Kim jest sommelier?

Kim jest sommelier?

Podr贸偶e z winem

Sommelier to wr臋cz doskona艂y zaw贸d dla mi艂o艣nik贸w wina, interesuj膮cych si臋 jego histori膮 i procesem produkcji. M贸wi膮c najpro艣ciej, sommelier to znawca wina, kt贸ry ma na jego temat szerok膮 wiedz臋. Sommelier贸w zwykle mo偶na spotka膰 w restauracji, kiedy to chcieliby艣my zam贸wi膰 wino do posi艂ku, jednak nie jeste艣my pewni, jakie b臋dzie najlepsze. W贸wczas zadaniem sommeliera jest przedstawienie odpowiedniego wina i jego charakterystyki. To jednak tylko u艂amek pracy sommeliera. W dzisiejszym wpisie dowiesz si臋, czym zajmuje si臋 sommelier, na czym polega jego praca i jak zosta膰 certyfikowanym sommelierem.

Sommelier 鈥 czym si臋 zajmuje?

Sommelier (z francuskiego soumelier) to osoba, kt贸ra mo偶e pochwali膰 si臋 znajomo艣ci膮 wielu fakt贸w na temat wina 鈥 w tym jego historii, produkcji, technik degustacyjnych, czynnik贸w wp艂ywaj膮cych na smak trunku, czy rodzaj贸w kieliszk贸w, w kt贸rych wino powinno by膰 podawane. Sommelier贸w mo偶na spotka膰 w wykwintnych restauracjach, gdzie serwuje si臋 wino do posi艂k贸w, ale tak偶e w miejscach takich jak sklepy z alkoholami, czy podczas wydarzenia, na kt贸rym jest prowadzona degustacja trunk贸w.

Co powinien wiedzie膰 sommelier?

Dobry sommelier powinien wiedzie膰 na temat wina dos艂ownie wszystko, od tradycji region贸w winiarskich z ca艂ego 艣wiata, przez proces produkcji wina, po znajomo艣膰 lokalnych winnic wraz z ich zawarto艣ci膮. Obowi膮zkow膮 wiedz膮 jest historia powstawania wina, a tak偶e podzia艂 win i ich systematyka. Co wi臋cej, wyszkolony sommelier powinien zna膰 odmiany winogron, z kt贸rych powstaj膮 konkretne wina, a tak偶e dysponowa膰 szerok膮 wiedz膮 na temat ich 艂膮czenia z potrawami.

Niezwykle wa偶n膮 wiedz膮 jest znajomo艣膰 smak贸w, aromat贸w i zapach贸w win oraz umiej臋tno艣膰 klasyfikacji odmian ze wzgl臋du na te czynniki. Ponadto sommelier powinien mie膰 wiedz臋 techniczn膮 na temat pakowania, korkowania i przechowywania trunk贸w, a tak偶e kieliszk贸w, w kt贸rych nale偶y je serwowa膰.

Na czym polega praca sommeliera?

Zaw贸d sommeliera nie ogranicza si臋 do pracy jako kelner. W niekt贸rych, szczeg贸lnie wi臋kszych restauracjach, zatrudniani s膮 osobni pracownicy, zajmuj膮cy si臋 tylko serwisem wina. W贸wczas zadaniem sommeliera jest zaproponowanie odpowiedniego rodzaju wina go艣ciom, a tak偶e opowiedzenie o nim i podanie go.

Ponadto do zada艅 sommeliera mo偶e nale偶e膰 tworzenie karty win w lokalach gastronomicznych. W贸wczas, na podstawie swojej wiedzy i do艣wiadczenia, sommelier dobiera odpowiedni rodzaj wina do da艅 proponowanych w menu restauracji, tak, aby stworzy膰 idealne po艂膮czenia smakowe.

Nierzadko sommelier zajmuje si臋 tak偶e obs艂ug膮 wi臋kszych event贸w, podczas kt贸rych przeprowadzana jest degustacja trunk贸w. Podobnie jak w przypadku restauracji, zadaniem sommeliera jest opowiadanie o przedstawionych propozycjach i serwowanie wina zainteresowanym.

Sommelier mo偶e tak偶e pracowa膰 przy sprzeda偶y wina w sklepach specjalistycznych. Niejednokrotnie zdarza si臋, 偶e koneserzy wina poszukuj膮 nowych, ciekawych smak贸w, kt贸re trudno jest znale藕膰 w typowych marketach. Sommelier w贸wczas s艂u偶y pomoc膮 i po wys艂uchaniu preferencji kupuj膮cego, proponuje mu wino dostosowane do jego potrzeb.

