Szkoła, w której na zajęciach pije się wino oraz inne alkohole – czyż nie brzmi to jak żart albo sen sfrustrowanego pracoholika?
Okazuje się, że czasami marzenia stają się rzeczywistością. Taki cud wydarzył się w 27 lipca 2012 i trwał przez trzy dni – aż do niedzieli. Miejsce właściwe dla cudu; XIX-wieczny polski dwór otoczony dębowym parkiem z krótko przyciętymi trawnikami, na błękitnym niebie słońce, śpiew ptaków, w kubełku mrożony szampan… Ten kogo tam nie było, niech żałuje.
Ale zacznijmy od początku. Klub Domu Wina zainaugurował zajęcia Szkoły Wina , czyli weekendowych spotkań, w których może wziąć udział każda osoba zainteresowana zdobyciem wiedzy o winie od podstaw. Zajęcia prowadzi redaktor „Czasu Wina”, znawca i miłośnik win, niestrudzony enopodróżnik Wojciech Giebuta.
Pierwsza edycja rozpoczęła się po południu w piątek od wprowadzenia słuchaczy w tajniki powstawania wina. Od zbioru w winnicy do wystawienia butelki na sklepowej półce mija czasem kilka lat, więc warto wiedzieć co się w tym czasie z nim dzieje. Praktyczną wiedzę zdobyliśmy z kieliszkami w dłoni (a nie w pocie czoła w winnicy) ucząc się zapachów i smaków chardonnay, sauvignon blanc, rieslinga i merlota. Dodam, że nie były to słabe wina bo takowych w Sierakowie znaleźć nie sposób.
Zwieńczeniem nauki była wizyta w dworskiej piwniczce, gdzie gospodarz poczęstował nas, w celach edukacyjnych, 10 letnim Porto z winiarni Kopke oraz wytrawnym, dojrzałym Keknyelu z Badacsonyi.
Sobotę poświęciliśmy na omówienie procesu powstawania win musujących (tu wiedza praktyczna wymagała otwarcia katalońskiej cavy oraz francuskiego szampana Pommery). Każdy miłośnik wina musi posiadać pewne umiejętności sommelierskie, bo cóż nam po butelce, której nie potrafimy właściwie otworzyć, czy winie, którego nie potrafimy podać. Po lunchu zgłębialiśmy analizę zapachowo-smakową szczepów win czerwonych.
Degustowanie wina to praca wymagająca koncentracji i pewnej odporności. Upalne popołudnie spędziliśmy na zajęciach odprężających ciało, czyli grze w bule w pałacowym parku. Wieczorem zasiedliśmy do wspólnej kolacji, na której podano jagnięcinę oraz taniczne barolo. W stan uniesienia wprawiło nas słodkie sherry cream towarzyszące tiramisu.
Niedziela była dniem doboru wina do potraw. Jedzenie i wino mogą sobie pomóc lub bardzo zaszkodzić. Zatem decyzja „co do czego” jest absolutnie krytyczna i wymaga najwyższej koncentracji. Po tych niebezpiecznych rafach bezpiecznie przeprowadził nas nieoceniony nauczyciel.
Wspólny lunch zakończył ten etap naszej enologicznej przygody. Wkrótce kolejny kurs – bądźcie czujni, aby go tym razem nie przegapić.
Fot. Natalia Gąsiorowska
Dolny Śląsk, to jeden z najciekawszych i najbardziej różnorodnych regionów turystycznych w Polsce. Także, a może przede wszystkim pod kontem enologicznym. Niezwykle dynamicznie rozwijające się winiarnie, pięknie położne winnice oraz fantastyczni, pełni pasji ludzie tworzący wino to wystarczający powód aby wybrać się na wycieczkę do winnic położonych wokół Wrocławia. Dodatkową atrakcją wyjazdu będzie możliwość wspólnego zwiedzania pięknych miasteczek oraz słynnych zabytków takich jak wpisany na listą UNESCO kościół pokoju w Świdnicy, czy największy na świecie barokowy klasztor w Lubiążu.
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.
Tegoroczną edycję weekendu z kulturą żydowską rozszerzamy o dodatkowy dzień. Zaczynamy już 11 listopada świętomarcińską kolacją z gęsiną w roli głównej. Kolejne dwa dni poświęcimy w całości kulturze, historii i tradycjom żydowskim. W średniowieczu na podkrakowskim Kazimierzu osiedlali się przybyli z całej Europy żydowscy kupcy, artyści, poeci i myśliciele. Dzięki nim przez kolejne stulecia Kazimierz był ważnym ośrodkiem kultury i nauki. Dziś odwiedzają go turyści z całego świata, by poczuć niezapomniany klimat jednej z najlepiej zachowanych żydowskich dzielnic starej Europy. Zapraszamy do wspólnej wyprawy w świat kultury i tradycji. Doskonale pomogą nam w tym izraelskie wina, które będziemy degustować i poznawać podczas całego weekendu.
Kraków to miasto z teatrem związane niemal od zawsze. Działa tu jedna z najsłynniejszych scen w Polsce – Narodowy Stary Teatr. Podczas dwóch dni spróbujemy spojrzeć na to niepowtarzalne miasto z perspektywy ludzi teatru – zarówno tych, którzy żyli tu i tworzyli przed laty, jak i kreujących polską scenę obecnie.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win z RPA.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win hiszpańskich
Ogrody Wina to impreza, która na stałe wpisała się w kalendarz winiarski w Polsce. Jak co roku, podczas jej trwania, w Dworze Sieraków odbywają się warsztaty, szkolenia i degustacje. Chętnym proponujemy dłuższy, weekendowy pobyt, poszerzony o uroczystą kolację z winiarzami, dodatkowe degustacje komentowane oraz całodniową wyprawę po kulinarnych i artystycznych zakątkach Małopolski. Tym razem uczestnicy będą mogli odwiedzić pięknie położone winnice w Rybnej oraz romantyczne ruiny zamku Tenczyn.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich.
Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win mołdawskich.