INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Portugalia dla wielu tłumnie odwiedzających ją turystów jest krajem wyjątkowym. Nieustająco stanowi tajemnicę i frapuje odmiennością, nie przestając być „perłą architektoniczną na szyi Europy”, jak nader trafnie określiła ją Iza Klementowska w swej książce Samotność Portugalczyka. Można wielokrotnie przemierzać ten niewielki kawałek lądu wzdłuż i wszerz i bynajmniej się nie znudzić. Tym razem zapraszamy na wyprawę, podczas której poznamy uroki środkowej Portugalii, a także nieskażone piękno należącej do archipelagu Azorów wyspy São Miguel – błogiej krainy, gdzie w spokoju można odpocząć od zgiełku współczesności i w pełni cieszyć się urokami turystyki w tempie slow.

Azory, Lizbona i okolice

Lizbona – Tejo – wyspa São Miguel

  • Cena za wycieczkę: 2190 PLN + 870 EUR + przeloty od 980 PLN
    Dopłata za podróż na Azory: 1300 PLN + 820 EUR + przeloty od 950 PLN
  • Termin: 13–21 października 2018
  • Czas trwania: 9 dni

2 190,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

Wszystkie miejsca zostały wyprzedane.

ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ REZERWOWĄ

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Lizbona i fado

Po południu wylot z lotniska im. Fryderyka Chopina w Warszawie i przelot do Lizbony. Wieczorem udamy się do kultowego Clube de Fado na Alfamie, gdzie zjemy kolację złożoną z regionalnych przysmaków oraz kilku rodzajów win powstających w bezpośrednim sąsiedztwie stolicy. Wysłuchamy także koncertu fado – przejmującej muzyki najlepiej oddającej istotę portugalskości, a określanej nieprzetłumaczalnym na inne języki słowem saudade oznaczającym jednocześnie nostalgię, tęsknotę, smutek i żal za kimś lub za czymś utraconym. Nocleg w hotelu 4* w centrum Lizbony.

2
dzień

Sintra

Rano przejedziemy z Lizbony do uroczej Sintry zwanej miastem-ogrodem, położonej w głębokich, porośniętych lasem wąwozach i otoczonej górami Serra de Sintra. Tutejszy mikroklimat jest specyficzny i pozwala na rozwój egzotycznej, niemal tropikalnej roślinności. Już za czasów mauretańskich miejsce to stanowiło ulubiony teren letniego wypoczynku władców Lizbony, czego dowodem są wzniesione na przestrzeni wieków wspaniałe zamki, pałace i klasztory. Zwiedzimy stanowiący fascynującą mieszankę stylów architektonicznych Palácio Nacional, powstały najprawdopodobniej już w czasach mauretańskich. Po wspólnym lunchu popijanym regionalnymi winami i dalszym zwiedzaniu otoczonej bujną zielenią Sintry przejedziemy do najbardziej na zachód wysuniętego miejsca kontynentalnej Europy – Cabo da Roca, gdzie dziki, skalisty przylądek o wysokości około 150 metrów urywa się nad przepaścią opadającą w burzliwą kipiel Atlantyku. Pełen wrażeń dzień zakończymy wieczornym spacerem i noclegiem w Lizbonie.

3
dzień

Tomar i winnice regionu Tejo

Kolejny dzień rozpoczniemy od zwiedzania jednego z najcenniejszych klasztorów w Portugalii, swego czasu będącego główną siedzibą potężnego zakonu rycerskiego templariuszy – Convento de Cristo w Tomar. Przespacerujemy się także po pełnej uroku starówce miasteczka, a następnie przejedziemy na lunch do historycznej posiadłości Quinta da Lagoalva. Po lunchu objedziemy bryczkami należące do posiadłości winnice i gaje oliwne oraz zdegustujemy powstałe z miejscowych odmian wina. Późnym popołudniem, po drodze do kolejnej winnicy, wstąpimy do stolicy regionu Tejo – Santarém, gdzie z Portas do Sol roztacza się wspaniała panorama Tagu. Stamtąd udamy się prosto do otoczonej winnicami historycznej posiadłości Quinta da Lapa na nocleg.

4
dzień

Quinta da Lapa i Óbidos

Poranek spędzimy we wspaniale odrestaurowanej wiejskiej posiadłości Quinta da Lapa słynącej z produkcji wyjątkowych win. By przekonać się o unikalności tutejszego terroir, zdegustujemy kilka win, które charakteryzują się niecodzienną świeżością i wyjątkowym potencjałem dojrzewania. Spróbujemy również jak smakuje zrobione tradycyjną metodą musujące arinto. Po lunchu spożytym w sielskiej atmosferze portugalskiej prowincji przejedziemy do miejscowości Alcobaça słynącej z ufundowanego w XII wieku opactwa cystersów. Transept tutejszego kościoła skrywa przepiękne, misternie zdobione sarkofagi – króla Piotra I i jego oblubienicy Inês de Castro – najsłynniejszych, nieszczęśliwych kochanków w historii Portugalii. Pod wieczór udamy się do zjawiskowego, otoczonego znakomicie zachowanym pierścieniem murów obronnych Óbidos, ofiarowanego przez króla Dionizego I w prezencie ślubnym małżonce, królowej Izabeli. W ramach relaksu przespacerujemy się brukowanymi uliczkami pomiędzy białymi domami porośniętymi efektownymi bugenwillami, by około godziny ósmej wieczorem pojawić się w Lizbonie na nocleg.


