INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Spotkania z wybitnymi osobowościami węgierskiej enologii

Węgierska kuchnia w najlepszym wydaniu – od foie gras aż po gulasz z kociołka

Noclegi w hotelach i pensjonatach wśród winnic

Opieka sommeliera specjalizującego się w winach węgierskich

Wizyty w 14 winiarniach w 8 regionach winiarskich

Degustacja 101 win od 20 różnych producentów

Na deser owiane legendą wino aszú eszencia

Winiarski grand tour po Węgrzech

8 najważniejszych regionów w 8 dni

  • Cena za wycieczkę: 3950PLN + 490EUR
  • Termin: 13–20 lipca 2019
  • Czas trwania: 8 dni

1 950,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Pannonhalma

Na naszą wyprawę wyruszymy autokarem z Krakowa. Pierwszym punktem będzie położony przy granicy słowacko-węgiersko-austriackiej region Pannonhalma. Miejsce to słynie z najstarszego na tych ziemiach opactwa benedyktyńskiego. Od XI wieku tutejsi mnisi uprawiali winorośl rozpoczynając trwające nieprzerwanie już niemal tysiąc lat tradycje winiarskie na tych terenach. Po przyjeździe zwiedzimy wpisane na listę UNESCO opactwo z jego monumentalną bazyliką oraz robiącą wrażenie biblioteką. Po południu czeka nas wizyta w położonych pod klasztorem piwnicach i pierwsza degustacja, w której prym będą wiodły najlepsze na Węgrzech rieslingi. Dzień zakończy wspólna kolacja, połączona z dalszym próbowaniem win. Nocleg w Pannonhalma.

2
dzień

Somló, Balaton i Badacsony

Kolejnego dnia rano ruszymy w stronę Balatonu. Po drodze jednak odwiedzimy jeden z najmniejszych regionów winiarskich w kraju. Jego winnice ograniczają się niemal wyłącznie do jednego wzgórza będącego wygasłym wulkanem. Podczas wizyty w winnicach Somló skosztujemy białych, niebywale oryginalnych win z odmiany juhfark.
Po południu dojedziemy nad największe jezioro na Węgrzech. Tutaj zapukamy do drzwi winiarni, której właścicielem jest najwybitniejszy przedstawiciel lokalnych winiarzy, niebywale zasłużony dla regionu Huba Szeremley. Pochodzącą z czasów rzymskich drogą wjedziemy na zbocze dawnego wulkanu Badacsony. Tu, przed wejściem do historycznej, liczącej ponad 300 lat piwnicy będziemy podziwiali zachodzące nad Balatonem słońce i degustowali wina. Wśród nich nie zabraknie słynnej endemicznej odmiany kéknyelű. Dzień zakończymy kolacją w położonej wśród winnic, z widokiem na jezioro, restauracji St. Urban. Podczas wieczoru podane zostaną potrawy z fogasa – endemicznej odmiany sandacza. Nocleg w Badacsony.

3
dzień

Siklós i Villány

Tego dnia obierzemy kurs na najbardziej wysunięte na południe regiony winiarskie Węgier –Siklós oraz Villány. Dzięki wyjątkowo ciepłemu klimatowi i bliskości morza Śródziemnego regiony te uznawane są za najlepsze miejsca do produkcji czerwonych win na Węgrzech. W Villány odwiedzimy dwie położone w centrum miasteczka winiarnie należące do czołowych producentów tego regionu – Bock i Kopar. W ciągnących się setkami metrów piwnicach, wybudowanych przez Josefa Bocka, zdegustujemy między innymi słynne Bock Cuvée. W restauracji Kopar zjemy doskonałą kolację, której menu będzie fuzją węgierskiego smaku oraz francuskiej elegancji i maestrii wykonania. Nie zabraknie potraw z mangalicy – lokalnej odmiany na wpół dziko żyjących świń. Kolacji towarzyszyły będą wina zarówno z francuskich, jak i tradycyjnych lokalnych odmian. Nocleg w Villány.

