INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje


Zakwaterowanie w czterogwiazdkowym, historycznym hotelu w centrum Erywania

Wizyty i degustacje w winnicach czterech najważniejszych regionów winiarskich Armenii

Nocleg w dziewiętnastowiecznych szwajcarskich willach w kurorcie Dilidżan

Degustacje i kolacje prowadzone przez polskojęzycznego sommeliera

Przejazd najdłuższą kolejką linową świata do klasztoru Tatev

Wizyta w klasztorze i winiarni u stóp góry Ararat

Degustacja rocznikowych koniaków w Ararat Brandy Factory

Zwiedzanie średniowiecznych monastyrów z lokalnym, polskojęzycznym przewodnikiem

Armenia – kraj, w którym narodziło się wino

Erywań – winnice – Ararat

  • Cena za wycieczkę: 1950 PLN + 1220 EUR + przelot od 1700 PLN
  • Termin: 30 marca – 7 kwietnia 2019
  • Czas trwania: 9 dni

1 950,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Przelot do Armenii

Spotkanie z pilotem Wine-Service w godzinach wieczornych na lotnisku Warszawa-Okęcie. Rozdanie materiałów dotyczących programu wycieczki oraz win ormiańskich. Nocny przelot do Armenii.

2
dzień

Erywań

Po przylocie, jeszcze w nocy przejedziemy bezpośrednio do hotelu w centrum Erywania, aby odpocząć kilka godzin. Po późnym śniadaniu wybierzemy się na pierwsze spotkanie ze stolicą Armenii, które naturalnie nie obędzie się bez kieliszka wina w jednym z wine-barów. Po przerwie na lunch we własnym zakresie odwiedzimy założoną w 1887 roku słynną destylarnię Armenian Brandy Factory, gdzie czeka nas zwiedzanie oraz degustacja historycznych koniaków. Wieczorem udamy się na powitalną kolację, podczas której po raz pierwszy zetkniemy się z tradycyjną ormiańską kuchnią.

3
dzień

Winnice i armeńska Szwajcaria

Po wykwaterowaniu przejazd do winiarni ArmAs położonej w sercu regionu Aragatsotn. Spacer po winnicy, a następnie degustacja win na tarasie z widokiem na rozległe winogrady. Następnie przejedziemy do winnicy Vosekvaz, położonej na skraju malowniczego wąwozu rzeki Kasagh. W tym miejscu poza współczesnymi technikami winifikacji stosuje się również starożytne metody fermentacji w glinianych, podziemnych stągwiach zwanych tu karasami. W uroczej siedzibie winiarni zjemy obiad, któremu towarzyszyły będą wina dojrzewające w beczkach z dębu ormiańskiego.
Po południu przejedziemy do średniowiecznego klasztoru Saghmossavank, czyli „klasztoru psalmów”, który położony jest na skraju głębokiego kanionu Ashtarak. Jadąc dalej zatrzymamy się przy najmniejszym ormiańskim kościele w Karmravor. Późnym popołudniem dojedziemy do Dilidżan zwanego armeńską Szwajcarią.
Zakwaterujemy się w czterogwiazdkowym butikowym hotelu urządzonym w historycznych drewnianych willach. Wieczorem czas wolny na kolację i spacer po kurorcie Dilidżan.

4
dzień

Jezioro Sevan i winnice regionu Vayots Dzor

Ten dzień rozpoczniemy od podziwiania widoków nad jeziorem Sevan zwanym „Błękitną Perłą Kaukazu”. Położone na wysokości 1900 m n.p.m. jest drugim pod względem wielkości wysokogórskim jeziorem na świecie.
Przemieszczając się wzdłuż południowych brzegów jeziora dojedziemy do umiejscowionego na rozległej wyżynie kolejnego ważnego obszaru winiarskiego kraju – regionu Vayots Dzor uważanego za kolebkę ormiańskiego, a co za tym idzie, i światowego winiarstwa. Na degustację oraz obiad zatrzymamy się w winnicy Trinity Canyon Vineyards. Po południu czeka nas dłuższy przejazd do położonego wśród wysokich gór miasta Goris. Wieczorem czas wolny na kolację we własnym zakresie.


5
dzień

Skrzydła Tatewu

Tego dnia poznamy jedno z najbardziej spektakularnych miejsc w Armenii, do którego z racji odległości rzadko dojeżdżają zorganizowane wycieczki. Odwiedzimy usytuowany wysoko w górach średniowieczny monastyr Tatev.
Dostaniemy się tam dzięki Skrzydłom Tatewu czyli najdłuższej na świecie jednosekcyjnej kolejce linowej. Liczący ponad pięć kilometrów długości przejazd wpisany do księgi rekordów Guinessa dostarczy nam niezapomnianych wrażeń i pięknych widoków. Po zwiedzeniu pochodzącego z IX wieku kompleksu klasztornego, zjedziemy z gór na wspólny obiad. Po południu ruszymy w stronę kolejnego ważnego zabytku Armenii – klasztoru Noravank. Wieczorem dojedziemy do stolicy kraju i ponownie zakwaterujemy się w naszym hotelu w centrum Erywania.

