Odwiedź najpiękniejsze zamki, o których istnieniu do teraz nie wiedziałeś
Spróbuj najnowszych win z małopolskich winnic
Poznaj historię polskiej kuchni biorąc udział w cyklu kolacji w dworskiej restauracji
Ciesz się spokojem i relaksem podczas tygodniowego pobytu w Dworze Sieraków
Po przyjeździe i zakwaterowaniu w Dworze Sieraków odbędzie się wyjątkowy masterclass, stanowiący swojego rodzaju pojedynek między dwoma obszarami uprawy winorośli. Adwersarzami w sporze między Starym i Nowym Światem Wina będą Michał Bardel – redaktor naczelny portalu Czas Wina.pl oraz Wojciech Giebuta – dyrektor firmy Wine-Service. Wieczorem, podczas kolacji zaprosimy Państwa na enologiczną podróż po włoskich regionach winiarskich. Przemierzymy wspólnie Półwysep Apeniński od Kalabrii aż po Piemont.
Tego dnia wybierzemy się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Zaczniemy od zwiedzania Pieskowej Skały i najlepiej zachowanego zamku na Szlaku Orlich Gniazd. Po zwiedzaniu komnat wraz z przewodnikiem – kustoszem muzeum, pojedziemy do Ojcowa i dalej do winnicy Krokoszówka Górska, gdzie podczas degustacji zjemy słynnego ojcowskiego pstrąga. Po południu odwiedzimy jeszcze ruiny zamku Ogrodzieniec – jednej z największych rezydencji w dawnej Polsce. Kiedyś swoją wielkością i splendorem dorównywał Wawelowi, dziś malownicze ruiny służą jako plener dla filmowców. Kręcono tu między innymi Zemstę Andrzeja Wajdy, a ostatnio batalistyczne sceny z serialu Wiedźmin. Po powiecie do Sierakowa zjemy kolację: „Kuchnia królowej Bony, czyli co jadano w Polsce w renesansie”.
Tego dnia odwiedzimy aż trzy rezydencje. Zaczniemy od doskonale zachowanego gotyckiego zamku rycerskiego w Dębnie. Następnie odwiedzimy neorokokowy pałac rodziny Goetz-Okocimskich, gdzie w urządzonej w sali balowej restauracji zjemy lunch. Kolejnym punktem na trasie będzie zamek w Wiśniczu Nowym – potężna rezydencja magnacka należąca kiedyś do rodziny Kmitów, a od XVII wieku aż do czasów współczesnych do rodziny Lubomirskich. Po południu wrócimy do Dworu Sieraków, gdzie znajdziemy trochę czasu na odpoczynek i skorzystanie z hotelowego spa. Wieczorem spotkamy się na wspólnej kolacji, podczas której skosztujemy dań ze słynnej książki kucharskiej Compendium ferculorum spisanej przez kuchmistrza księcia Lubomirskiego.
Całe przedpołudnie tego dnia przeznaczyliśmy na czas wolny w dworze i dworskim parku. Po wspólnym obiedzie wyruszymy w kolejną podróż, tym razem w bliższe okolice Krakowa. Zaczniemy od położonej na Bielanach winnicy Srebrna Góra, gdzie będzie nas czekać degustacja z widokiem na klasztor kamedułów. Następnie przejedziemy do najmłodszego z małopolskich zamów znajdującego się w Przegorzałach. Tam, na tarasie z widokiem na dolinę Wisły, wpijemy kawę, a potem przejedziemy na krakowski Zwierzyniec. Wiślanymi bulwarami przejdziemy pod Wawel – najsłynniejszy z polskich zamków. Korzystając z przedwieczornej pory i mniejszej liczby turystów przespacerujemy się wokół zamkowego wzgórza. Wieczór także spędzimy w Krakowie, na Starym Mieście, gdzie zjemy wspólną kolację, a następnie, już mocno nocną porą, przespacerujemy się po plantach i średniowiecznych zaułkach. Gdzieś po drodze zatrzymamy się jeszcze na kieliszek wina i wrócimy na nocleg do dworu Sieraków.