Warto doda膰, 偶e sommelierzy mog膮 zajmowa膰 si臋 tak偶e zapleczem restauracji. W贸wczas do ich obowi膮zk贸w nale偶y uzupe艂nianie zapas贸w magazynowych, zamawianie win z odpowiednich hurtowni i negocjowanie cen, nadz贸r odpowiedniego przechowania trunk贸w, a tak偶e szkolenie i egzaminowanie kelner贸w pracuj膮cych w restauracji.

Czy warto by膰 sommelierem?

Praca jako znawca win to doskona艂y wyb贸r dla mi艂o艣nik贸w tych trunk贸w. W贸wczas bez wi臋kszego wysi艂ku mo偶na 艂膮czy膰 hobby z prac膮, tym samym poszerzaj膮c swoj膮 wiedz臋 na temat win. Sommelierzy powinni by膰 ciekawi historii wina i jego powstawania, a tak偶e 艣ledzi膰 pojawiaj膮ce si臋 na rynku nowo艣ci 鈥 ich smaki i aromaty. Warto doda膰, 偶e praca w zawodzie sommeliera to tak偶e okazja do nabycia nowych znajomo艣ci i do ci膮g艂ego rozwoju.

Jak zosta膰 sommelierem?

Aby zosta膰 sommelierem, nale偶y odby膰 szkolenia w zakresie wina, kt贸re zwykle ko艅cz膮 si臋 uzyskaniem certyfikatu. Warto zaznaczy膰, 偶e takie kursy odbywaj膮 si臋 najcz臋艣ciej w malowniczych miejscach, zwi膮zanych z winem i jego histori膮. Szkolenia obejmuj膮 zagadnienia zwi膮zane z powstawaniem wina, jego popularno艣ci膮 na 艣wiecie, a tak偶e z podzia艂em i systematyk膮 trunk贸w.

Ponadto uczestnicy kurs贸w dowiaduj膮 si臋, jakie wyr贸偶nia si臋 szczepy winogron, odmiany winogron czerwonych i bia艂ych, a tak偶e jakie czynniki maj膮 wp艂yw na jako艣膰 win (zapach, smak, aromat). Co wi臋cej, szkolenie zwykle po艂膮czone jest z degustacj膮 wina, podczas kt贸rej poznaje si臋 sposoby i techniki degustacyjne.

Nieod艂膮cznym elementem kurs贸w s膮 wyk艂ady na temat b艂臋d贸w wyst臋puj膮cych w winach, a tak偶e szkolenia z czytania etykiet i klasyfikacji win najwa偶niejszych krajach winiarskich. Uczestnicy szkolenia poznaj膮 definicj臋 apelacji, a tak偶e proces produkcji win s艂odkich i wzmacnianych. Kursy zwykle obejmuj膮 tak偶e wiedz臋 na temat win le偶akowanych w beczkach.

Ponadto uczestnicy kursu dowiaduj膮 si臋, jak powinno si臋 dobiera膰 wina do potraw, a tak偶e jak wygl膮da praca sommeliera 鈥 na czym polega i jakie narz臋dzia s膮 niezb臋dne do pracy. Co wi臋cej, szkolenie obejmuje zaj臋cia praktyczne z serwisu wina oraz wyk艂ady na temat rodzaj贸w kork贸w, korkoci膮g贸w, butelek, w kt贸rych przechowuje si臋 wina, a tak偶e temperatury podawania wina i rodzaj贸w kieliszk贸w. Warto doda膰, 偶e w czasie kursu mo偶na zdoby膰 wiedz臋, gdzie najlepiej zamawia膰 wina, aby te by艂y najwy偶szej jako艣ci i 艣wietnie smakowa艂y.

Zainteresowa艂o Ci臋 szkolenie na sommeliera? Nie czekaj 鈥 sprawd藕 nasz膮 ofert臋 i zapisz si臋 ju偶 dzi艣! KURSY WINIARSKIE

Ile zarabia sommelier?

