Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.
Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.
Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.
Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.
Przeczytaj teksty tego autora:
Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.
Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.
Poznajmy kraj, w którym wino powstaje od zawsze i gdzie, jak w niewielu innych miejscach na świecie, widać to na każdym kroku. Włosi wytwarzają nie tylko najwięcej wina na naszym globie, ale także plasują się w czołówce pod względem jego różnorodności.
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.
Austria to jeden z najmniejszych, ale i najważniejszych winiarskich krajów Europy. Tamtejsze wina ze względu na niewielkie ilości, a także dość wysoką cenę, znane są głównie w miejscach swego powstawania. Dlatego właśnie zapraszamy na tygodniowy objazd najciekawszych regionów Austrii. Podczas wyprawy spróbujemy win od kilkunastu producentów reprezentujących najważniejsze typy, odmiany i rodzaje powstających nad Dunajem win. Trasa wycieczki przygotowana jest tak, aby przy okazji odwiedzić najpiękniejsze zakątki kraju i zwiedzić światowej klasy zabytki, z których słynie nie tylko Wiedeń.
Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Towarzyszyć nam będzie oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win słoweńskich w restauracji Sielanka.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową w Dworze Sieraków połączoną z degustacją win słoweńskich.
Po przeanalizowaniu przepisów i zasad epidemiologicznych, a także mając na uwadze zdrowie uczestników i organizatorów naszych imprez, postanowiliśmy zrewidować plany dotyczące Ogrodów Wina w 2020 roku. Impreza w przewidzianej pierwotnie formule, połączona z czterodniowym pakietem pobytowym oraz wycieczką do winnic małopolskich odbędzie się w terminie 9–12 lipca. Naturalnie tylko wtedy, jeżeli pozwoli na to sytuacja epidemiologiczna. Aby jednak zapełnić powstałą pustkę w naszych kalendarzach, proponujemy uproszczone wersje spotkań z winem w Dworze Sieraków.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win australijskich i nowozelandzkich.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową z udziałem winiarzy połączoną z degustacją win z całego świata.