Przed południem wybierzemy się na półdniową wycieczkę do Rudna, gdzie zwiedzimy ruiny zamku należącego kiedyś do możnej rodziny Tęczyńskich. Następnie odwiedzimy winnicę Jura z pięknym widokiem na Tatry. Założył ją pewien wielbiciel tanga, który wrócił tu po latach spędzonych za oceanem. Po przyjeździe do Sierakowa będzie sporo czasu wolnego na lunch we własnym zakresie, oraz relaks w parku lub w spa. Wieczorem chętnych zaprosimy na wyjazd na krakowski Kazimierz. Na początku wieczoru zjemy kolację z restauracji położonej w modnej dziś dzielnicy Podgórze, następnie po kładce Bernatce przejdziemy na drugą stronę Wisły do dawnej dzielnicy żydowskiej. Tu zanurzymy się w małe uliczki, place pełne kawiarnianych ogródków, muzyki i doskonałych win. Późnym wieczorem wrócimy do Sierakowa na nocleg.
Kolejnego dnia przejedziemy aż pod dawaną granicę polsko-węgierską, gdzie po dwóch stronach Dunajca stoją strzegące przejścia granicznego zamki. Po wybudowaniu tamy rzeka zamieniła się w duże jezioro, po którym przepłyniemy z Czorsztyna do Niedzicy. Zwiedzimy należący do węgierskich magnatów zamek, a następnie przejedziemy do spiskiego dworu na Polanie Sosny, gdzie zjemy obiad, któremu towarzyszyła będzie degustacja węgrzynów. Po południu chętni będą mogli wybrać się na spływ przełomem Dunajca. Ci, którzy nie są miłośnikami wodnych eskapad, będą mogli przespacerować się przez najpiękniejszą część Pienin. Wieczorem czeka nas pożegnalna kolacja w Dworze Sieraków, podczas której spróbujemy tego, co jadano w polskich pałacach i dworach w czasach romantyzmu.
Ten dzień przeznaczony jest na wykwaterowanie i powrót do domów. Jeżeli czas pozwoli, będzie go można wykorzystać na zwiedzanie zamku żupnego w Wieliczce lub przejazd na indywidualny pobyt w Krakowie.
Po przyjeździe i zakwaterowaniu w Dworze Sieraków odbędzie się wyjątkowy masterclass, stanowiący swojego rodzaju pojedynek między dwoma obszarami uprawy winorośli. Adwersarzami w sporze między Starym i Nowym Światem Wina będą Michał Bardel – redaktor naczelny portalu Czas Wina.pl oraz Wojciech Giebuta – dyrektor firmy Wine-Service. Wieczorem, podczas kolacji zaprosimy Państwa na enologiczną podróż po włoskich regionach winiarskich. Przemierzymy wspólnie Półwysep Apeniński od Kalabrii aż po Piemont.
Tego dnia wybierzemy się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Zaczniemy od zwiedzania Pieskowej Skały i najlepiej zachowanego zamku na Szlaku Orlich Gniazd. Po zwiedzaniu komnat wraz z przewodnikiem – kustoszem muzeum, pojedziemy do Ojcowa i dalej do winnicy Krokoszówka Górska, gdzie podczas degustacji zjemy słynnego ojcowskiego pstrąga. Po południu odwiedzimy jeszcze ruiny zamku Ogrodzieniec – jednej z największych rezydencji w dawnej Polsce. Kiedyś swoją wielkością i splendorem dorównywał Wawelowi, dziś malownicze ruiny służą jako plener dla filmowców. Kręcono tu między innymi Zemstę Andrzeja Wajdy, a ostatnio batalistyczne sceny z serialu Wiedźmin. Po powiecie do Sierakowa zjemy kolację: „Kuchnia królowej Bony, czyli co jadano w Polsce w renesansie”.
