INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Dowiedz się, co izraelskie winiarstwo zawdzięcza baronowi Rotschildowi
Odkryj ścieżki krzyżowców w Akce
Sprawdź czy w Kanie Galilejskiej nadal dzieją się winne cuda
Przemierz Izrael biblijnym szlakiem
Zdobądź winiarskie szczyty Wzgórz Golan i Górnej Galilei
Zamieszkaj w kibbutzu z widokiem na Jezioro Galilejskie
Sprawdź czy w Morzu Martwym można pływać
Zobacz Jerozolimę i poczuj atmosferę tego mikroświata
Zdobądź twierdzę Masada i skosztuj win z pustyni Negev

Izrael – Nowy Stary Świat

Jerozolima – Wzgórza Golan – Galilea

  • Cena za wycieczkę: 4250 PLN + 2430 USD +przelot od 1800 PLN
  • Termin: 28 kwietnia – 5 maja 2019
  • Czas trwania: 8 dni

4 250,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Tel Awiw

Wieczorny przelot z Katowic do Tel Awiwu, przejazd od mieszczącego się w centrum miasta hotelu i zakwaterowanie. Po krótkiej chwili odpoczynku późna kolacja i nocleg w Tel Awiwie.

2
dzień

Akka i Góra Karmel

Dzień zaczniemy od Zichron Ja’akov – obowiązkowego przystanku na winiarskiej mapie Izraela. Tu, z inicjatywy barona Edmunda Rothschilda założona została jedna z pierwszych winnic we współczesnym Izraelu. Po wizycie w piwnicach Centrum Wina i Kultury Karmel spróbujemy tutejszych win. Po degustacji udamy się Akki – nadmorskiego miasta, dawnej stolicy założonego przez krzyżowców Królestwa Jerozolimskiego. Mimo iż miasto straciło na znaczeniu, wciąż przyciąga rzesze miłośników podróży i historii oraz… świetnej kuchni. Dla tych ostatnich z pewnością wielką gratką będzie obiad z winem w Uri Buri, uznawanej za jedną z najlepszych restauracji specjalizujących się w daniach z ryb i owoców morza. Po obiedzie, pokonaniu tajemniczego tunelu i spacerze uliczkami średniowiecznego miasta przejedziemy do Hajfy. Ostatnim punktem programu tego dnia będzie Góra Karmel w Hajfie skąd roztacza się widok na piękne Ogrody Bahaitów oraz zatokę Hajfy. Noc spędzimy w hotelu w centrum Hajfy.

3
dzień

Nazaret i Kana Galilejska

Tego dnia czeka nas wędrówka biblijnym szlakiem. Zaczniemy od Nazaretu gdzie zatrzymamy się w Bazylice Zwiastowania. W drodze z Nazaretu do Tyberiady odwiedzimy Kanę Galilejską, której nie mogłoby przecież zabraknąć podczas enologicznej wyprawy. Nad Jeziorem Galilejskim przyjdzie czas na chwilę odpoczynku. Później udamy się do Kafarnaum by zwiedzić ruiny Białej Synagogi. Po trudach wędrówki zakwaterujemy się w moszawie Ramot Resort, która dziś pełni rolę butikowego hotelu pięknie położonego na zboczach Wzgórz Golan z widokiem na Jezioro Galilejskie.

4
dzień

Golan Heights Winery

Tematem przewodnim tego dnia będą świetne wina! Zaraz po śniadaniu wyruszymy w głąb Wzgórz Golan do Golan Heights Winery, uznawanej za jedną z największych i najważniejszych winiarni w Izraelu. Jej głównym winemakerem jest Victor Schoenfeld – Człowiek Roku magazynu „Czas Wina” 2014. Tam zwiedzimy bardzo nowoczesną winiarnię, a podczas rozbudowanej degustacji posłuchamy o historii i teraźniejszości izraelskiego winiarstwa. Wspólny obiad będzie też okazją do spróbowania lokalnych potraw. Po południu pojedziemy aż pod granicę z Libanem, gdzie na tarasie winiarni Galil Mountain, podziwiając piękne widoki, skosztujemy kolejnych win. W drodze powrotnej do Moshav Ramot Resort czeka nas jeszcze krótka degustacja w winiarni Dalton. Będąc w Galilei trudno pominąć te bardzo wysoko oceniane wina. Po powrocie do hotelu znajdzie się jeszcze czas na odpoczynek.