6
dzień

Winnice regionu Armavir oraz katedra Eczmiadzyn

Po śniadaniu wyruszymy do położonego na równinie Araratu regionu winiarskiego Armavir. Tu odwiedzimy założoną w 2003 roku posiadłość Karas, która uznawana jest za jedną z bardziej innowacyjnych winiarni w Armenii. Warto dodać, że do jej właścicieli należą także winnice w argentyńskiej Patagonii, a jednym z konsultantów jest sam Michel Rolland. Po spacerze i długiej, przekrojowej degustacji przejdziemy do Armenia Wine Factory – producenta, który jest ikoną nowoczesnej enologii w Armenii. W zachwycającej architekturą siedzibie firmy zjemy obiad i spróbujemy kolejnych win.
Po południu przejedziemy do duchowej stolicy kraju – katedry Eczmiadzyn (UNESCO). Jest to siedziba najwyższego patriarchy Armenii – Katolikosa Wszystkich Ormian. Przechowywane są tutaj relikwie św. Jana Chrzciciela, św. Szczepana męczennika oraz apostołów Andrzeja i Bartłomieja. Odwiedzimy liczący ponad 1500 lat Sobór Eczmiadzyński oraz nieco młodszy kościół św. Hripsimy z VII wieku. W drodze powrotnej zatrzymamy się jeszcze na chwilę by zobaczyć ruiny pochodzącej z VII wieku świątyni Zwartnoc (UNESCO). Wieczorem czas wolny w Erywaniu.

7
dzień

U stóp góry Ararat

Tego dnia udamy się prosto w stronę góry Ararat wznoszącej się na wysokość 5137 m n.p.m. To właśnie tutaj, według biblijnej tradycji wylądowała Arka po Potopie, a Noe miał posadzić pierwszą winorośl. W cieniu potężnej góry od IV wieku stoi klasztor Khor Virap, w którym w 301 roku Grzegorz Oświeciciel przyjął chrzest i został uznany za pierwszego patriarchę ormiańskiego kościoła.
Na obiad tego dnia zatrzymamy się w winnicy Tushpa, gdzie będziemy mieli okazję skosztować win oraz destylatów z endemicznych odmian winorośli.
Wczesnym popołudniem powrócimy do Erywania, by odwiedzić muzeum rękopisów Matenadaran. Jest to jedna z najpiękniejszych i najważniejszych na świecie kolekcji zabytków piśmiennictwa – manuskryptów i iluminowanych ksiąg. Wieczorem, dla chętnych wyjście na koncert lub spektakl operowy.

8
dzień

Pogańska świątynia i monastyr

Kolejny dzień rozpoczniemy od wizyty w pogańskiej świątyni słońca w Garni. Pochodzi ona z czasów przedchrześcijańskich, a wzniósł ją król Tyrydat dla uczczenia Mitry. To jedyna tego typu budowla w Armenii. Po obiedzie zwiedzimy kolejny wyjątkowy zabytek średniowiecznej architektury z listy UNESCO – monastyr Geghard. Obiekt ten warty jest zobaczenia także dlatego, że częściowo wykuto go w skale i doskonale wpisuje się w okoliczny krajobraz.
Po powrocie do Erywania czeka nas wolne popołudnie, które można przeznaczyć między innymi na zakupy na Vernissage – największym pchlim targu w Armenii.
Wieczorem – pożegnalna kolacja w restauracji Noyan Tun, podczas której podamy najlepsze wina z winiarni Karas.

9
dzień

Przelot do Warszawy

Po bardzo krótkiej nocy czas na kawę i coś słodkiego w hotelu, następnie przejazd na lotnisko i przelot do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 8 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* w Erywaniu i Dilidżan, 3* w Goris (pokoje jednoosobowe za dopłatą 190 EUR);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu), wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów – zgodnie z programem; przejazd kolejką linową Skrzydła Tatewu;
  • przelot na trasie Warszawa – Erywań – Warszawa;
  • transport na miejscu;
  • ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.

Dodatkowo płatne: pokój jednoosobowy 190 EUR; posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; tradycyjne napiwki – około 30 EUR/os.; bilety wstępu do obiektów niewymienionych w programie.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.