INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Zamieszkaj w nietuzinkowych miejscach: w skalnym hotelu, domku trulli, starej posiadłości wśród winnic oraz prawdziwej masserii
Popłyń w rejs wzdłuż najpiękniejszej części wybrzeża południowych Włoch i zaglądnij do szmaragdowych jaskiń
Poczuj tajemną moc średniowiecznej twierdzy Castel del Monte, a następnie odwiedź największą jaskinię w Europie
Spróbuj win z najdynamiczniej rozwijających się regionów winiarskich Włoch
Rozsmakuj się w oryginalnej miejscowej oliwie, prawdziwej mozzarelli oraz dojrzewających w słońcu pomidorach, jakich nie ma nigdzie indziej na świecie
Przekonaj się, jak smakują ręcznie robione orecchiette oraz kilkanaście innych, nieznanych Ci do tej pory, rodzajów makaronu
Odkryj, że primitivo to tylko jedna z wielu fantastycznych odmian winorośli tej części świata
Poczuj, jak działa na Ciebie południowe słońce oraz smaki i zapachy autentycznych Włoch

Na szlaku primitivo

Apulia i Bazylikata

  • Cena za wycieczkę: 2610 PLN + 1210 EURO + przelot od 1500 / dopłata do SGL 300 euro
  • Termin: 27 kwietnia – 4 maja
  • Czas trwania: 8 dni

2 610,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Podróż na południe

Popołudniowy przelot z Warszawy-Okęcia do Bari, stolicy Apulii. Przejazd do posiadłości La Corte di Opaka w Canosa di Puglia, zakwaterowanie oraz powitalna kolacja i pierwsza degustacja.

2
dzień

Tajemnice Castel del Monte

Przed południem udamy się do Cantina Diomede i zdegustujemy wina z robiącej wielką karierę odmiany nero di troia. Następnie przejedziemy do jednego z najlepszych producentów oryginalnego sera mozzarella di bufala. Będzie to okazja do zgłębienia tajników wytwarzania słynnego sera, którego spróbujemy pod wieloma nieznanymi w Polsce postaciami. Po południu odwiedzimy Castel del Monte – tajemniczy zamek wpisany na listę UNESCO, zbudowany przez największego władcę Apulii – Fryderyka II Hohenstaufa. Pod wieczór przejedziemy do nadmorskiego Trani słynnego z położonej nad samym morzem potężnej romańskiej katedry. Wśród tysiącletnich murów czekać będzie na nas kolacja, podczas której nie zabraknie najlepszych serów i wędlin, a przede wszystkim ryb i owoców morza. Na nocleg wrócimy do posiadłości La Corte di Opaka.

3
dzień

Jak smakuje południe

Rano czeka nas wizyta w wytwórni oliwy i degustacja różnych jej rodzajów. Lunch zjemy w słynnej restauracji Antichi Sapori, która od lat uznawana jest za najbardziej „slowfoodowe” miejsce w regionie. Po południu przejedziemy do winiarni Vigneti del Vulture w Bazylikacie, gdzie degustować będziemy między innymi wina z autochtonicznego szczepu aglianico. Wieczorem dojedziemy do Matery – jednego z najbardziej niesamowitych miast w południowych Włoszech gdzie domy, pałace i kościoły wykute były skale. Zapomniane przez wieki miasto dziś ponownie tętni życiem, zachowując swój unikatowy charakter. Aby choć trochę poczuć klimat minionych wieków zamieszkamy w hotelu, którego część apartamentów urządzona jest w takich właśnie skalnych domostwach. Wieczorem czas wolny na kolację we własnym zakresie.

4
dzień

Białe miasta

Przedpołudnie przeznaczymy na zwiedzanie Matery wraz z lokalnym polskojęzycznym przewodnikiem. Po czasie wolnym na lunch we własnym zakresie wrócimy do Apulii, a konkretnie do Locorotondo – jednego ze słynnych białych miasteczek. Po spacerze spróbujemy wytwarzanych tu, najlepszych w Apulii, białych win. Po południu przejedziemy do kolejnego magicznego miejsca na naszej trasie – Alberobello – słynącego z unikatowych domów zwanych trulli. Tej nocy zamieszkamy w apartamentach urządzonych w oryginalnych kamiennych domkach. Wieczorem udamy się na spacer i kolację w tym bajkowym miasteczku.

