Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.
Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.
Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.
Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.
Przeczytaj teksty tego autora:
Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.
Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win australijskich i nowozelandzkich
Miło nam zaprosić Państwa na tematyczną kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich.
Miło nam zaprosić Państwa na tematyczną kolację klubową połączoną z degustacją win.
W lutym czeka nas weekend pełen muzyki. W piątkowy wieczór obejrzymy spektakl Sen nocy letniej w Operze Krakowskiej, a w sobotę wybierzemy się do Krakowa, by odbyć spacer muzycznymi szlakami miasta i zjeść obiad w zaprzyjaźnionej restauracji. Zwieńczeniem dnia będzie galowa kolacja, na którą zaprosi Wojciech Giebuta wraz z zaprzyjaźnionymi muzykami Opery Krakowskiej. Podczas wieczoru podane zostaną potrawy i wina pojawiające się w słynnych operach, a wybrane dania zostaną zilustrowane muzycznie. Usłyszymy zatem najsłynniejsze arie i duety z oper Verdiego, Pucciniego i Bizeta wraz z odpowiednim muzyczno-kulinarnym komentarzem. Szykuje się prawdziwa uczta dla ciała i ducha, której na pewno nie powinno się zignorować!
Zapraszamy na kolejne spotkanie z muzyką operową i winem. Tym razem odwiedzimy gościnne progi Opery Śląskiej w Bytomiu.
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.
Zapraszamy na uroczystą kolacją klubową połączoną z degustacją win nowozelandzkich.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win francuskich.