INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Category

Włochy

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

  • Oferta
    specjalna!

    Z winem przez całą Sycylię
    25 kwietnia – 2 maja 2020

    Taormina - Ragusa - Modica - Agrygent - Castellammare del Golfo - Marsala - Palermo - Etna

    Położona pośrodku Morza Śródziemnego Sycylia jest zupełnie wyjątkową wyspą. Z powodu swej bujnej przeszłości prezentuje licznym przybyszom niepokorny charakter i nader interesujące, wielokulturowe oblicze.

  • Oferta
    specjalna!

    Toskania i Umbria
    14–20 kwietnia 2020

    Florencja – San Gimignano – Siena – Montepulciano – Orvieto – Asyż

    Toskania wiosną jest niezapomniana! To kraina gęsto usiana renesansowymi miastami położonymi pośród winnic i cyprysów. Wśród nich znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę.

  • Archiwalne

    Na szlaku primitivo
    26 kwietnia – 3 maja 2019

    Apulia i Bazylikata

    Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Towarzyszyć nam będzie oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!

  • Archiwalne

    Emilia-Romania – stolice włoskiego smaku
    19–24 września 2019

    Bolonia – Rawenna – Modena – Parma

    Emilia-Romania to część Włoch, gdzie w równej mierze spotyka się nauka, kultura i sztuka – także ta kulinarna. Wystarczy bowiem wymienić takie nazwy jak szynka parmeńska, ocet balsamiczny z Modeny czy parmezan i już chce się tam pojechać, aby skosztować na miejscu owych specjałów w najlepszym wydaniu.

Podróże winiarskie do Włoch

Włochy, obok Francji i Hiszpanii, to bez wątpienia najważniejszy kraj winiarski świata. Wskazuje na to już chociażby fakt, że każdy z 20 regionów Italii jest jednocześnie regionem winiarskim. Na Półwyspie Apenińskim wina powstawały na długo przed założeniem przez mitycznych Romulusa i Remulusa Wiecznego Miasta. Na południu, Sycylii, Sardynii i w Apulii pierwsze winnice zakładali Grecy, zaś na północy i w słonecznej Toskanii wina robili już Etruskowie zamieszkujący okolice Volterry i Montepulciano. W czasach antycznych rzymscy legioniści rozpowszechnili uprawę winnej latorośli w całej niemal Europie. Za to tam, gdzie na początku naszej ery nie dotarły wojska cezarów, przybyli tysiąc lat później benedyktyni, którzy w całej chrześcijańskiej Europie zakładali klasztory, ale też otaczające je winnice.
Włochy są kolebką rozwijającej się przez niemal trzy tysiące lat cywilizacji, kultury i sztuki, w tym sztuki uprawy winorośli. To także niezwykle zróżnicowany kraj pod względem klimatu i geografii. Znajdziemy tu tereny wysokogórskich łańcuchów, które tworzą Alpy i Apeniny, krainy wulkanów, z których najbardziej znanymi są Etna i Wezuwiusz, jak i doliny rzek Tybr i Arno. Niezwykle silny wpływ na klimat półwyspu mają oblewające go wody, wchodzące w skład Morza Śródziemnego – od zachodu morze Tyrreńskie, od południa Jońskie, a od zachodu Adriatyk. Te wszystkie czynniki, a także mnogość odmian winorośli, wpływają na bogactwo tutejszych win.
Najsłynniejszym regionem winiarskim Włoch jest Toskania, a w niej powstające między Florencją a Sieną chianti classico, rodzące się nieopodal Montalcino wino brunello oraz vino nobile z miasteczka Montepulciano. Wytwarza się tutaj także fantastyczne białe wina, na czele których stoi vernaccia z miasta San Gimignano, nazywanego przez wielu toskańskim Manhattanem. Jeśli mowa o winach Toskanii, nie należy zapominać o supertoskanach, które rodzą się w winnicach położonych nad brzegiem morza Tyrreńskiego w okolicach miasteczka Bolgheri oraz wyspy Elby.
Kolejnym ważnym miejscem na enologicznej mapie Włoch jest Piemont. Położony między Alpami a zatoką Genueńską region znany jest z dwóch apelacji – Barolo oraz Barbaresco. Te wybitne wina powstają wokół miast Alba i Asti. Warto wiedzieć, że Alba poza winem słynie także z wyśmienitych białych trufli oraz orzechów laskowych, z których powstaje… nutella.
Najsłynniejszym miastem innego północnego regionu, a mianowicie Veneto, jest Wenecja, jednak dla miłośników wina dużo ważniejsza jest Werona. To miasto odwiedzane przez miłośników Szekspira, a także wielbicieli opery – pasjonatów nektaru Bachusa przyciąga przede wszystkim winami z rodziny valpolicella, w tym słynnym amarone della valpolicella.
Nie należy jednak zapominać o południowych regionach półwyspu Apenińskiego, takich jak Apulia z odmianą primitivo, Basilicata z aglianico czy Sycylia ze swoją sztandarową odmianą nero d’avola. Także w Kampanii wokół Neapolu powstają doskonałe wina, coraz częściej pojawiające się w wytwornych restauracjach na całym świecie.
Pamiętajmy, że Włochy to także wina musujące. Najsłynniejsze z nich to powstające we Friuli prosecco, ale także musujące moscato z Piemontu, lambrusco z okolic Parmy i Bolonii oraz powstające na Sycylii słodkie musujące muskaty.
Na koniec, a raczej deser, wina słodkie – w tym marsala z okolic Trapani na Sycylii, vin santo z Toskanii oraz recioto della valpolicella z Wenecji Euganejskiej (Veneto) z okolic jeziora Garda.