5
dzień

Morskie opowieści

Rano przejedziemy do nadmorskiego Polignano a Mare, malowniczo położonego na wysokim klifie. Dla chętnych będzie możliwość odbycia rejsu łódką, podczas którego wpływać będziemy do morskich grot, gdzie szmaragd wody odbija się na tle białych, wapiennych skał. Po rejsie znajdziemy nieco czasu wolnego nad morzem na lunch we własnym zakresie. Po południu wędrować będziemy podziemnymi korytarzami Grotte di Castellana – jednej największych jaskiń w Europie. Wieczorem przejedziemy do barokowego Lecce – miasta słynącego w pięknej architektury, dziesiątek pałaców i kościołów powstałych w XVII wieku. W tym tętniącym nocnym życiem mieście zjemy wspólną kolację, której towarzyszyły będą wina z apelacji Pimitivo di Manduria.

6
dzień

Królowie Apulii

Przed południem zwiedzać będziemy Lecce. To dość spore miasto, które po licznych kataklizmach w XVII wieku zostało odbudowane niemal w całości w jednym stylu, którym jest niespotykany nigdzie indziej apulijski barok. Gdy już nacieszymy oczy misternie zdobionymi fasadami i wnętrzami kościołów, przejedziemy do Mesagne – miasteczka na granicy dwóch wielkich regionów winiarskich: Salento i Mandurii. Tu planowana jest degustacja win z królujących w Apulii szczepów: primitivo i negroamaro w posiadłości Vigneti del Salento. Tego dnia obiad zjemy w znanej miejscowej restauracji mieszczącej się w zabytkowym miasteczku Oria. Wieczorem wrócimy do Lecce na kolację we własnym zakresie.

7
dzień

Na krańcu Włoch

Kolejnego dnia pojedziemy jeszcze dalej na południe, niemal na koniec obcasa włoskiego buta do Minervino di Lecce. Przedpołudnie spędzimy w winnicach należących do Cantine Menhir, gdzie będzie czekał aperitif i drobne przekąski. W drodze na lunch przespacerujemy się po gajach oliwnych, w których znajdują się niezwykłe przykłady prehistorycznych budowli: dolmenów i menhirów, od których swą nazwę wzięły tutejsze wina. Po takim wstępie czeka nas lunch w restauracji Menhir. Po południu przejedziemy do Gallipoli – starożytnego, nadmorskiego miasta, w którym znajdziemy czas na spacer wzdłuż wybrzeża i kolację. Tej nocy zamieszkamy w masserii – wzorowanej na hiszpańskich hacjendach posiadłości położonej pośród gajów oliwnych i winnic.

8
dzień

Królowa Bona i święty Mikołaj

Po wykwaterowaniu wrócimy do Bari. Tu zjemy tradycyjny lunch, na którym nie zabraknie ręcznie wyrabianego makaronu orecchiette. Ostatnie godziny tego wyjazdu przeznaczymy na poznanie najważniejszych zabytków stolicy Apulii. Naturalnie pierwsze kroki skierujemy do katedry świętego Mikołaja, gdzie znajdują się relikwie biskupa Mirry. Dla Polaków świątynia ta jest szczególnie ważna, gdyż właśnie tutaj pochowana została polska królowa Bona. Po spacerze i pożegnalnym kieliszku negroamaro przejedziemy na lotnisko i wrócimy do Polski.Powrót do Polski.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 7 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 300 euro);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • zwiedzanie;
  • przelot na trasie Katowice – Bari– Katowice (linie Wizz Air);
  • ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.

Dodatkowo płatne:

  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, zwyczajowe napiwki.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.