Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.
Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.
Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.
Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.
Przeczytaj teksty tego autora:
Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.
Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.
Zapraszamy na kolejne spotkanie z muzyką operową i winem. Tym razem odwiedzimy gościnne progi Opery Śląskiej w Bytomiu.
Zakaukazie śmiało można nazwać kolebką winiarstwa. To tutaj Noe sadził pierwsze krzewy winorośli, a wyjątkowe tradycje enologiczne kultywowane są w tym regionie do dziś. Ale Gruzja to nie tylko wina – to także górzyste tereny Kaukazu z ukrytymi wśród dolin monastyrami, których mury pamiętają pierwsze tysiąclecie naszej ery. To także dzika przyroda z malowniczymi zakątkami, niepowtarzalna kuchnia i słynna na cały świat gruzińska gościnność. Podczas całej podróży, oprócz pilota i sommeliera towarzyszył nam będzie Giorgi Maglakelidze – mieszkający w Polsce autor przewodników i książek o kulturze, historii oraz kuchni gruzińskiej. Dzięki jego obecności nasza wyprawa pozwoli poczuć smak i klimat prawdziwej Gruzji.
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.
Zapraszamy na uroczystą kolacją klubową połączoną z degustacją win nowozelandzkich.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win francuskich.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.
Werona kojarzy się przede wszystkim z kochankami Julią i Romeem, których tragiczne losy Szekspir umiejscowił w tym właśnie mieście. Ci, którzy interesują się muzyką, nie mogli nie słyszeć o słynnym operowym festiwalu Arena di Verona, który od ponad stu lat przyciąga do tego historycznego miejsca tysiące melomanów.
Londyn, miasto założone na rzymskiej osadzie z I wieku szybko stało się jednym z największych w Europie, w XVIII wieku prześcigając sam Paryż pod względem wielkości i znaczenia ekonomicznego. Obecnie stolica Wielkiej Brytanii to światowe centrum finansowe, a dla wielbicieli sztuki i muzyki miejsce, którego pominąć nie można.