5
dzień

Dolina Jordanu, Morze Martwe i Betlejem

Dziś przemierzając Dolinę Jordanu, a dokładniej dolinę Bet Sze’an oraz historyczne Judeę i Samarię dotrzemy do ruin osady Qumran – znanej głównie z rękopisów znajdowanych w latach 50-tych XX wieku w pobliskich jaskiniach. Z Qumran przejedziemy zaledwie kilka kilometrów nad Morze Martwe by skorzystać z dobrodziejstw kąpieli w wodach jednego z najbardziej słonych jezior świata.
Stamtąd udamy się już w stronę Jerozolimy, po drodze odwiedzając też Bazylikę Narodzenia w Betlejem – jedno z najważniejszych dla chrześcijan miejsc w Izraelu. Późnym popołudniem przyjedziemy do Jerozolimy, zakwaterujemy się w hotelu w pobliżu historycznego centrum miasta, a wieczorem przejdziemy na kolację w restauracji The Eucalyptus, która słynie z tego, że potrawy przygotowywane są w oparciu o bardzo tradycyjne receptury i, jak mówi sam właściciel, przy użyciu „biblijnych” produktów.

6
dzień

Jerozolima

Tego dnia, spacerując po zakątkach starej Jerozolimy zagłębimy się w historię miasta, które jest wyjątkowo barwną mieszanką cywilizacji, kultur, narodowości, języków, tradycji i religii. I choć na zwiedzenie miasta będziemy mieć tylko jeden dzień, to z pewnością na trasie wędrówki znajdą się wszystkie najważniejsze zabytki: począwszy od kościołów Pater Noster, przez Ogród Getsemani, Ścianę Płaczu, wzgórze świątynne z meczetem Al-Aksa, dalej Via Dolorosa aż do Bazyliki Grobu Pańskiego. W czasie zwiedzania znajdzie się tez chwila czasu na odpoczynek i lunch we własnym zakresie. Wieczorem, po wspólnej kolacji przejdziemy do Wieży Dawida by obejrzeć doskonale przygotowany spektakl światło i dźwięk opowiadający historię Jerozolimy.



7
dzień

Masada i wina z pustyni Negev

Dla chętnych fakultatywna wycieczka do twierdzy Masada i winiarni Yatir. Na wysokości 410 metrów nad poziomem morza, na szczycie samotnego płaskowyżu, w starożytności wybudowano monumentalną twierdzę. Do dziś pozostały z niej ruiny, ale i tak wprawiają przybyszów w zachwyt. Roztaczający się stąd widok na Pustynię Judzką i Morze Martwe zapiera dech w piersiach, a wciąż dobrze zachowane pozostałości budowli uświadamiają geniusz architektów i budowniczych. A jeśli dodać do tego wizytę w winiarni i degustację win z pustyni Negev, to można być pewnym, że wycieczka z pewnością na długo pozostanie w pamięci. (Wycieczka będzie zrealizowana dla grupy minimum 10 osób; koszt 260 USD/osoba).
Ci, którzy zdecydują się jednak zostać w Jerozolimie będą mogli samodzielnie zagłębić się w ciekawe zakątki miasta. Wieczorem czeka nas kolacja pożegnalna w restauracji The Colony – znanej z nowoczesnego podejścia do tradycyjnej kuchni.

8
dzień

Winnice Wzgórz Judzkich

Ostatniego dnia odwiedzimy jeszcze dwie ciekawe winiarnie na Wzgórzach Judzkich: Tzora Vineyards będącą częścią i głównym źródłem utrzymania kibucu o tej samej nazwie oraz Ella Valley Vineyards, o której założyciele mówią, że jest połączeniem najstarszych tradycji winiarskich oraz wiedzy i technologii XXI wieku. W sąsiednim kibucu zjemy domowy obiad, by tuż po nim wrócić do Tel Awiwu. Po południu czeka nas jeszcze spacer malowniczymi uliczkami Starej Jafy i chwila czasu na odpoczynek. Wieczorem przejazd na lotnisko, odprawa i wylot do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Przelot bezpośredni do Tel Awiwu (linie WizzAir);
  • przejazdy na miejscu;
  • zakwaterowanie: 7 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 790 USD);
  • wyżywienie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; spektakl Światło i dźwięk w Jerozolimie;
  • ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż;
  • opiekę specjalisty winiarskiego oraz lokalnego przewodnika polskojęzycznego.

Dodatkowo płatne:

  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • opłata za bagaż rejestrowany;
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów – ok. 60 USD/os.;
  • zwyczajowe napiwki – 70 USD/os. (kwota na bilety wstępu oraz napiwki będzie zbierana przez pilota na początku wycieczki);
  • dopłata za wycieczkę fakultatywną do Masady i winiarni Yatir – 260 USD/os. – płatne przed wyjazdem;
  • dopłata do pokoju jednoosobowego – 790 USD.

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.