Zarobki sommeliera oczywi艣cie zale偶膮 od jego do艣wiadczenia i nabytych umiej臋tno艣ci. Szacuje si臋, 偶e do艣wiadczony sommelier mo偶e zarabia膰 oko艂o 8 tys. z艂 brutto miesi臋cznie. Warto jednak doda膰, 偶e zarobki mog膮 by膰 powi臋kszone o napiwki (kt贸re zwykle s膮 niema艂e). Ponadto sommelierzy mog膮 prowadzi膰 liczne szkolenia, co jest kolejn膮 okazj膮 do dodatkowego zarobku. Co wi臋cej, wielu sommelier贸w podejmuje si臋 prowadzenia event贸w degustacyjnych, co jeszcze mocniej wp艂ywa na wysoko艣膰 ich miesi臋cznych zarobk贸w.

Sommelier a kiper

Wiele os贸b cz臋sto myli zaw贸d sommeliera z zawodem kipera. R贸偶nica bowiem polega na tym, 偶e kiper zajmuje si臋 g艂贸wnie okre艣laniem smaku trunk贸w, ich degustacj膮, wyczuwaniem nut i zawartych w winach aromat贸w oraz wydawaniem opinii na temat jako艣ci trunk贸w.

Sommelier 鈥 pochodzenie s艂owa

S艂owo 鈥瀞ommelier鈥 pochodzi od prowansalskiego s艂owa 鈥瀞aumalier鈥, kt贸re pocz膮tkowo oznacza艂o osob臋 w臋druj膮c膮 ze zwierzyn膮, kt贸ra nosi艂a ci臋偶ary. Po pewnym czasie s艂owo zmieni艂o znaczenie i by艂o kojarzone z osob膮, kt贸ra sprzedawa艂a 偶ywno艣膰 oraz napoje, w tym wino. S艂owo 鈥瀞aumalier鈥 przekszta艂ci艂o si臋 z czasem we francuskie s艂owo 鈥瀞oumelier鈥, kt贸rym po dzi艣 okre艣la si臋 eksperta od win i jego mi艂o艣nika.

Kilka s艂贸w o winie

Poszukuj膮c informacji o historii wina, mo偶na natkn膮膰 si臋 na wiele opowie艣ci zwi膮zanych z jego wynalezieniem. Wed艂ug Grek贸w i Rzymian wino zosta艂o wynalezione przez Bachusa lub Dionizosa, wed艂ug 呕yd贸w za艣 pierwszym winiarzem by艂 Noe, kt贸ry posadzi艂 szczepy tu偶 po biblijnym potopie. Historia jednak m贸wi, 偶e skamieliny winoro艣li si臋gaj膮ce wiele tysi臋cy lat wstecz zosta艂y odnalezione w okolicach Morza Kaspijskiego, a wino wyprodukowano oko艂o 10 tysi臋cy lat temu na terenach pomi臋dzy dzisiejszym Iranem a Morzem 艢r贸dziemnym.

Upraw膮 winoro艣li najpierw zaj臋li si臋 Egipcjanie, zadaniem Grek贸w by艂o za艣 udoskonalenie metod uprawy. Dzi臋ki opracowaniu odpowiednich sposob贸w przycinania ga艂臋zi i techniki winifikacji wino rozprzestrzeni艂o si臋 na Bliski Wch贸d, do p贸艂nocnej Afryki i 艣r贸dziemnomorskiej cz臋艣ci Europy. Do popularyzacji wina przyczynili si臋 Rzymianie, kt贸rzy przej臋li od Grek贸w metody upraw winoro艣li. W贸wczas wino sta艂o si臋 drugim najcz臋艣ciej spo偶ywanym po wodzie napojem.

Podsumowanie

Sommelier to niezwykle ciekawy zaw贸d, kt贸ry wci膮偶 zyskuje popularno艣膰 na ca艂ym 艣wiecie. To tak偶e doskona艂y wyb贸r dla os贸b poszukuj膮cych pracy, w kt贸rej niezb臋dny jest kontakt z lud藕mi i sta艂y rozw贸j. Ci膮gle otwieraj膮ce si臋 nowe, luksusowe restauracje sprawiaj膮, 偶e wzrasta zapotrzebowanie na ekspert贸w z dziedziny wina. Aby zosta膰 sommelierem, nale偶y odby膰 profesjonalne kursy winiarskie, podczas kt贸rych przedstawiana jest szczeg贸艂owa wiedza o winie, niezb臋dna do rozpocz臋cia pracy w tym zawodzie.

Nasze relacje z podr贸偶y