INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Zakwaterowanie w sercu Sandomierza w zespole dworskim z XIX wieku
Wizyty w winnicach i degustacje prowadzone osobiście przez właścicieli
Poznawanie wybranych zakątków Sandomierza z historykiem sztuki
Degustacja serów prowadzona przez szefa polskiego oddziału Slow Food
zwiedzanie i pokaz w manufakturze porcelany w Ćmielowie
Wędrówka zakamarkami zamku Krzyżtopór oraz klasztoru św. Jakuba
Udział w wielkiej kolacji degustacyjnej w ramach festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina

Wina i sery w Sandomierzu

  • Cena za wycieczkę: 1790 PLN
  • Termin: 20–23 czerwca 2019
  • Czas trwania: 4 dni

1 790,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

Wszystkie miejsca zostały wyprzedane.

ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ REZERWOWĄ

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Sandomierz

Po przyjeździe do Sandomierza (dojazd we własnym zakresie) zakwaterujemy się w położonym na terenie dawnego założenia dworskiego z XIX wieku hotelu Sarmata. Podczas powitalnej kolacji spróbujemy połączyć potrawy tradycyjnej sandomierskiej kuchni z europejskimi winami. Późnym wieczorem, dla chętnych, spacer po nocnym Sandomierzu.

2
dzień

Ćmielów i winnice

Ten dzień zaczniemy od wizyty w manufakturze porcelany w Ćmielowie, która może poszczycić się ponad dwuwiekową historią. Odwiedzimy żywe muzeum porcelany, wejdziemy do najstarszego w Polsce pieca i poznamy poszczególne etapy produkcji porcelanowych arcydzieł. Chętni będą mogli napić się kawy z ręcznie malowanych filiżanek z jedynej na świecie różowej porcelany. Następnie Sandomierski Szlak Winiarski poprowadzi nas do Winnicy Nad Jarem, gdzie właściciele posiadłości zaproszą nas na spacer z lampką wina po winogradach. Uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki uprawy winorośli i produkcji wina. W altanie zjemy obiad, któremu naturalnie towarzyszyłć będą kolejne wina. Po południu przejedziemy do Winnicy Płochockich – najstarszej i najbardziej utytułowanej winiarni regionu sandomierskiego. Zwiedzanie winnicy i piwnic zakończy się degustacją, którą poprowadzą Barbara i Marcin Płochoccy. Późnym popołudniem wrócimy do Sandomierza, gdzie wieczór będzie można sobie zagospodarować we własnym zakresie.

3
dzień

Krzyżtopór i Slow Food

Przed południem weźmiemy udział w „Laboratorium smaku” – komentowanych degustacjach serów i win wybranych specjalnie dla nas przez szefa polskiego oddziału Slow Food. Kolejnym punktem programu będzie zwiedzanie Sandomierza z przewodnikiem – historykiem sztuki. Zobaczymy między innymi niedostępne na co dzień bizantyńskie malowidła w prezbiterium katedry oraz podziemia romańskiego klasztoru Dominikanów. W międzyczasie odwiedzimy w położoną przy klasztorze winnicę św. Jakuba, by spróbować powstających w niej win. Potem chwila wolnego czasu na lunch we własnym zakresie. Po południu wyruszymy do Ujazdu, by zobaczyć monumentalne ruiny zamku Krzyżtopór, który w bardzo krótkim okresie swojej świetności wielkością dorównywał Wersalowi. Po drodze zatrzymamy się w Klimontowie, by zwiedzić manierystyczną kolegiatę. Wieczorem czeka nas wielka uroczysta kolacja degustacyjna organizowana przez stowarzyszenie Slow Food Polska, podczas której zostaną podane potrawy kreowane przez szefów kuchni z całej Polski. Towarzyszyły im będą wina i alkohole rekomendowane przez sommelierów.

3
dzień

Czas Dobrego Sera

Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd z Sandomierza we własnym zakresie. Dla chętnych możliwość udziału w imprezach i degustacjach organizowanych w ramach festiwalu Czas Dobrego Sera. To także znakomita okazja do kupienia produktów od najlepszych polskich serowarów.

 

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 3 noclegi w hotelu 3* w pokojach dwuosobowych (nocleg w pokoju jednoosobowym 450 PLN);
  • śniadania i obiady lub kolacje (zgodnie z programem) w tym uroczystą kolację degustacyjną Slow Food; wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; warsztaty degustacji serów;
  • transport autokarowy na miejscu;
  • zwiedzanie Sandomierza z przewodnikiem;
  • zwiedzanie zamku Krzyżtopór;
  • zwiedzanie i pokaz w manufakturze porcelany;
  • wizyty w winiarniach i degustacje; opiekę przewodnika i specjalisty winiarskiego.

Dodatkowo płatne:

  • dopłata do pokoju jednoosobowego 450 PLN.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.