Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.
Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.
Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.
Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.
Przeczytaj teksty tego autora:
Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.
Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.
Londyn, miasto założone na rzymskiej osadzie z I wieku szybko stało się jednym z największych w Europie, w XVIII wieku prześcigając sam Paryż pod względem wielkości i znaczenia ekonomicznego. Obecnie stolica Wielkiej Brytanii to światowe centrum finansowe, a dla wielbicieli sztuki i muzyki miejsce, którego pominąć nie można.
Madryt – dziś stolica Hiszpanii, a kiedyś jedno z najważniejszych miast imperium, w którym nigdy nie zachodziło słońce. Miejsce słynące z flamenco i corridy, ale także z wielkich kolekcji sztuki i teatru operowego, w którym na co dzień występują artyści znani z największych scen świata. To miasto historycznych zaułków, starych zabytkowych kościołów i pałaców oraz pięknie współgrających z nimi nowoczesnych budowli i rozwiązań urbanistycznych. Warto pamiętać, że stolica Hiszpanii, choć położona z dala od ważnych regionów winiarskich, pełna jest doskonałych restauracji, w których podawane są najlepsze wina za całej Iberii.
Drezno to jedno z najpiękniejszych miast Środkowej Europy. Zazwyczaj kojarzy nam się ze wspaniałą barokową architekturą z epoki Wettinów oraz saską porcelaną, którą od czasów Augusta Mocnego tworzy się w pobliskiej Miśni. Jednym z symboli miasta jest Opera Sempera, która uznawana jest za ważniejszą scenę operową w Niemczech. Saksonia to także najdalej wysunięty na wschód niemiecki region winiarski, słynący z doskonałych białych win. Zapraszamy na kolejny wyjazd dla koneserów i melomanów. Do miasta porcelany, muzyki i wina.
Zapraszamy na nocne zwiedzanie połączone z uroczystą kolacją w stylu Slow Food i degustacją węgierskich win.
Serdecznie zapraszamy do Restauracji Browar Przystań na wieczór ze słoweńskimi winami z winnicy Vinska Klet „Goriška Brda”.
Zapraszamy na kolejne spotkanie z muzyką operową i winem. Tym razem odwiedzimy gościnne progi Opery Śląskiej w Bytomiu.
W Dolinie Loary w każdej mijanej miejscowości jest zamek. Jeden niewielki wybudowany zaledwie sto lat temu, gdzie indziej wielki i potężny, pamiętający czasy średniowieczne. W tych mniejszych mieszkali baronowie lub drobna arystokracja, w tych najsłynniejszych królowie i książęta.
Zapraszamy na kolację klubową połączoną z degustacją win izraelskich.