Stany Zjednoczone – dla jednych ziemia obiecana, dla innych kraj tak odległy, że prawie niewyobrażalny, a dla grona koneserów, kraj pochodzenia wina z ogromnym potencjałem. USA jest po Francji, Hiszpanii i Włoszech czwartym krajem na świecie pod względem produkcji wina. Wina amerykańskie wytwarza się w każdym stanie od Waszyngtonu po Florydę, jednak amerykańską stolicą winiarstwa jest bez wątpienia Kalifornia. Wina kalifornijskie to 90% win całych Stanów. To tutaj w 1799 roku otwarto pierwszą komercyjną winnicę i to tu leżą Dolina Napa i Sonoma, a więc amerykańskie zagłębie winnictwa.
Wina amerykańskie wyróżniają się na rynku winiarskim z kilku powodów. Przede wszystkim różnorodność regionów winiarskich wpływa na zróżnicowanie win. Stany Zjednoczone to kraj o wielu różnych klimatach i warunkach geograficznych, co pozwala na uprawę wielu odmian winorośli i produkcję różnorodnych stylów wina. Amerykanie w odróżnieniu od Europejczyków mają także innowacyjne podejście do produkcji. O ile w Europie bazuje się głównie na tradycji, Amerykańscy producenci wina często stosują nowoczesne technologie, takie jak zastosowanie nowoczesnych urządzeń do fermentacji, stosowanie beczek dębowych z innych krajów czy użycie nowych odmian winorośli, co pozwala na wyprodukowanie wina o unikalnym charakterze.
Wina amerykańskie wyróżnia także ich wysoka jakość. W ostatnich latach wina z ameryki zdobyły wiele nagród i wyróżnień na międzynarodowych konkursach winiarskich, co świadczy o ich jakości i zwiększającej się popularności na świecie.
W końcu stale rozwijająca się kultura winiarska. W USA coraz więcej ludzi interesuje się wiedzą na temat wina, jego produkcją i degustacją. Wzrost popularności wina i powstawanie nowych winiarni przyczynia się do rozwoju tej kultury i rosnącej liczby pasjonatów wina.
Warto zauważyć, że w USA produkuje się także wina z innych owoców niż winogron, takie jak cydr jabłkowy czy wino truskawkowe.
W USA produkuje się zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, półwytrawne i musujące.
Amerykańskie wina produkowane są z wielu różnych szczepów winorośli, w tym z odmian klasycznych, takich jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir i Sauvignon Blanc, jak i z odmian charakterystycznych dla Stanów Zjednoczonych, takich jak Zinfandel czy Petite Sirah. W zależności od regionu, wina amerykańskie mogą mieć różny charakter i smak. Na przykład wina z Kalifornii często charakteryzują się pełnym, bogatym smakiem, wysoką zawartością alkoholu i tanin, a także owocowymi nutami i nutami waniliowymi pochodzącymi z beczek dębowych. Wina z Oregonu z kolei często cechują się świeżością, subtelnością i delikatnym smakiem.
Ale USA to także wschodnie wybrzeże, gdzie czekają niezwykłe atrakcje winiarskie i nie tylko! Zwiedzanie Nowego Jorku, Waszyngtonu, Filadelfii, udział w wyjątkowych wydarzeniach, podziwianie majestatycznych zabytków Stanów Zjednoczonych, wyjątkowe miejsca, degustacja win z Pensylwanii, a wszystko w doborowym towarzystwie i wyjątkowych standardach. Czas spędzony w podróży Stanach Zjednoczonych może okazać się przygodą życia! Na własne oczy zobacz amerykańskie miasta, poczuj ich klimat, poznaj kulturę. Sprawdź nasze oferty!
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki