INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Kurs stanowić będzie pogłębiony warsztat degustacji porównawczej wybitnych win produkowanych przez winiarzy zrzeszonych w niemieckim stowarzyszeniu 200 najlepszych producentów win wysokojakościowych VDP.Prädikatsweinguter (oraz kilku z tych samych odmian, ale odmiennych części świata, takich jak Alzacja, Burgundia, Nowa Zelandia czy Szampania). Celem  kursu będzie pokazanie różnorodności niemieckich win, ze szczególnym naciskiem na odmiany takie jak riesling i pinot noir. Słuchacze skosztują 30 wysokiej klasy win i będą mieli okazję zaobserwować różnicę np. między rieslingami/pinotami od tego samego producenta, ale z różnych roczników, o różnych predykatach jakościowych (Kabinett, Spätlese, Auslese, BA, TBA, Eiswein) lub z odmiennej apelacji VDP. Zajęcia prowadzić będzie dr Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, kierownik studiów podyplomowych Wiedza o winie w Collegium Civitas oraz certyfikowany Ambasador VDP. Prädikatsweinguter.

Wina Niemiec. Od Kabinetta do Eisweinu

  • Cena za wycieczkę: 1150 PLN
  • Termin: 23–25 listopada 2018
  • Czas trwania: 3 dni

1 150,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Piątek

17.00 – 19.00 Riesling niemiecki o różnych poziomach słodyczy (degustacja porównawcza rieslingów od tego samego producenta, ale o różnym predykacie  –  Kabinett, Spätlese, Auslese, BA, Eiswein)

20.00 Kolacja wraz z uczestnikami kursu Podstawy wina – prowadzi Wojciech Giebuta

W ramach kolacji degustacja rieslingów tej samej klasy z Niemiec, Alzacji, Polski i Austrii

2
dzień

Sobota

10.00–13.00 Riesling niemiecki z różnych terroirs (degustacja porównawcza rieslingów tej samej klasy z różnych siedlisk/regionów Niemiec)

13.00–15.00 Przerwa na obiad

15.00–19.00  Niemiecki spätburgunder z różnych terroirs (degustacja porównawcza pinotów tej samej klasy z różnych siedlisk/regionów Niemiec)

 20.00 Kolacja

W ramach kolacji degustacja porównawcza pinot noir tej samej klasy z Niemiec, Burgundii i Nowej Zelandii – prowadzi Michał Bardel.

3
dzień

Niedziela

10.00–13.00 Nie tylko riesling i pinot noir (degustacja porównawcza wielkich win niemieckich z odmian: sylvaner, pinot gris i pinot blanc)

Równolegle z tym kursem odbywa się Kurs Podstawy Wina

Gwarantujemy

Gwarantujemy:

18 godzin lekcyjnych wykładów i ćwiczeń, minimum 30 win do degustacji, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe.

Dodatkowo płatne: noclegi w Dworze Sieraków: pokój jednoosobowy: 240 PLN/doba ze śniadaniem, pokój dwuosobowy: 300 PLN/doba ze śniadaniem, lunch z winem 60 zł/os, kolacja 110 zł/os (ceny wyłącznie dla osób płacących za udział w całym kursie).

Kurs prowadzi Michał Bardel

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.