INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Przespaceruj się po podzwrotnikowym buszu w towarzystwie lwa
Odwiedź najpiękniej położone winnice i spróbuj, jak smakują wina w miejscu, w którym powstały
Popływaj w towarzystwie przylądkowych pingwinów
Sprawdź, czy Przylądek Dobrej Nadziei to faktycznie koniec Afryki
Poczuj słodycz wina Constantia, którym zachwycali się Napoleon, Jane Austen i Baudelaire
Odkryj, jak prezentuje się afrykańska przyroda z perspektywy grzbietu słonia
Zachwyć się zachodem słońca nad Zambezi i tęczą nad wodospadami Wiktorii
Zamieszkaj w kolonialnej rezydencji pośród winnic i baobabów
Przemierzaj Afrykę jeepem, statkiem, łodzią i zabytkowym królewskim pociągiem

Safari i wina Przylądka Dobrej Nadziei

Afryka Południowa, Zimbabwe i Botswana

  • Cena za wycieczkę: 3890 PLN + 1560 USD + przelot od 4900 PLN Dopłata do Zimbabwe: 3150 PLN + 2030 USD
    + przelot od 800 USD
  • Termin: 22 lutego – 5 marca 2020
  • Czas trwania: 13 dni

3 890,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

Wszystkie miejsca zostały wyprzedane.

ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ REZERWOWĄ

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Przelot do Kapsztadu

Przelot z Warszawy do Dubaju i dalej do Kapsztadu.

2
dzień

Pierwszy dzień w Afryce

Po wylądowaniu w Kapsztadzie pojedziemy w okolice miasta Stellenbosch i zakwaterujemy się w hotelu położonym na terenie jednej z tamtejszych posiadłości winiarskich. Po krótkim odpoczynku udamy się nad ocean do Sommerset West, by tam zrelaksować się po podróży spacerując po plaży i ewentualnie zażywając kąpieli. Wieczorem zjemy powitalną kolację z odpowiednio dobranymi do poszczególnych dań winami. Nocleg w regionie Stellenbosch.

3
dzień

Winnice regionu Stellenbosch

O poranku wyruszymy do historycznej i jednej z najpiękniejszych posiadłości winiarskich na Przylądku – Vergelegen. Przespacerujemy się po posesji, zwiedzimy wiekowe zabudowania, pooglądamy słynne, sygnowane jako zabytek przyrodniczy drzewa kamforowe posadzone jeszcze przez jednego z pierwszych gubernatorów Kraju Przylądkowego Willema Adriaana Van der Stela. Naturalnie spróbujemy też znakomitych win powstających w bardzo współczesnej, oktagonalnej winiarni, z której roztacza się zapierający dech w piersiach widok na Zatokę Fałszywą. Po degustacji przejedziemy do urzekającego szczególnym klimatem i lśniącego bielą miasteczka Stellenbosch. Tamtejsze zabudowania wzniesione w jedynym w swoim rodzaju stylu holendersko-przylądkowym, z wysokimi, bogato zdobionymi szczytami i skąpane w cieniu wiekowych dębów uliczki zadowolą nawet najbardziej wymagających estetów. W Stellenbosch będzie czas na spacer i obiad we własnym zakresie. Po południu czeka nas kolejna wizyta w winiarni – położonej w pobliżu miasta Eikendal. W miejscowej restauracji zjemy wspólną kolację i spróbujemy powstających w posiadłości win. Nocleg w regionie Stellenbosch.


4
dzień

Franschhoek i dziedzictwo hugenotów

Kolejnego dnia za cel obierzemy położoną na tle postrzępionych gór posiadłość Lelienfontain, z porozrzucanymi na zielonej przestrzeni kilku hektarów białymi jak śnieg domami, w których mieszkają kolejne pokolenia rodziny Bosman. Miejsce to słynie nie tylko ze znakomitych win powstających z winogron zbieranych w trzech różnych regionach i klimatach – Wellington, Hermon i Walker Bay, ale także ze szkółki winorośli – największej na półkuli południowej. W historycznej sali degustacyjnej spróbujemy kilku win, a na obiad udamy się do położonej już w okręgu Paarl posiadłości Anura słynącej z produkcji winiarskiej i znakomitej restauracji. Posiłek tutaj to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż każdemu z pieczołowicie przygotowanych dań towarzyszy szczegółowy opis i uzasadnienie tak, a nie inaczej dobranego wina. Po tym doświadczeniu czeka nas jeszcze jedna wizyta w zupełnie wyjątkowym miejscu – L’Ormarins Estate gdzie, oprócz zdegustowania genialnych win, będzie można nacieszyć wzrok wspaniałą kolekcją samochodów zgromadzoną przez rodzinę Ruppert, a także widokiem pasących się w pobliżu koni wyścigowych. Wieczorem przybędziemy do maleńkiego, na wskroś francuskiego miasteczka Franschhoek, gdzie będzie czas na spacer i wieczorną przekąskę we własnym zakresie. Nocleg w regionie Stellenbosch.

