gusta Europejczyków. Oczywiście największą popularnością cieszą się tereny na północ od stolicy kraju, gdzie oprócz winnic można zwiedzać wspaniałe historyczne miasta z uniwersytecką Coimbrą i Porto na czele. 

Portugalia urzeka swoim spokojem, atmosferą niewielkich sennych miasteczek znanych z obrazów dziewiętnastowiecznych malarzy, zachwyca malowniczością tutejszych winnic oraz miastami ozdobionymi mozaiką niebieskich ceramicznych płytek zwanych azulejos.