INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje:

Zrób przedświąteczne zakupy w jedynym w swoim rodzaju Muzeum Marcepanu
Odwiedź piwnice Törley i spróbuj najlepszych węgierskich win w szampańskim stylu
Zachwyć się nowoczesną węgierską kuchnię w stylu fusion
Zobacz bajkowy balet Dziadek do Orzechów w odnowionej Operze Węgierskiej
Wybierz się na koncert symfoniczny do monumentalnego Pałacu Muzyki
Przejedź się najstarszą linią metra na kontynencie europejskim
Poczuj magię zbliżających się świąt w samym centrum stolicy Węgier

Muzyczny Budapeszt przed Świętami

Opera, filharmonia i świąteczny jarmark

  • Cena za wycieczkę: 5190 PLN
  • Termin: 5–8 grudnia 2019
  • Czas trwania: 4 dni

5 190,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Węgierska kuchnia

Na wyjazd wyruszymy w godzinach porannych z Krakowa. Po dojechaniu do stolicy Węgier zakwaterujemy się w czterogwiazdkowym hotelu, położonym w centrum miasta, po stronie Pesztu. Wieczorem będziemy mieli okazję po raz pierwszy skosztować węgierskiej kuchni w nieco innym, bardziej nowoczesnym stylu. Kolacji towarzyszyły będą wina znad Balatonu oraz z Szekszárdu i Egeru. Po kolacji chętnych zaprosimy na wieczorny spacer wzdłuż naddunajskiego corso, czyli najpiękniejszej promenady miasta z widokiem na wspaniale podświetlone wzgórze zamkowe i mosty. Nocleg w Budapeszcie.

2
dzień

Zaułki miasta i „Dziadek do Orzechów”

Drugiego dnia zaprosimy Państwa na zwiedzanie Budapesztu nieco innymi ścieżkami. Przejdziemy obok parlamentu, zajrzymy do katedry Św. Stefana i przejedziemy się najstarszą linią metra na kontynencie europejskim. W przerwie zatrzymamy się przy słynnej Café Gerbeaud, gdzie chętni będą mogli wypić doskonałą, sprowadzaną prosto z Wiednia kawę i skosztować wyśmienitych deserów. Tak pokrzepieni przejedziemy na wzgórze zamkowe. Podczas spaceru zobaczymy zamek, kościół Macieja i Basztę Rybacką, a przede wszystkim zapierający dech w piersiach widok na Dunaj i potężną bryłę parlamentu. Obiad tego dnia zjemy w restauracji na zamku w Budzie. Wieczorem – najważniejsza część wyprawy, czyli niezwykle kolorowe, efektowne i baśniowe przedstawienie baletowe Dziadek do Orzechów w nowo wyremontowanej Operze Budapesztańskiej. Późnym wieczorem – dla chętnych – spacer i kawa w New York Café. Nocleg w Budapeszcie.

3
dzień

Piwnice Törley i muzyka

Przed południem wybierzemy się do położonych na obrzeżach miasta piwnic, w których w dziewiętnastym wieku Franciszek Törley wzorując się na francuskiej Szampanii rozpoczął produkcję tradycyjnych win musujących. Odwiedzimy niewielkie muzeum poświęcone firmie, zapoznamy się z procesem powstawania win naturalnie musujących i przespacerujemy się długimi korytarzami piwnic, w których dojrzewają wina. Wizytę zakończy degustacja siedmiu rodzajów win musujących. Po takim, dość rozbudowanym aperitifie, przejedziemy na budańskie wzgórza, do ukrytej wśród zwykłych domów restauracji prowadzonej przez jednego ze słynnych szefów kuchni do spółki ze znanym winiarzem Josefem Bockiem. Obiadowi będą towarzyszyły wyśmienite wina z Villány. Wieczorem zaprosimy chętnych na fakultatywny koncert lub spektakl operowy w Teatrze Erkela. Nocleg w Budapeszcie.

4
dzień

Marcepan w Szentendre

Zanim wrócimy do Polski zatrzymamy się jeszcze w uroczym miasteczku Szentendre. Za czasów habsburskich była tu kolonia społeczności serbskiej. Dzisiaj niewielką barokową starówkę zamieszkują artyści i ludowi twórcy. Mieści się tu również jedyne w swoim rodzaju Muzeum Marcepanu oraz sklep, w którym można zrobić ostatnie przedświąteczne zakupy. Do Krakowa przyjedziemy przed godziną 20.

 

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • 3 noclegi w pokojach 2-osobowych (pokoje 1-osobowe za dopłatą 245 EUR) w hotelu****;
  • połączone z degustacjami obiady lub kolacje wg programu;
  • zwiedzanie winiarni i degustację;
  • przejazdy na miejscu;
  • bilet na spektakl w operze;
  • ubezpieczenie KL i NNW.

Dodatkowo płatne:

  • bilet na spektakl w operze w klasie premium;
  • dopłata za fakultatywny spektakl lub koncert.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.