Tego dnia odwiedzimy aż trzy rezydencje. Zaczniemy od doskonale zachowanego gotyckiego zamku rycerskiego w Dębnie. Następnie odwiedzimy neorokokowy pałac rodziny Goetz-Okocimskich, gdzie w urządzonej w sali balowej restauracji zjemy lunch. Kolejnym punktem na trasie będzie zamek w Wiśniczu Nowym – potężna rezydencja magnacka należąca kiedyś do rodziny Kmitów, a od XVII wieku aż do czasów współczesnych do rodziny Lubomirskich. Po południu wrócimy do Dworu Sieraków, gdzie znajdziemy trochę czasu na odpoczynek i skorzystanie z hotelowego spa. Wieczorem spotkamy się na wspólnej kolacji, podczas której skosztujemy dań ze słynnej książki kucharskiej Compendium ferculorum spisanej przez kuchmistrza księcia Lubomirskiego.
Całe przedpołudnie tego dnia przeznaczyliśmy na czas wolny w dworze i dworskim parku. Po wspólnym obiedzie wyruszymy w kolejną podróż, tym razem w bliższe okolice Krakowa. Zaczniemy od położonej na Bielanach winnicy Srebrna Góra, gdzie będzie nas czekać degustacja z widokiem na klasztor kamedułów. Następnie przejedziemy do najmłodszego z małopolskich zamów znajdującego się w Przegorzałach. Tam, na tarasie z widokiem na dolinę Wisły, wpijemy kawę, a potem przejedziemy na krakowski Zwierzyniec. Wiślanymi bulwarami przejdziemy pod Wawel – najsłynniejszy z polskich zamków. Korzystając z przedwieczornej pory i mniejszej liczby turystów przespacerujemy się wokół zamkowego wzgórza. Wieczór także spędzimy w Krakowie, na Starym Mieście, gdzie zjemy wspólną kolację, a następnie, już mocno nocną porą, przespacerujemy się po plantach i średniowiecznych zaułkach. Gdzieś po drodze zatrzymamy się jeszcze na kieliszek wina i wrócimy na nocleg do dworu Sieraków.
Przed południem wybierzemy się na półdniową wycieczkę do Rudna, gdzie zwiedzimy ruiny zamku należącego kiedyś do możnej rodziny Tęczyńskich. Następnie odwiedzimy winnicę Jura z pięknym widokiem na Tatry. Założył ją pewien wielbiciel tanga, który wrócił tu po latach spędzonych za oceanem. Po przyjeździe do Sierakowa będzie sporo czasu wolnego na lunch we własnym zakresie, oraz relaks w parku lub w spa. Wieczorem chętnych zaprosimy na wyjazd na krakowski Kazimierz. Na początku wieczoru zjemy kolację z restauracji położonej w modnej dziś dzielnicy Podgórze, następnie po kładce Bernatce przejdziemy na drugą stronę Wisły do dawnej dzielnicy żydowskiej. Tu zanurzymy się w małe uliczki, place pełne kawiarnianych ogródków, muzyki i doskonałych win. Późnym wieczorem wrócimy do Sierakowa na nocleg.
Kolejnego dnia przejedziemy aż pod dawaną granicę polsko-węgierską, gdzie po dwóch stronach Dunajca stoją strzegące przejścia granicznego zamki. Po wybudowaniu tamy rzeka zamieniła się w duże jezioro, po którym przepłyniemy z Czorsztyna do Niedzicy. Zwiedzimy należący do węgierskich magnatów zamek, a następnie przejedziemy do spiskiego dworu na Polanie Sosny, gdzie zjemy obiad, któremu towarzyszyła będzie degustacja węgrzynów. Po południu chętni będą mogli wybrać się na spływ przełomem Dunajca. Ci, którzy nie są miłośnikami wodnych eskapad, będą mogli przespacerować się przez najpiękniejszą część Pienin. Wieczorem czeka nas pożegnalna kolacja w Dworze Sieraków, podczas której spróbujemy tego, co jadano w polskich pałacach i dworach w czasach romantyzmu.
Ten dzień przeznaczony jest na wykwaterowanie i powrót do domów. Jeżeli czas pozwoli, będzie go można wykorzystać na zwiedzanie zamku żupnego w Wieliczce lub przejazd na indywidualny pobyt w Krakowie.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
spływ przełomem Dunajca 90 zł
Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.
Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.