5
dzień

Zieleńszy odcień doliny Elgin

Tego dnia przyszedł czas na zbadanie pod winiarskim kątem okolic Kapsztadu. Odwiedzimy Elgin – malutki region położony w niesamowitej, buzującej soczystą zielenią dolinie, otoczonej ze wszystkich stron hotentocko-holenderskim pasmem. Panuje tu swoisty mikroklimat; jest to najchłodniejsze miejsce w RPA, ale z jednym z najwyższych wskaźników nasłonecznienia. Do niedawna niemal cała dolina obsadzona była sadami jabłkowo-gruszkowymi. Winorośl przyszła później, ale zadomowiła się na dobre. Nic dziwnego, że pochodzą stąd najlepsze białe wina kraju, a także znakomite, pełne elegancji pinot noiry. O tym, że jest to prawda przekonamy się odwiedzając kilka tutejszych winiarni – popróbujemy znakomitej bieli w różnych odsłonach u Paula Cluvera i fantastycznych win, właśnie pinotów, ale nie tylko, w położonej na końcu świata, magicznej winiarni Iona należącej do wikinga Andrew Gunna. Między jedną wizytą a drugą wpadniemy na piknik do Elgin Vintners, by zregenerować siły i chwilkę odsapnąć od nadmiaru wrażeń. Wieczorową porą udamy się do Kapsztadzu na nocleg.

6
dzień

Przylądek Dobrej Nadziei

Szóstego dnia podróży będzie bardzo turystycznie i jak wszędzie w Kraju Przylądkowym – z pięknymi widokami. Zachwycać się zaczniemy już opuszczając Kapsztad, gdyż na Przylądek Dobrej Nadziei udamy się widokową trasą Chapman’s Peak biegnącą wzdłuż wybrzeża Atlantyku. Dziesięciokilometrowy odcinek tej trasy wykuty jest w stromych zboczach góry. Po dotarciu na Przylądek spróbujemy wypatrzyć miejsce, gdzie spotykają się dwa prądy morskie – ciepły Mozambicki i zimny Benguelski, a ponoć przy pełnym słońcu można zauważyć różne odcienie wód każdego z nich. Będzie czas wolny na spacer do latarni morskiej i podziwianie widoków. W położonej nad brzegiem oceanów restauracji Two Oceans zjemy lunch złożony głównie ze świeżych owoców morza i ryb, które popijać będziemy słynnym południowoafrykańskim winem musującym cape classique. W drodze powrotnej, niewykluczone że z przystankami na fotografowanie ciekawskich strusi i, przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności, niezwykle łakomych pawianów, zatrzymamy się na chwilkę na plaży na wschodnim wybrzeżu, bo podziwiać nader towarzyskie przylądkowe pingwiny. Do Kapsztadu wrócimy wieczorem, gdzie znajdziemy czas na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Kapsztadzie.

7
dzień

Słynne wino Constantia

Enologiczna wizyta w Kraju Przylądkowym byłaby zdecydowanie niepełna bez odwiedzenia najstarszego regionu winiarskiego na półkuli południowej, z nieprzerwaną historią produkcji wina od 1655 roku, który stanowi położona zaledwie 20 minut jazdy od centrum Kapsztadu dolina Constantia. To wyjątkowej urody miejsce powstało za sprawą drugiego gubernatora Kraju Przylądkowego Simona Van der Stela w sześć lat po objęciu stanowiska. Wówczas na otrzymanych do zagospodarowania 750 hektarach stworzył posiadłość, którą nazwano Constantia – na cześć córki darczyńcy. Powstaje tu słynne deserowe wino na bazie muskatu, podbijające Europę w XVII i XVIII wieku. W tym przypadku nie mniej od win, ważne jest samo miejsce, gdzie skutecznie wzrok przykuwają skąpane w zieleni łagodne wzgórza i wiekowe, stylowe zabudowania. Po degustacji w jednej z historycznych winiarni wrócimy do Kapsztadu, by zwiedzić go w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. Wieczorem wspólnie udamy się na kolację na Waterfront. Poszukiwacze smaków będą mogli skosztować steków z krokodyla i kilku rodzajów antylop. Tradycjonalistom zostanie podana wyśmienita, lokalna wołowina. Nocleg w Kapsztadzie.

