Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.
Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.
Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.
Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.
Przeczytaj teksty tego autora:
Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.
Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.
Bordeaux to najsłynniejszy region winiarski świata. Rubinowoczerwone wina weszły nawet do naszego słownika, bo to im zawdzięczamy kolor bordowy. Dzisiejsze Bordeaux to plątanina ponad czterdziestu apelacji, w których wina tworzy niemal dziesięć tysięcy producentów.
Nowy Jork, artystyczna stolica świata, w której działają najważniejsi malarze, muzycy, literaci i kreatorzy mody. Poznaj z nami to niesamowite miasto. Posłuchaj największych śpiewaków w Metropolitan Opera. Poczuj atmosferę Manhattanu i Brooklynu, przespaceruj się po Broadwayu.
Podczas kolejnego weekendu kursowego chcemy bliżej przyjrzeć się Hiszpanii – wspólnie odwiedzić najważniejsze regony winiarskie tego kraju, poznać endemiczne odmiany winorośli i spróbować najsłynniejszych win.