Portugalia dla wtajemniczonych – Lizbona i Alentejo

Bezkresny krajobraz falujących łanów zboża, łagodne pagórki porośnięte dębami korkowymi i drzewkami oliwnymi oraz widok ryjących w poszukiwaniu żołędzi czarnych świń to najczęstsze skojarzenia z Alentejo. Odwiedzając region zwany spichlerzem Portugalii jeszcze do niedawna odnosiliśmy wrażenie, że czas się tutaj zatrzymał. Dzisiaj Alentejo oferuje zarówno spokój, ciszę, niezmąconą niczym możliwość obcowania z naturą, ale też infrastrukturę turystyczną na najwyższym poziomie. Od lat 80. XX wieku jest to jeden z najprężniej rozwijających się regionów winiarskich Portugalii, gdzie tradycje nie są obciążeniem, a paliwem do działania. W Alentejo dobrze odnajdują się zarówno wielkie kooperatywy winiarskie jak i mniejsi, innowacyjni winiarze nie obawiający się eksperymentów i nowych wyzwań. Zapraszamy w podróż śladami wielkich win Portugalii, którą zaczniemy od buzującej życiem Lizbony – stolicy dawnej międzykontynentalnej monarchii, a zakończymy na kryjącym kulinarne skarby Portugalii Alentejo.

Najważniejsze atrakcje

ikony_Pineza

Podziwiaj perlę portugalskiej architektury – klasztor Hieronimitów w Belém

ic_pzw_koszyk_icon

Naucz się jak przygotować cataplanę – tradycyjne portugalskie danie

museum

Zanurz się w wielokulturowej historii Évory

ikona_las

Rozkoszuj się otwartą przestrzenią lasów korkowych i winnic Alentejo

ikona_amfora

Przekonaj się, że wina leżakowane w amforach to nie tylko tradycja Gruzji

grape-01

Skosztuj win ze starych krzewów zapomnianych w Alentejo odmian

Diamenty ikona

Przywieź wyjątkowe pamiątki kupione na targu w Estremoz

sztuka_nowoczesna_3

Poznaj historię i techniki wyrobu ceramiki azulejos

Plan wycieczki

Popołudniowy lot z Warszawy do Lizbony. Zakwaterowanie w okolicach Avenida da Liberdade. Wieczór zaczniemy od powitalnego cocktail party na dachu naszego hotelu, skąd rozpościera się widok na całą Lizbonę i rzekę Tag. Kosztując win z Tejo i typowych portugalskich przekąsek wprowadzimy się w klimat opowieści o kraju zwanym „balkonem Europy” i jego wielkich tradycjach winiarsko kulinarnych.

Poranek zaczniemy od zwiedzania dzielnicy Lizbony Belém. Dawna wioska rybacka, w XV wieku stała się ważnym portem handlowym i przeładunkowym rozciągającego się poza oceany królestwa Portugalii. To właśnie tutaj król Manuel I ufundował monumentalny klasztor Hieronimitów, symbol potęgi morskiej kraju. Klasztor reprezentuje charakterystyczny portugalski styl architektoniczny bazujący na połączeniu gotyku płomienistego i motywów marynistycznych – poskręcanych lin i potworów morskich. Zwiedzimy z miejscowym przewodnikiem klasztor, tropikalny ogród botaniczny a w przerwie zatrzymamy się na kawę i słynne lizbońskie babeczki pastéis de nata, które oryginalnie powstawały w klasztornej kuchni. Po południu wybierzemy się statkiem na drugą stronę Tagu, gdzie w trakcie pokazu kulinarnego poznamy tajniki przyrządzania cataplany – aromatycznego, pachnącego morzem gulaszu rybnego. Dzień zakończymy piknikiem o zachodzie słońca, na którym nie zabraknie lokalnych przekąsek, przyrządzonego przez nas gulaszu i wyśmienitych win z okolic Lizbony.

Następnego dnia skierujemy się w głąb lądu. Poznawanie „krainy za Tagiem” zaczniemy od Évory, stolicy Alentejo. Miasto o starożytnym rodowodzie ujmuje bogactwem architektonicznym. Znajdziemy tutaj zarówno typowo mauretańskie uliczki z wybielanymi wapnem domami, romańską katedrę, jak i renesansowe pałace. Uwagę zwraca górujący nad miastem rzymski akwedukt i świetnie zachowana świątynia Jowisza. Po czasie wolnym na lunch we własnym zakresie udamy się do Adegi de Redondo – jednej z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się kooperatyw winiarskich w Portugalii. Adega została ufundowana w 1958 roku przez 14 winogrodników. Obecnie zrzesza 200 producentów wina i odpowiada za trzy czwarte produkcji wina w subregionie Redondo. Wczesnym wieczorem przejedziemy na południe Alentejo do Herdade do Sobroso Wine&Luxury Boutique Country. Tam czeka nas wspólna uczta w akompaniamencie win z subregionu Vidigueira.