8
dzień

Zambia i Zimbabwe

Wcześnie rano przejedziemy na lotnisko i opuszczając RPA polecimy do Livingstone w Zambii. Tu rozpocznie się nasza przygoda z niesamowitą przyrodą podzwrotnikowej Afryki. Pierwszy kontakt z Wodospadami Wiktorii i otaczającym je buszem nastąpi już przy przekraczaniu granicy z Zimbabwe, gdyż będziemy przechodzili po moście przerzuconym wysoko nad kanionem rzeki Zambezi. Podczas pobytu w Zimbabwe mieszkać będziemy w kolonialnej rezydencji położonej w pobliżu Parku Narodowego Wodospadów Wiktorii. Wieczorem po odpoczynku udamy się w rejs po rzece w promieniach zachodzącego słońca, a Ci którzy mają bystry wzrok, będą mogli zobaczyć pierwsze żyrafy, zebry i antylopy. Podczas rejsu zostanie podany aperitif i drobne przekąski. Kolację tego dnia zjemy w lokalnej restauracji. Nocleg w posiadłości Batonka Lodge.

9
dzień

Przejażdżka na słoniach i wodospady Wiktorii

Przed południem czeka nas jedna z największych atrakcji tego wyjazdu, czyli spacer przez busz na grzbiecie słonia. To jedna z niewielu okazji, aby wdrapać się na specjalne siodło (a nie przypominający kanapę stelaż) by wędrować wśród dzikiej afrykańskiej przyrody. Po południu wybierzemy się z przewodnikiem na wspólny spacer w stronę Wodospadów Wiktorii. To trzeci co do wielkości wodospad na świecie i największy biorąc pod uwagę powierzchnię kurtyny wody. Ten jeden z cudów natury zobaczymy z kilku stron, a na koniec podejdziemy niemal do samej wodnej ściany.
Wieczorem zjemy wspólną kolację na terenie posiadłości. Nocleg w Batonka Lodge.

10
dzień

Zambezi Royal Express

Tego dnia zaprosimy Państwa na całodzienną wycieczkę do Botswany. Większość czasu spędzimy w Parku Narodowym Chobe – najstarszym w Botswanie. To jedno z największych skupisk dzikich zwierząt na kontynencie afrykańskim. Na terenie tylko tego parku mieszka ponad połowa wszystkich dziko żyjących słoni w Afryce. Przed południem czeka nas safari od strony wody. Podczas rejsu po rzece Kuando obserwować będziemy kolonie hipopotamów, oraz stada żyraf i słoni schodzących do wodopoju i kąpiących się w rzece. Po wspólnym obiedzie przesiądziemy się do samochodów terenowych, aby jadąc przez sawannę obserwować kolejne afrykańskie zwierzęta – kilka gatunków antylop, guźce, zebry, nosorożce, a przede wszystkim liczące po kilkadziesiąt sztuk stada słoni. Nocleg w posiadłości Batonka Lodge.

11
dzień

Livingstone

Ostatni dzień pobytu przeznaczymy na atrakcje fakultatywne. Chętni będą mogli przelecieć się helikopterem nad wodospadami. Odważni będą mieli okazję wybrać się na spacer w towarzystwie młodych lwów, które mieszkają w lwim sierocińcu prowadzonym przez pracowników parku narodowego. Znajdziemy też czas na kolejny spacer w pobliżu wodospadów. Wieczorem zaprosimy na klimatyczną przejażdżkę słynnym Livingston Royal Express. To niezwykle elegancki zabytkowy pociąg, który 100 lat temu przemierzał z północy na południe całą Afrykę. Swoim luksusem dorównywał jedynie Orient Ekspresowi. Podczas podróży, w wagonie restauracyjnym zostanie podana czterodaniowa kolacja. Nocleg w posiadłości Batonka Lodge.

12
dzień

Wykwaterowanie, przejazd na lotnisko w Livingstone. Przelot do Johannesburga i dalszy przelot do Polski.

Gwarantujemy

  • Przelot na trasie Warszawa – Kapsztad – Livingstone – Warszawa (loty liniami rejsowymi, z przesiadkami);
  • zakwaterowanie – 6 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* w RPA + 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* w Zimbabwe (pokoje jednoosobowe na całej trasie wycieczki za dopłatą 730 USD);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • bilety wstępu do parków narodowych na Przylądku Dobrej Nadziei, Zambezi i Chobe; safari na słoniach;
  • kolację w zabytkowym pociągu Royal Express;
  • przejazdy na miejscu;
  • ubezpieczenie KL, NNW i bagaż;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego oraz lokalnego polskojęzycznego przewodnika w RPA.

Dodatkowo płatne:

  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • wycieczki fakultatywne;
  • napiwki ok. 50 USD/os.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.