INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Przespaceruj się po największym w Europie gaju palmowym w Elche
Rozsmakuj się w fantastycznych winach powstających w apelacjach Bullas, Jumilla i Yecla
Poznaj Murcję – barokową stolicę Morza Śródziemnego i jej wyjątkową katedrę
Spróbuj prawdziwej paelli w Walencji
Naciesz wzrok fantazyjnymi kształtami nadmorskich skał przy plaży Bolnuevo
Przekonaj się, jaka delicja powstaje z migdałów, miodu i białka jajek
Podążaj tropem wspaniale zachowanych średniowiecznych fortec

Hiszpania nieodkryta: Walencja i Murcja

Mało znane apelacje hiszpańskiego Lewantu

  • Cena za wycieczkę: od 1890 PLN + 950 EUR + przelot od 1200 PLN
  • Termin: 22–26 października 2019
  • Czas trwania: 5 dni

1 890,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Alicante – miasto świateł

W godzinach przedpołudniowych wylecimy z Warszawy-Modlina do Alicante, skąd bezpośrednio po wylądowaniu udamy się do Elche słynącego z największego gaju palmowego w Europie. Pierwsze palmy sadzili tutaj już Fenicjanie, a potem Rzymianie, jednak największe zasługi na tym polu mieli Maurowie. To oni założyli liczne gaje i stworzyli system nawadniający, wykorzystywany z powodzeniem w mieście do dziś. Obejrzymy najpiękniejsze palmy uprawiane w ogrodzie Huerto del Cura, wypatrując wśród drzew najbardziej charakterystycznej – palmy cesarskiej. Z Elche wrócimy do Alicante, by zakwaterować się w hotelu, a potem nieśpiesznie rozpocząć zwiedzanie miasta według własnego pomysłu. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację w jednej z restauracji specjalizujących się w przysmakach lokalnej kuchni opartej na świeżych rybach i owocach morza. Nocleg w Alicante.

2
dzień

Gdzie słońca pod dostatkiem

Dziś rozpoczniemy wędrówkę śladem mniej znanych win Lewantu. Pierwszym celem będzie apelacja Bullas, a konkretnie Bodegas Lavia, w której powstają znakomite wina z prowadzonej „na głowę” odmiany monastrell uprawianej na wysokości 800 metrów n.p.m. Po wizycie i degustacji przejedziemy do Lorca – miasta słońca, kościołów i klasztorów z różnych okresów historycznych, barokowych pałaców oraz Fortaleza del Sol – majestatycznie wznoszącego się na wzgórzu jednego z największych zamków Hiszpanii. Tutaj, w pobliżu Plaza de España uważanego za najpiękniejszy plac w całej Murcji zjemy wspólny lunch, któremu będą towarzyszyć powstające w okolicy wina. Po sytym posiłku udamy się w stronę nieprawdopodobnego wybrzeża, gdzie wiatr stworzył niezwykłe formy, z wybujałą fantazją modelując żółtopomarańczowe bloki piaskowca. Początkowo wijącą się wśród ugorów, potem przyklejoną do wybrzeża malowniczą trasą widokową dotrzemy do Bolnuevo, by wieczorem skierować się w głąb lądu w stronę stolicy regionu. Po przyjeździe zakwaterujemy się w hotelu. Murcja jest zaskakującym miastem, bardzo nieoczywistym, jakby w plątaninie swych wąskich uliczek skrywało jakąś tajemnicę. Wśród jego klejnotów zdecydowanie pierwsze miejsce zajmuje przepiękna, zbudowana na fundamentach dawnego meczetu katedra, której niepowtarzalna barokowa fasada uznawana jest za jedną z najpiękniejszych w Hiszpanii. Wieczorem będzie czas wolny na spacer i kolację lub przekąski w tapas barach we własnym zakresie. Nocleg w Murcji.

3
dzień

Tam, gdzie hula wiatr – Jumilla i Yecla

O poranku wyruszymy w stronę maleńkiego miasteczka Jumilla, w pobliżu którego odwiedzimy prawdziwego lidera lokalnej produkcji winiarskiej – bodegę Luzón. W 2005 roku zakupiła ją grupa Fuertes i w bardzo krótkim czasie przekształciła w prawdziwego potentata tej mało znanej szerszej publiczności hiszpańskiej apelacji. Sporym nakładem kosztów, ale i z wielkim smakiem odremontowano zarówno samą winiarnię, jak i okoliczne zabudowania przekształcając całość w prawdziwe centrum enoturystyczne. Jednak najważniejszym, z winiarskiego punktu widzenia, posunięciem było zatrudnienie na stanowisku głównego enologa Luisa Sancheza Sancheza. Jego dziełem są cudownie skoncentrowane, aromatyczne, pełne mocy i subtelnej elegancji wina, które uwiodły krytyków winiarskich na całym świecie z Robertem Parkerem na czele. Z Jumilli przemieścimy się na teren kolejnej apelacji – Yecla. Odwiedzimy bodegę Barahonda, gdzie zjemy wspólny lunch, popijając specjały lokalnej kuchni cudownie esencjonalnymi, przepełnionymi słońcem winami. Po posiłku skierujemy się w stronę Walencji. Po drodze zatrzymamy się w niewielkim miasteczku Xátiva słynącym ze średniowiecznego zamku otoczonego murami stromo pnącymi się po skalistym wzniesieniu. Przespacerujemy się po zabytkowych uliczkach, by po kilku chwilach ponownie podjąć podróż do Walencji. Po przyjeździe zakwaterujemy się w hotelu, a wieczorem będzie czas na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Walencji.

4
dzień

Walencja – miasto nauki i sztuki

Przed południem, w towarzystwie polskojęzycznego lokalnego przewodnika zajmiemy się odkrywaniem uroków Walencji. Zobaczymy tutejszą katedrę, sklepienie w kościele San Nicolas, Giełdę Jedwabiu, zajrzymy na Mercado Central, przespacerujemy się zaułkami Barrio del Carmen, gdzie zrobimy sobie krótką przerwę na kawę w jednym z licznych barów. Następnie opuścimy miasto udając się do bodegi Mustiguillo w apelacji Utiel-Requena. Tutaj spróbujemy najbardziej charakterystycznych dla tego regionu win powstających z odmian bobal i merseguera. Po wizycie zjemy wspólny lunch. W drodze powrotnej do Walencji zatrzymamy się w Buñol, by podziwiać tamtejszy zamek, wzniesiony w XIII wieku, w czasach panowania Maurów. Wczesnym wieczorem wrócimy do Walencji tak, by chętni mogli udać się na spektakl operowy do Palau de les Arts Reina Sofia. Nocleg w Walencji.

5
dzień

Powrót do Alicante

Wcześnie rano opuścimy Walencję kierując się na lotnisko w Alicante, skąd wylecimy do Warszawy-Modlina.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelach o standardzie 4*, w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 230 EUR);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadanie i obiad lub kolacja (zgodnie z programem);
  • wina do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje win zgodnie z programem;
  • przejazdy na miejscu;
  • przelot tanimi liniami do Alicante;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego; ubezpieczenie KL, NNW i bagaż.

Dodatkowo płatne:

  • dopłata do pokoju jednoosobowego 230 EUR;
  • posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie;
  • zwyczajowe napiwki dla kierowcy ok. 30 EUR/os.

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.