Po nieśpiesznym śniadaniu zwiedzimy winiarnię i przejdziemy się do winnicy, by na łonie natury skosztować win powstających w Herdade do Sobroso. Teren posiadłości obejmujący 1600 hektarów zachwyca łagodnie falującymi wzgórzami schodzącymi do wybrzeża rzeki Guadiana. Pokryty jest lasem korkowym i winnicami. Sofia – zootechniczka i Filipe – ornitolog, którzy kupili starą posiadłość i odrestaurowali ją w regionalnym stylu, objęli swoją opieką rozległy obszar z całym inwentarzem. Można tu spotkać sarny, jelenie i liczne gatunki ptaków. Na lunch wybierzemy się do typowej portugalskiej tasca – prostej restauracji serwującej regionalne dania jednogarnkowe. Towarzyszyć będą nam typowe dla Alentejo wina…dojrzewające w amforach. Mało kto wie, że tak zwane vinho de talha, to nie wynik ostatniej mody na wina niskointerwencyjne, ale wielowiekowa, zapoczątkowana jeszcze przez Rzymian, trwająca do dzisiaj tradycja. Po obfitym posiłku wrócimy do hotelu na odpoczynek. Po południu będzie czas na fakultatywne aktywności, takie jak przejażdżka rowerowa, pływanie kajakiem, a dla wyjątkowo głodnych wrażeń – przejażdżka jeepami po terenie posiadłości.

Ostatniego dnia podróży po Alentejo, zatrzymamy się w miejscowości Estremoz, która ostatnio stała się mekką lizbońskich foodies – miłośników dobrego i ciekawego jedzenia. Na miejscowym targu można kupić zarówno regionalne produkty najlepszej jakości, jak i starodawną biżuterię. Odwiedzimy również muzeum mieszczące największą prywatną kolekcję azulejos – charakterystycznych dla Portugalii ceramicznych, kolorowych płytek zdobiących fasady i wnętrza budynków. Po wspólnym lunchu opierającym się na tradycyjnych daniach w nowoczesnym wydaniu, wrócimy w okolice Évory, aby odwiedzić producenta Fitapreta. Marka Fitapreta to jeden z czterech projektów António Maçanity – jednego z najpopularniejszych w Portugalii winemakerów. Zdobywca wielu prestiżowych nagród, określany jako urzekający i odważny nonkonformista, nie boi się eksperymentów i wyzwań. W Fitapreta spróbujemy jego wyjątkowo ciekawych win ze starych krzewów zapomnianych już w Alentejo odmian. Wieczorem wrócimy do Lizbony na nocleg, ale zanim udamy się na spoczynek wzniesiemy jeszcze pożegnalny toast w barze na dachu hotelu.

Poranny lot do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy:

  • przeloty na trasie Warszawa – Lizbona – Warszawa;
  • przejazdy na miejscu;
  • zakwaterowanie – 5 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje
  • jednoosobowe za dopłatą 650 EUR);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego podczas całej wycieczki;
  • materiały informacyjne;
  • ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż.
Dodatkowo płatne:
  • dopłata do pokoju jednoosobowego – 650 EUR;
  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do obiektów innych niż zaplanowane na trasie wycieczki;

Przewodnikiem wycieczki będzie:

Marcelina Solińska-Ormaniec

Absolwentka studiów Relacje Międzykulturowe w Turystyce na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz stypendystka programu Erasmus+ na Universidad de Castillia-La Mancha w Hiszpanii. Ukończyła również Wiedzę o Winie w Collegium Civitas oraz kurs sommelierski WSET 3 (Advanced).

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Portugalia dla wtajemniczonych – Lizbona i Alentejo

29.04
- 04.05.2025
6 dni

Cena

4850 PLN + 2210 EUR + przelot OD 1650 PLN

Cena:

4850 PLN + 2210 EUR + przelot OD 1650 PLN

Relacje z podróży - Portugalia:

W kolorystyce północnych obszarów Półwyspu Iberyjskiego, bez względu na to, do terytorium którego kraju przynależą, dominuje kolor zielony. Odwiedzając północną część Portugalii, a potem także Galicję, w zieleni zanurzyć się można na dobre.
Chmury na Maderze są czymś jak najbardziej oczywistym. Wpisują się w krajobraz w takim samym stopniu, jak buzująca, soczysta zieleń porastających zbocza gór zarośli, intensywne kolory kwiatów czy głęboki błękit nieba.
Jeśli komuś się wydaje, że do zjazdu sankami potrzebny jest prawdziwy lub sztuczny, ale jednak śnieg, ten tkwi w błędzie. Jest na świecie takie miejsce, gdzie jak najbardziej oficjalnie i z pełnym przyzwoleniem miejscowych władz oraz niczego sobie prędkością wykonujemy saniami zjazd po mocno wyślizganym asfalcie, który pozostaje w pamięci na zawsze.
Wczytujemy więcej relacji...

Portugalia dla wtajemniczonych – Lizbona i Alentejo

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Portugalia dla wtajemniczonych – Lizbona i Alentejo

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Zapisz się do
naszego newslettera!