Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich. Kurs przygotuje także do samodzielnego pełnienia funkcji sommeliera – osoby, która w restauracji odpowiedzialna jest nie tylko za serwowanie win, ale także za ich odpowiedni dobór do menu.

Program Kursu

Dzień 1
Piątek

16.00 Początek – sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–20.00 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)
Wieczorem kolacja z winem (fakultatywnie)

 

Dzień 2
Sobota

10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
15.00–17.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
18.00–20.00 Dobór win do potraw – warsztaty
Wieczorem kolacja z winem (fakultatywnie)

Dzień 3
Niedziela

10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis – zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy:

18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów; wina do degustacji – 18 rodzajów; materiały szkoleniowe.

Dodatkowo płatne: nocleg w pokoju dwuosobowym 270 PLN/os., nocleg w pokoju jednoosobowym 310 PLN/os.; obiad w sobotę 70 PLN/os; kolacja 120 PLN/os (ceny wyłącznie dla osób płacących za udział w całym kursie)

Koordynatorem kursu jest:
Wojciech Giebuta

Kurs winiarski poprowadzi

Wojciech Giebuta

Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie

01.02
- 03.02.2019
3 dni

Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Zapisz się do naszego newslettera!