INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Francja uważana jest za kolebkę nowożytnego winiarstwa, chociaż jest na świecie wiele miejsc, w których uprawę winorośli rozpoczęto o wiele wcześniej niż nad Loarą i Rodanem. Ale to przede wszystkim galijskim winiarzom zawdzięczamy to, co odnajdujemy dziś w butelkach win z całego świata. To z Francji pochodzą najważniejsze odmiany winorośli oraz typy win, które można lubić bardziej lub mniej – ale na pewno warto wiedzieć o nich więcej. Zapraszamy na weekendowy kurs, podczas którego przedstawimy regiony winiarskie Francji, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych z nich, czyli Bordeaux i Burgundii. Kurs będzie okazją do skosztowania win w klasie grand cru i grand cru classé. Zajęcie prowadzą – redaktorzy magazynu „Czas Wina”, jurorzy międzynarodowych konkursów winiarskich.

Zrozumieć Francję – kurs w Dworze Sieraków

Kurs dla początkujących

  • Cena za wycieczkę: 890 PLN
  • Termin: 1–3 lutego 2019
  • Czas trwania: 3 dni

1 150,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan kursu
Gwarantujemy

Plan kursu

1
dzień

Piątek

17.00–18.00 Rozpoczęcie kursu i wprowadzenie do win Francji
18.00–19.30 Wina Alzacji: degustacja win jednoszczepowych
20.00 Kolacja „Między nami cabernetami – wybór francuskich win z najsłynniejszej odmiany świata” (fakultatywnie)

2
dzień

Sobota

10.00–13.30 Bordeaux: Médoc i lewy brzeg; St. Émilion i prawy brzeg; Graves oraz Sauternes i inne wina słodkie
13.30–15.00 Obiad (fakultatywnie)
15.00–18.00 Burgundia: Chablis i białe burgundy; Côte d’Or i czerwone burgundy, Beaujolais
18.00–19.30 Szampania i inne wina musujące Francji
20.00 Kolacja „Gaskonia i południowy zachód Francji” (fakultatywnie)

3
dzień

Niedziela

10.00–13.30 Wybrane apelacje pozostałych regionów Francji: Dolina Loary, Dolina Rodanu, Langwedocja

Gwarantujemy

Gwarantujemy:
18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów; wina do degustacji – 18 rodzajów; materiały szkoleniowe.

Dodatkowo płatne: nocleg w pokoju dwuosobowym 155 PLN/os., nocleg w pokoju jednoosobowym 270 PLN/os.; obiad w sobotę 70 PLN/os; kolacja w piątek 120 PLN/os.; kolacja w sobotę 120 PLN/os.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.