INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Michał Bardel

Rodowity krakowianin, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, dziennikarz i popularyzator wina, kierownik studiów podyplomowych Wiedza o winie. Media-rynek-kultura oraz Teoria i Praktyka Sommelierska w Collegium Civitas w Warszawie, sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich oraz pomysłodawca i dyrektor wykonawczy międzynarodowego konkursu win różowych International Rosé Championship, a także akredytowany ambasador niemieckiego stowarzyszenia Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter (VDP).

Z wykształcenia dr filozofii, wykładowca logiki i metodologii nauk w Collegium Civitas, były redaktor naczelny miesięcznika „Znak”. Autor kilkudziesięciu artykułów popularnonaukowych związanych z winem, wydał m.in. książkę Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata (Znak 2014) oraz – wraz z Wojciechem Gogolińskim – dwa tomy podręcznika akademickiego Wiedza o winie („Czas Wina”, 2015, 2017). Pierwsza z książek została nagrodzona w kategorii najlepszej polskojęzycznej książki o winie w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards i weszła do finału Best of the World edycji 2015 w kategorii „Drinks Education”. We wrześniu 2018 roku w wydawnictwie Znak ukazała się książka Korek czy zakrętka. Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, ale nie masz kogo zapytać.

Opinie o prowadzącym

Pan Michał wykłada tak, jak pisze: lekko, z humorem, lecz nie żałując potężnej dawki informacji. Słucha się go z przyjemnością, a dzięki ciekawej formie podania, wiedza utrwala się na długo.

Julia Nowak

Pan Michał to kompetentny wykładowca, z tzw. ikrą, co oznacza, że na jego wykładach nie można się nudzić.

Stefan Buliński

Wyjazdy prowadzącego:

Hospices de Beaune

Burgundia dla dorosłych
23–26 października 2020

Wizyta, choćby krótka, w tym bodaj najważniejszym regionie winiarskim świata powinna należeć do obowiązków każdego amatora wina. To tu, na zboczach Złotego Stoku (Côte d’Or), powstają przecież najdroższe i najwspanialsze wina, jakie człowiek jest w stanie stworzyć. A gdzie wspaniałe wino, tam też doskonała kuchnia, dobra zabawa, piękne krajobrazy i spokojne wiejskie życie niemal w całości podporządkowane dwóm gwiazdom: pinot noir i chardonnay. Kto raz zakocha się w krystalicznie czystych aromatach leśnych owoców penetrujących do głębi zwoje mózgowe, kto da się uwieść subtelnej łagodności na podniebieniu, której próżno szukać w najlepszych nawet bordoskich butelkach, ten za butelkę dobrego burgunda zrobi wszystko. To osobny i niezwykły mikrokosmos, tym bardziej wciągający, że niemal zupełnie niezrozumiały dla winnych laików. Bo do tej miłości trzeba dojrzeć. Zapraszamy zatem na wyprawę tylko dla dorosłych, do krótkiej, ale intensywnej eksploracji burgundzkich piwnic pod opieką Michała Bardela, redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”.

2 250,00 
polewanie wina

Wina Afryki Południowej w Dworze Sieraków
22–24 listopada 2019

Kurs dla zaawansowanych

Zapraszamy Państwa do weekendowej przygody ze specjalnie dobranymi winami z najważniejszych dystryktów Kraju Przylądkowego. Opowiemy o fascynujących początkach winiarstwa w okolicach Kapsztadu, poznamy niezwykłą przylądkową architekturę, skosztujemy kilkudziesięciu świetnych win i dowiemy się, w jakim kierunku zmierzają młodzi winiarze z RPA.

Archiwalne
1 150,00 
polewanie wina

Zrozumieć Francję – kurs w Dworze Sieraków
1–3 lutego 2019

Kurs dla zaawansowanych

Zapraszamy na weekendowy kurs, podczas którego przedstawimy regiony winiarskie Francji, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych z nich, czyli Bordeaux i Burgundii. Kurs będzie okazją do skosztowania win w klasie grand cru i grand cru classé. Zajęcie prowadzą – redaktorzy magazynu „Czas Wina”, jurorzy międzynarodowych konkursów winiarskich.

Archiwalne
1 150,00