4
dzień

Szekszárd

Niezwykle pracowite przedpołudnie spędzimy w południowej części regionu Villány, w położonych wśród winogradów nowoczesnych winnicach Sauska i Vylyan. Tu zjemy na tarasie lunch z widokiem na winnice oraz położoną już po drugiej stronie granicy Chorwację. Po południu, kierując się na północ, przejedziemy do następnego ważnego miejsca na winiarskiej mapie Węgier – do Szekszárdu. To właśnie tu po raz pierwszy nadano winu nazwę bikavér. Prawdziwego bikavéra, a także innych win z odmian kadarka, kékfrankos i kékoportó próbować będziemy w piwnicach znakomitego producenta – Ferenca Taklera. Wieczorem czas wolny w należącym do winnicy pensjonacie. Nocleg w Szekszárdzie.

5
dzień

Mátra

Tego dnia przekroczymy Dunaj, aby dostać się do regionu Mátra. Zanim odwiedzimy pierwszą winnicę, wyjedziemy na najwyższy szczyt dzisiejszych Węgier – na mierzący niewiele ponad 1000 metrów n.p.m. Kékes. Region Mátra słynie przede wszystkim z win białych i tych właśnie nie zabraknie podczas degustacji i obiadu w tutejszej winnicy. Wieczorem dojedziemy do Egeru. Po zakwaterowaniu znajdziemy czas na odpoczynek, wieczorny spacer po mieście oraz kolację we własnym zakresie w rekomendowanej przez lokalnych winiarzy restauracji. Dla chętnych, fakultatywnie, degustacja sześciu najlepszych egri bikavérów w klasie rezerwa z historycznych roczników. Nocleg w Egerze.

6
dzień

Eger

Dzień w Egerze spędzimy bardzo aktywnie. Przed południem planujemy wizytę w dwóch winnicach, które do tej pory nie pojawiały się w programach naszych wyjazdów. W przerwie chętni będą mogli skorzystać z pamiętających czasy tureckie kąpielisk termalnych lub zwiedzić miasto z przewodnikiem. Podczas spaceru zobaczymy między innymi zamek, z obroną którego wiąże się legenda o winie egri bikavér. Wieczorem wszyscy udamy się do pobliskiej miejscowości Noszvaj, gdzie swoją winnicę posiada nestor tutejszych winiarzy Vilmos Thummerer. Tu przejdziemy liczącymi kilkaset metrów podziemnymi korytarzami, w których powstają i dojrzewają wyjątkowe wina. Okazją do ich spróbowania będzie kolacja urządzona w dziewiętnastowiecznych piwnicach. Nocleg w Egerze.


7
dzień

Tokaj

Na zakończenie naszej wyprawy odwiedzimy najbliższy nam region – Tokaj. Bezpośrednio po dotarciu na miejsce wybierzemy się do pierwszej winnicy, która należy do dziesiątki najwyżej cenionych producentów tego niewielkiego regionu. Po czasie wolnym i lunchu w miasteczku Tokaj pojedziemy zakwaterować się w miejscowości Tállya. Całe popołudnie spędzimy na zwiedzaniu winnicy Disznókő. Poznamy cały proces powstawania najlepszych słodkich win na świecie, zwiedzimy piwnice, w których leżakują najcenniejsze roczniki, a przede wszystkim skosztujemy wszystkich głównych typów tokajskich win – od wytrawnego furminta zaczynając, a na słynnej aszú eszencji kończąc. Podczas kolacji pożegnalnej, w restauracji urządzonej w dawnej kurii szlacheckiej, degustować będziemy znamienite tokajskie wina z okolicznych winnic. Przekonamy się też jak smakuje foie gras z 6-ścio puttonowym tokajem aszú.

8
dzień

Lewocza

Po śniadaniu udamy się w drogę powrotną do Polski. Po drodze zatrzymamy się na spacer po pięknym, historycznym miasteczku Lewocza na słowackim Spiszu, gdzie we własnym zakresie zjemy lunch. Powrót do Krakowa planowany jest w godzinach wieczornych.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • zakwaterowanie: 7 noclegów w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 280 EUR);
  • transport luksusowym autokarem na całej trasie wycieczki;
  • wyżywienie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż;
  • opiekę specjalisty winiarskiego oraz lokalnego przewodnika polskojęzycznego.
    Dodatkowo płatne:

  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów i zwyczajowe napiwki – 40 EUR/os.;
  • fakultatywna degustacja historycznych bikavérów 45 EUR;
  • dopłata do pokoju jednoosobowego – 280 EUR.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.