INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Zwiedzanie pałacu Alhambra z polskojęzycznym przewodnikiem
Wizyta i degustacja w Bodegas Alvear – najstarszej andaluzyjskiej winiarni fundowanej w 1729 roku
Spacer po zaułkach historycznej dzielnicy żydowskiej Kordoby w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika
Zwiedzanie La Mezquity – jedynego w swoim rodzaju średniowiecznego meczetu, z gotycką katedrą w środku
Kolacja z pokazem flamenco
Degustacje różnych sherry w historycznych bodegach Jerez de la Frontera
Wędrówka po najstarszym mieście Hiszpanii – założonym przez Fenicjan Kadyksie
Przejazd przez Sierra de Grazalema z przystankiem w jednym z maleńkich andaluzyjskich Białych Miast
Wizyty i degustacje w mało znanych rodzinnych bodegach rozrzuconych wśród wzgórz otaczających Malagę

Śladami Maurów w Andaluzji

Malaga – Granada – Sewilla – Jerez de la Frontera

  • Cena za wycieczkę: Cena: 2490 PLN + 1290 EUR + przelot OD 1200 PLN
  • Termin: 9–16 marca 2019
  • Czas trwania: 8 dni

2 490,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Malaga, tapas i wino

Wieczorny przelot z Warszawy do Malagi. Po przyjeździe do hotelu w centrum miasta posilimy się charakterystycznymi dla całej Hiszpanii przekąskami zwanymi tapas, które popijać będziemy lokalnym winem. Bardzo późnym wieczorem udamy się na zasłużony odpoczynek.

2
dzień

Grenada i Alhambra

Chcąc chociaż pobieżnie zapoznać się z Malagą, dzień będziemy musieli zacząć dość wcześnie, gdyż lunch zjemy już w Grenadzie. Zatem o poranku prosto z hotelu skierujemy kroki w stronę wznoszącej się na wzgórzu jednej z największych muzułmańskich budowli militarnych, które zachowały się w Hiszpanii (datowanej na koniec XI wieku), fortecy Alcazaba. By do niej dotrzeć przemierzymy zabytkowe centrum miasta, mijając po drodze katedrę o intrygującej bryle, a także szereg zabytkowych kościołów. Podczas spaceru wstąpimy do jednej z wielu winiarni na tutejszą typową przekąskę składającą się ze smażonej ryby podawanej ze szklaneczką dobrze schłodzonego wina. Przed południem odjedziemy w stronę ostatniego bastionu Maurów na hiszpańskiej ziemi – malowniczo położonej u stóp masywu Sierra Nevada Grenady. Tutaj oczywiście skupimy się na zwiedzaniu, w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika, największej atrakcji miasta, którą stanowi kompleks pałacowy – La Alhambra. Wieczorem w czasie wolnym będzie można przespacerować się po mieście i zjeść kolację we własnym zakresie.

3
dzień

Stolica kalifów – Kordoba

Po śniadaniu opuścimy Grenadę i udamy się do okręgu winiarskiego Montilla-Moriles. Tutaj nasze kroki skierujemy do powstałej w 1729 roku bodegi Alvear – jednej z najstarszych i zaliczanych do grona najszacowniejszych winiarni Hiszpanii. Oczywiście nie poprzestaniemy na kontemplacji architektury i obowiązkowo skosztujemy powstających tu win wzmacnianych. Po wspólnym obiedzie przejedziemy do Kordoby – niegdyś jednego z najpotężniejszych miast Europy, wielkiego centrum kultury, nauki, polityki i ekonomii. To tutaj wznosi się jeden z najwspanialszych meczetów na świecie, którego budowę rozpoczęto w VIII wieku. Postaramy nie zgubić się w gąszczu wypełniających mroczne wnętrze kolumn i w skupieniu pokontemplować niezaprzeczalne piękno doskonale zachowanego mihrabu, chociaż dziś we wnętrzu La Mezquity wznosi się katolicka katedra. Ponieważ nasz hotel mieści się w zabytkowym centrum, będzie sporo czasu na spacer malowniczymi zaułkami dzielnicy żydowskiej, gdzie z okien wiekowych budynków bez umiaru czarują przybyszów mocno czerwone pelargonie. Nocleg w centrum Kordoby.

4
dzień

Sewilla

Przed nami kolejny dzień pełen wrażeń, gdyż zgłębiać będziemy uroki największego miasta południowej części Hiszpanii i jednego z najważniejszych w kraju ośrodków corridy – Sewilli. W towarzystwie polskojęzycznego przewodnika odwiedzimy tutejszą katedrę będącą największym gotyckim kościołem na świecie, posiadającym niepowtarzalną dzwonnicę stanowiącą niekwestionowany symbol miasta. Jest nim niegdysiejszy, jakimś cudem ocalały ze zburzonego meczetu, minaret o nazwie La Giralda. Chętni będą mogli wejść na platformę widokową, skąd rozpościera się wspaniała panorama miasta. W Sewilli poza katedrą odwiedzimy także muzeum corridy i przespacerujemy się przecudnej urody zabytkowymi uliczkami tworzącymi nastrojowe barrio Santa Cruz, gdzie będzie się można zatrzymać na lunch. Późnym popołudniem opuścimy Sewillę udając się do restauracji El Faro w Puerto de Santa María na wspólną kolację. Nocną porą naszym portem docelowym będzie założony przez Fenicjan około 1100 roku p.n.e. Kadyks. Nocleg w Kadyksie.

5
dzień

Jerez i manzanilla

O poranku przejedziemy do niewielkiego miasteczka Sanlúcar de Barrameda słynącego z wyrobu najwytrawniejszej wersji sherry – słynnej manzanilli, której spróbujemy w bodedze Hidalgo La Gitana – jednego z najbardziej tradycyjnych wytworców. Po degustacji udamy się do pełnego uroku miasta Jerez de la Frontera – stolicy sherry, flamenco oraz Królewskiej Andaluzyjskiej Szkoły Jazdy Konnej. Tutaj odwiedzimy założoną w 1835 roku i prężnie działającą do dziś bodegę González Byass, gdzie zdegustujemy wiele win wzmacnianych w rozmaitych odsłonach oraz zjemy wspólny obiad. Znajdziemy też czas, by zaglądnąć do zakrystii pobliskiego kościoła San Salvador, gdzie znajduje się wspaniały obraz Zurbarána Śpiąca dziewczyna. Pod wieczór niespiesznie wrócimy do Kadyksu na nocleg.

6
dzień

Kadyks i flamenco

W końcu przyszedł czas na chwilę oddechu w uważanym za najstarsze miasto Europy, strategicznie usytuowanym między Morzem Śródziemnym a Oceanem Atlantyckim, Kadyksie. To właśnie ta lokalizacja odgrywała kluczową rolę w historii miasta. Lata jego świetności przypadają na XVIII wiek, kiedy powstała centralna, obecnie pięknie odrestaurowana, część miasta. Dzięki płynącemu z Ameryki złotu i srebru zbudowano szczycącą się idealnymi proporcjami katedrę ze wspaniałą, pozłacaną kopułą oraz wiele kościołów i budowli publicznych. Nieśpiesznie spacerując po nastrojowych zaułkach i przysiadając na licznych placach wtopimy się w niesamowitą atmosferę tego jedynego w swoim rodzaju miasta. Wczesnym popołudniem udamy się w okolice Jerez de la Frontera do niewielkiej rodzinnej bodegi Cortijo de Jara by w zabytkowych, wzniesionych na pozostałościach rzymskich i arabskich, budowlach w towarzystwie gospodarzy spróbować andaluzyjskich win wytrawnych. Wieczorem wrócimy do Kadyksu na uroczystą kolację, którą uatrakcyjnią śpiewy i pokaz tańca nierozerwalnie związanych z historią tej ziemi – flamenco. Nocleg w Kadyksie.

7
dzień

Białe miasta wśród gór

Przedostatni dzień wędrówki po bezdrożach Andaluzji rozpoczniemy od przejazdu przez park narodowy Sierra de Grazalema. Na terenie tutejszych gór rozrzucone są niewielkie historyczne osady znane jako białe miasta. Naszym punktem docelowym będzie Ronda, ale po drodze zatrzymamy się na posiłek w maleńkim miasteczku Grazalema słynącym z wyrobu doskonałej jakości tkanin. Po chwili relaksu w pobliskim przepięknie położonym wśród winnic hotelu, udamy się na ostatnią podczas tego wyjazdu degustację organicznych andaluzyjskich win wytrawnych powstających w bodedze Joaquín Fernández, skąd roztacza się wspaniały widok na Rondę. Wieczorem powrócimy do hotelu na ostatnią wspólną kolację i nocleg.

8
dzień

Ronda i ponownie Malaga

Rankiem wyruszymy w podróż na lotnisko w Maladze. Tyle że przed dotarciem na miejsce zatrzymamy się na chwil kilka w Rondzie by przespacerować się stromymi uliczkami i nasycić wzrok widokiem wiekowych, wspaniałych kamiennych mostów, a także dostarczyć sobie trudno wyobrażalnej liczby kalorii spożywając w jednej z kafejek świeżo smażone churros i popijając je wspaniałą, gęstą czekoladą. Ale chyba właśnie tak powinny wyglądać wakacje! Po przyjeździe na lotnisko w Maladze, z potężną kolekcją wspaniałych, nagromadzonych podczas tygodniowej podróży wrażeń, odlecimy do Polski by dzielnie stawić czoła wciąż jeszcze goszczącej w kraju zimie. Powrót do Polski.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 7 noclegi w hotelach o standardzie 4*, w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 320 EUR);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadanie i obiad lub kolacja (zgodnie z programem);
  • wina do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje win zgodnie z programem; przejazdy na miejscu;
  • przelot tanimi liniami do Malagi;
  • zwiedzanie Granady, Kordoby i Sewilli z przewodnikiem;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego;
  • ubezpieczenie KL, NNW i bagaż;
  • materiały informacyjne.

Dodatkowo płatne:

  • Dopłata do pokoju jednoosobowego 320 EUR;
  • posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie;
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów ok. 80 EUR/os;
  • zwyczajowe napiwki dla kierowcy i przewodników lokalnych ok. 30 EUR/os (pozostałe napiwki w restauracjach, hotelach pozostają do indywidualnej decyzji).

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.