INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Zakwaterowanie w sercu Sandomierza w zespole dworskim z XIX wieku
Wizyty w winnicach i degustacje prowadzone osobiście przez właścicieli
Poznawanie wybranych zakątków Sandomierza z historykiem sztuki
Degustacja serów prowadzona przez szefa polskiego oddziału Slow Food
zwiedzanie i pokaz w manufakturze porcelany w Ćmielowie
Wędrówka zakamarkami zamku Krzyżtopór oraz klasztoru św. Jakuba
Udział w wielkiej kolacji degustacyjnej w ramach festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina

Wina i sery w Sandomierzu

  • Cena za wycieczkę: 1790 PLN
  • Termin: 20–23 czerwca 2019
  • Czas trwania: 4 dni

600,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Sandomierz

Po przyjeździe do Sandomierza (dojazd we własnym zakresie) zakwaterujemy się w położnym na terenie dawnego założenia dworskiego z XIX wieku hotelu Sarmata. Podczas powitalnej kolacji spróbujemy połączyć potrawy tradycyjnej sandomierskiej kuchni z europejskimi winami. Późnym wieczorem, dla chętnych, spacer po nocnym Sandomierzu.

2
dzień

Ćmielów i winnice

Ten dzień zaczniemy od wizyty w manufakturze porcelany w Ćmielowie, która może poszczycić się ponad dwuwiekową historią. Odwiedzimy żywe muzeum porcelany, wejdziemy do najstarszego w Polsce pieca i poznamy poszczególne etapy produkcji porcelanowych arcydzieł. Chętni będą mogli napić się kawy z ręcznie malowanych filiżanek z jedynej na świecie różowej porcelany. Następnie przejedziemy do Winnicy Nad Jarem, gdzie właściciele posiadłości zaproszą nas na spacer z lampką wina po winogradach. W altanie zjemy obiad, któremu naturalnie towarzyszyły będą kolejne wina. Po południu przejedziemy do Winnicy Płochockich – najstarszej i najbardziej utytułowanej winiarni regionu sandomierskiego. Po zwiedzaniu piwnic zaprosimy na degustację, którą poprowadzą Barbara i Marcin Płochoccy. Późnym popołudniem wrócimy do Sandomierza, gdzie wieczór będzie można sobie zagospodarować we własnym zakresie.

3
dzień

Krzyżtopór i Slow Food

Przed południem weźmiemy udział w „Laboratorium smaku” – komentowanych degustacjach serów i win wybranych specjalnie dla nas przez szefa polskiego oddziału Slow Food. Kolejnym punktem programu będzie zwiedzanie Sandomierza z przewodnikiem – historykiem sztuki. Zobaczymy między innymi niedostępne na co dzień bizantyńskie malowidła w prezbiterium katedry oraz podziemia romańskiego klasztoru Dominikanów. W międzyczasie zatrzymamy się na chwilę w położonej przy klasztorze winnicy św. Jakuba, by spróbować powstających w niej win. Potem chwila wolnego czasu na lunch we własnym zakresie. Po południu wyruszymy do Ujazdu, by zobaczyć monumentalne ruiny zamku Krzyżtopór, który w bardzo krótkim okresie swojej świetności wielkością dorównywał Wersalowi. Po drodze zatrzymamy się w Klimontowie, by zwiedzić manierystyczną kolegiatę. Wieczorem czeka nas wielka uroczysta kolacja degustacyjna organizowana przez stowarzyszenie Slow Food Polska, podczas której zostaną podane potrawy kreowane przez szefów kuchni z całej Polski. Towarzyszyły im będą wina i alkohole rekomendowane przez sommelierów.

3
dzień

Czas Dobrego Sera

Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd z Sandomierza we własnym zakresie. Dla chętnych możliwość udziału w imprezach i degustacjach organizowanych w ramach festiwalu Czas Dobrego Sera. To także znakomita okazja do kupienia produktów od najlepszych polskich serowarów.

 

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 3 noclegi w hotelu 3* w pokojach dwuosobowych (nocleg w pokoju jednoosobowym 450 PLN);
  • śniadania i obiady lub kolacje (zgodnie z programem) w tym uroczystą kolację degustacyjną Slow Food; wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; warsztaty degustacji serów;
  • transport autokarowy na miejscu;
  • zwiedzanie Sandomierza z przewodnikiem;
  • zwiedzanie zamku Krzyżtopór;
  • zwiedzanie i pokaz w manufakturze porcelany;
  • wizyty w winiarniach i degustacje; opiekę przewodnika i specjalisty winiarskiego.

Dodatkowo płatne:

  • dopłata do pokoju jednoosobowego 450 PLN.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.