INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najważniejsze atrakcje

Wejdź do Collegium Anatomicum w najstarszym uniwersytecie zachodniego świata
Spróbuj jak smakuje 30-letni ocet balsamiczny i długo dojrzewająca szynka parmeńska
Rozsmakuj się w kilku starych rocznikach parmezanu
Zobacz prawdziwe Ferrari 410 Super America w Muzeum Enzo Ferrariego!
Zachwyć się najpiękniejszymi w Europie bizantyjskimi mozaikami w Rawennie
Poczuj klimat włoskich miast uniwersyteckich
Dowiedz się wreszcie, co to jest ragù i dlaczego Włosi nigdy nie jedzą spaghetti bolognese

Emilia-Romania – stolice włoskiego smaku

Bolonia – Rawenna – Modena – Parma

  • Cena za wycieczkę: 2550 PLN + 1250 EUR + przelot od 1100 PLN
  • Termin: 19–24 września 2019
  • Czas trwania: 6 dni
Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Dozza i słynne murale

Popołudniowy przelot z Krakowa do Bolonii. Z lotniska przejedziemy do położonej między Bolonią a Rawenną miejscowości Dozza, po której przespacerujemy się jeszcze przed zakwaterowaniem. To średniowieczne miasteczko stało się słynne dzięki festiwalowi murali, po którym każdego roku pozostają na ścianach tutejszych domów piękne malowidła tworzone przez współczesnych artystów. Wieczorem zakwaterujemy się w położonym wśród sadów i winnic hotelu Monte del Re, który urządzony jest w dawnym franciszkańskim konwencie. Pierwszą kolację zjemy na terenie posiadłości, a towarzyszyły będą jej wina z północnych Włoch. Nocleg w hotelu Monte del Re.

2
dzień

Rawenna i bizantyjskie mozaiki

Dzień rozpoczniemy od wizyty w Castel San Pietro Terme – winiarni należącej Umberto Cesariego – wizjonera i jednego z najbardziej utytułowanych winiarzy w całej Emilii-Romanii. W swojej winnicy tworzy on wina z odmiany sangiovese grosso. Podczas pobytu skosztujemy kilku z nich, w tym słynnego Tauleto, które już dwukrotnie otrzymało na londyńskim konkursie win tytuł najlepszego sangiovese świata. Po wizycie przejedziemy do Rawenny, gdzie zaczniemy od czasu wolnego na lunch, następnie zwiedzimy to wyjątkowe miasto. Warto wiedzieć, że za czasów bizantyjskiego cesarza Justyniana, Rawenna stała się na kilka dekad stolicą Cesarstwa. Z tego też czasu pochodzą budowle, które będziemy podziwiać. Kościół San Apolinare, baptysterium czy Mauzoleum Galii Placydii to tylko najważniejsze zbytki ozdobione wschodnimi mozaikami uznawanymi za najważniejszy i największy zespół sztuki bizantyjskiej na zachodzie Europy. Nocleg w hotelu Monte del Re.

3
dzień

Bolonia i octy balsamiczne z Modeny

Rano przejedziemy do Bolonii – słynnej z pierwszego uniwersytetu w zachodnim świecie. Zwiedzanie miasta zaczniemy właśnie od najstarszych budynków tutejszej Alma Mater. W starodawnym collegium zobaczymy między innymi aulę, bibliotekę i krużganki, których ściany zdobią malowidła z herbami wybitnych studentów i profesorów. Znajdziemy wśród nich i polskie nazwiska. Zapewne największe wrażenie zrobi na nas Collegium Anatomicum – pochodząca z XVII wieku sala, w której studenci uczyli się anatomii. Po zobaczeniu miasta znajdziemy czas na drugą najważniejszą rzecz w Bolonii – a mianowicie na tutejszą kuchnię. Na lunch zjemy między innymi słynne bolońskie ragù z makaronem tagliatelle, które na całym świecie błędnie podaje się ze spaghetti.
Po południu udamy się w stronę pobliskiej Modeny słynącej z produkcji najlepszych octów balsamicznych. Po drodze odwiedzimy producenta aceto balsamico, gdzie spróbujemy kilku rodzajów octu, w tym takich liczących sobie po dziesięć, dwadzieścia i więcej lat. Wieczorem chętni będą mogli udać się na koncert lub spektakl operowy w Teatro di Luciano Pavarotti. Nocleg w Modenie.

4
dzień

Parma i dojrzewająca szynka

Kolejny dzień przeznaczymy na wycieczkę do Parmy, która słynie z wybornych wędlin i serów. Na początku jednak zwiedzimy historyczne centrum z jego piękną romańską katedrą i stojącym nieopodal baptysterium. W ciągu dnia znajdziemy też czas wolny na lunch oraz spacery krętymi uliczkami średniowiecznej starówki. Będzie można także wstąpić do jednaj z licznych macelerii, aby skosztować długodojrzewającej szynki parmeńskiej, słynnej mortadeli i innych wędlin. Po południu przejedziemy do winnicy La Stoppa, gdzie czeka nas prawdziwa uczta. Najpierw spacer po historycznej posiadłości, następnie degustacja tutejszych win i szynki, a na końcu kolacja degustacyjna, podczas której nie zabraknie kolejnych win. Późnym wieczorem wrócimy do Modeny na nocleg.

5
dzień

Ferrari, lambrusco i parmezan

Do południa czeka nas jeszcze jedna atrakcja Modeny – a mianowicie muzeum w fabryce samochodów założonej przez Enzo Ferrariego. W tym nowoczesnym, nieco futurystycznym budynku zgromadzono niemal wszystkie modele tej marki. Od słynnego pierwszego Ferrari 125 S począwszy, a na najnowszych, najnowocześniejszych kończąc. Tego dnia lunch zjemy w położonej nieopodal Azienda Agricola Villa di Corlo, gdzie powstają niezwykle popularne wina musujące, czyli lambrusco. Oczywiście nie zabraknie ich podczas naszej wizyty. Po południu odwiedzimy producenta sera, bez którego nie istniałaby włoska kuchnia – a mianowicie parmezanu. Podczas wizyty poznamy proces jego powstawania i leżakowania, a także będziemy mogli zdegustować parmezan na różnych etapach dojrzewania, nawet mający kilkadziesiąt miesięcy. Wieczorem wrócimy do Modeny, gdzie będziemy mieli czas na ostatnie zakupy i kolację. Nocleg w Modenie.

6
dzień

Powrót do Polski

Po wczesnym śniadaniu udamy się na lotnisko, by stamtąd odlecieć do Polski. Przylot do Krakowa planowany jest w południe.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 5 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach 4*;
  • wyżywienie 5 śniadań, 3 obiady, 2 kolacje, wina do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem; przejazdy na miejscu;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego;
  • ubezpieczenie SIGNAL IDUNA KL, NNW i bagaż.

Dodatkowo płatne:

  • dopłata do pokoju jednoosobowego 250 EUR;
  • posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, napiwki ok 20 EUR/os.

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.