Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich.
Zapraszamy na kurs winiarski pod hasłem wino dla początkujących, podczas którego dowiemy się, gdzie narodziło się wino, poznamy najważniejsze odmiany winogron, a także rodzaje win. Przekonamy się, jak bardzo wina mogą się różnić pod względem jakości i poziomu alkoholu, od czego zależy aromat wina, jak poprawnie otworzyć butelkę z winem, jak zmienia się smak i kolor wina wraz z jego wiekiem, a także dowiemy się, z czego wynika zawartość tanin w winie. Warto wiedzieć, jak należy zacząć przygodę z winem! Podczas zajęć zdegustujemy rozmaite wina – białe wytrawne, a także słodkie, musujące oraz czerwone powstałe zarówno z najczęściej wykorzystywanych do produkcji wina szczepów winogron, ale także z tych endemicznych, występujących jedynie na konkretnym terenie. Przekonamy się, jak rozmaite mogą być dobre wina białe – zarówno te świeże i młode, jak i starsze, dojrzewane w beczkach; spróbujemy poczuć, jak intensywny smak mają w ustach. Szczególnie w przypadku win czerwonych przekonamy się, że dobre wino może mieć bardzo szeroki wachlarz aromatów i smaków. Dzięki naszemu szkoleniu, świat wina będzie skrywał przed Tobą coraz mniej tajemnic!
16.00 Sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – odmiany winogron białych i czerwonych
18.00–20.00 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
13.30–15.00 Obiad (fakultatywnie)
15.00–17.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
18.00–20.00 Dobór win do potraw – warsztaty
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis – zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów; wina do degustacji – 18 rodzajów; materiały szkoleniowe.
Dodatkowo płatne: nocleg w pokoju dwuosobowym 160 PLN/os., nocleg w pokoju jednoosobowym 280 PLN/os.; obiad w sobotę 80 PLN/os.; kolacja w piątek 150 PLN/os.; kolacja w sobotę 150 PLN/os.
Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Używamy plików cookie
Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Są to pliki cookies, bez których nasza strona nie będzie poprawnie działać. Zgodnie z przepisami RODO, nie wymagamy Twojej zgody na te ciasteczka, ponieważ są one niezbędne do funkcjonowania naszej strony. Nie możesz z nich zrezygnować. Dane z tych ciasteczek wykorzystywane są przez nas do dostosowania strony do Twoich indywidualnych potrzeb.
Pozwalają nam one na lepsze dopasowanie reklam do Twoich zainteresowań. Poprzez udzielenie tej zgody twoje dane będą wykorzystywane do reklam online w tym do konwersji rozszerzonej oraz reklam spersonalizowanych w tym remarketingu. Zgoda na te ciasteczka jest dobrowolna. W przypadku braku zgody na instalację tego rodzaju ciasteczek reklamy nadal będą się wyświetlać, jednak nie będą one do Ciebie dostosowane.
To dzięki nim wiemy, jakie są Twoje preferencje, co pozwala nam ulepszać naszą stronę i ofertę. Zgoda na te ciasteczka jest dobrowolna. Nie musisz się jednak bać o swoją prywatność, gdyż dane te są zbierane w sposób anonimowy. W przypadku braku zgody, zbierane będą jedynie sygnały bez plików cookies, które posłużą do modelowania zachowań i konwersji.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.