5
dzień

Azory

Wczesnym rankiem przejazd na lotnisko w Lizbonie i przelot do Warszawy (dla osób kończących podróż) lub do Ponta Delgada na Azorach (dla osób pozostałych); miasta położonego w zachodniej części wyspy São Miguel – pierwszej skolonizowanej przez Portugalczyków w pierwszej połowie XV wieku. Przejazd i zakwaterowanie w bajkowo położonym w Parku Botanicznym Terra Nostra i otoczonym źródłami termalnymi hotelu. Zakwaterowanie i czas wolny na lunch oraz odpoczynek. Dla chętnych – wizyta w Poça da Dona Beija – kompleksie naturalnych basenów z wodą termalną, której temperatura może sięgać nawet 40 stopni. Wieczorem wspólna kolacja, podczas której spróbujemy słynnego dania z wyspy São Miguel – Cozido das Furnas. Nocleg w hotelu 4* Terra Nostra Garden.

6
dzień

Fabryka likierów i baseny oceaniczne

Dzień zaczniemy od wizyty w fabryce likierów A Mulher de Capote – miejscu mogącym poszczycić się niemal stuletnią historią produkcji regionalnych likierów na podstawie starych, sprawdzonych receptur. Następnie, z przystankami na punktach widokowych, przemieścimy się do zachodniej części wyspy. Dotrzemy nad znajdujące się w dawnych kraterach wulkanicznych jeziora Lagoas Empadadas, otoczone przez gęstą roślinność typową dla regionu Makaronezji. W maleńkim, liczącym niewiele ponad tysiąc mieszkańców miasteczku Sete Cidades zjemy lunch, po którym udamy się do położonej na skalistym wybrzeżu kolejnej niewielkiej osady – Mosteiros. Po krótkim spacerze przejedziemy do Ponta da Ferraria – niezwykłego miejsca na wybrzeżu oceanu utworzonego przez lawę, gdzie powstały naturalne baseny termiczne z wodą podgrzewaną przez wulkaniczną magmę. Tutaj zażyjemy niecodziennej kąpieli w basenie oceanicznym, po której, w pełni zrelaksowani, udamy się w podróż powrotną do Furnas. Nocleg w hotelu 4* Terra Nostra Gardens.

7
dzień

Ponta Delgada i plantacja ananasów

O poranku wyruszymy do miejscowości Vila Franca do Campo, gdzie w urokliwym centrum znajduje się uważany za najstarszy na wyspie kościół Michała Archanioła. Następnie podjedziemy na punkt widokowy, z którego rozpościera się widok na wyspę Ilhéu de Vila Franca powstałą na zboczach zatopionego wulkanu. Kolejnym etapem podróży po środkowej części wyspy São Miguel będzie miasteczko Lagoa, gdzie odwiedzimy jedną z najsłynniejszych fabryk ceramiki na Azorach. Potem już tylko czeka nas przejazd do Ponta Delgada – stolicy autonomii Azorów. Tam po krótkim spacerze zjemy lunch. Po obiedzie zajrzymy na plantację ananasów, gdzie podpatrzymy te rośliny będące w różnych stadiach rozwoju oraz, naturalnie, spróbujemy świeżo zebranych owoców. Z miejsca zdominowanego przez ananasy szybciutko przeniesiemy się w strony, gdzie króluje winorośl i w Quinta da Jardinete spróbujemy lokalnych win. W drodze powrotnej do hotelu zatrzymamy się na punkcie widokowym Miradouro da Bela Vista, z którego roztacza się rozległy widok na północną stronę São Miguel. W godzinach wieczornych wrócimy do hotelu 4* Terra Nostra Gardens.

8
dzień

Plantacja herbaty

Ostatni dzień pobytu na Azorach przeznaczymy na zwiedzanie wschodniej części wyspy São Miguel – zdecydowanie najmniej turystycznej, ale pod względem piękna nie ustępującej innym regionom. Zaczniemy od wizyty na jedynej działającej w Europie plantacji herbaty; nie byle jakiej, bo najstarszej – jej początki sięgają 1883 roku. Zwiedzimy niewielkie muzeum i oczywiście zdegustujemy herbaty z okolicznych pól herbacianych. Kolejnym punktem programu będzie spacer po Parque Natural dos Caldeirões, skąd przejedziemy do miasteczka Nordeste na lunch. W klimatycznej kawiarence zjemy najpyszniejsze pastéis de nata i wyruszymy w dalszy objazd wyspy zatrzymując się na licznych punktach widokowych.
Po południu przelot do Lizbony i czas wolny w słynnej dzielnicy Parque das Nações. Wieczorem wspólna kolacja połączona z degustacją win z regionu Alentejo. Nocleg w Lizbonie.

9
dzień

Powrót do Warszawy

Wczesnym rankiem przejazd na lotnisko i przelot do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

Gwarantujemy:

Przelot rejsowymi liniami na trasie Warszawa – Lizbona – Warszawa; przejazdy autokarem w czasie trwania wycieczki; zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 325 EUR) o standardzie 4*; wyżywienie: śniadania oraz obiady lub kolacje (zgodnie z programem) z odpowiednio dobranym winem – ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje (zgodnie z programem); bilety wstępu (zgodnie z programem); opiekę pilota-specjalisty winiarskiego; zwiedzanie z polskojęzycznymi licencjonowanymi przewodnikami; ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż.
Podczas podróży na Azory gwarantujemy: przelot rejsowymi liniami na trasie Lizbona – Ponta Delgada – Lizbona; przejazdy autokarem w czasie trwania wycieczki; zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 275 EUR) o standardzie 4*; wyżywienie: śniadania oraz obiady lub kolacje (zgodnie z programem) z odpowiednio dobranym winem – ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje (zgodnie z programem); bilety wstępu (zgodnie z programem); opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; ewentualne dodatkowe bilety wstępu do zwiedzanych obiektów ok. 55 EUR/os. oraz zwyczajowe napiwki 50 EUR/os.; zakwaterowanie w pokoju jednoosobowym 325/600 EUR.

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.