Wielkie greckie wakacje rozpoczniemy w krainie Aleksandra Wielkiego, czyli w Macedonii, skąd pochodzą równie słynne wina. W Atenach uprzedzimy tłumy turystów, by rozkoszować się porannymi widokami z Akropolu. W Mykenach na Peloponezie staniemy w miejscu powstania jednej z najstarszych kultur Europy. Tu również podziwiać będziemy łagodne wzgórza winiarskiego regionu Nemea. Nucąc znany przebój Artura Andrusa, przeprawimy się przez równie znany Kanał Koryncki. Na słodki deser zostawimy sobie Santorini – wyspę błękitu, bieli i najznakomitszych win greckich. Niegdyś nektar z Santorynu zarezerwowany był dla królów. My skosztujemy go równie po królewsku na pokładzie katamaranu, opływając brzegi tej wulkanicznej wyspy. Rozgrzany słońcem piasek, szum morza, cykady na Cykladach i napój królów w kieliszku – poczuj się jak młody bóg i wybierz się z nami do Grecji.
Odpocznij z widokiem na lazurowe dachy Santorini
Sprawdź, jak dobre mogą być greckie wina
Poczuj trzy tysiące lat historii pod stopami
Zobacz Akropol o poranku
Skosztuj prawdziwej ryby po grecku
Pożegluj katamaranem w stronę zachodzącego słońca
Zejdź do grobowca ojca Aleksandra Wielkiego
Odkryj wielokulturową mozaikę Salonik
Po przelocie z Krakowa do Salonik, znanych w dawnej Polsce pod nazwą Sołuń, zakwaterujemy się w hotelu w centrum miasta. Po odpoczynku udamy się na krótki spacer po starym mieście oraz powitalną kolację i – naturalnie – pierwszą degustację. Nocleg w Salonikach.
Rano odwiedzimy winiarnię Kir-Yianni w apelacji Naoussa słynącej z czerwonych win ze szczepu xinomavro. Tu również zjemy lunch, a następnie pojedziemy do starożytnej stolicy Macedonii, Ajgaj. W 336 roku p.n.e. w tutejszym amfiteatrze ofiarą spisku padł Filip II Macedoński, ojciec Aleksandra Wielkiego. Jego ciało spoczęło w grobowcach królewskich, które zwiedzimy. Ich odkrycie w XX wieku było prawdziwą sensacją, a kompleks wpisany jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Po powrocie do Salonik, czas wolny na kolację.
Po wykwaterowaniu z hotelu zwiedzimy Saloniki, nazwane tak na cześć Tessaloniki, przyrodniej siostry Aleksandra Wielkiego. Razem z miejscowym przewodnikiem odkryjemy kolejne warstwy historyczne miasta: grecką, rzymską, bizantyjską i osmańską. Szczególną uwagą zwrócimy na zabytki architektury bizantyjskiej, takie jak Bazylika św. Dymitra z wczesnośredniowiecznymi mozaikami. Czas wolny na lunch, po którym pojedziemy na lotnisko, skąd udamy się do Aten. Po zakwaterowaniu w hotelu, z dachu którego rozciąga się piękny widok na Akropol, czeka nas kolacja w ożywającym nocą centrum miasta.
Wczesnym rankiem udamy się na Akropol, by tuż po wschodzie słońca wejść na słynne wzgórze, z którego rozciąga się niesamowity widok na Ateny. Największe wrażenie wywierają na zwiedzających pozostałości monumentalnych budowli Partenonu, Erechtejonu czy Apterosu. Opowieść przewodnika przeniesie nas w zamierzchłe czasy i poczujemy się niczym uczestnicy procesji na cześć Ateny, której dwunastometrowy posąg tu czczono. Schodząc z Akropolu, zjemy szybkie śniadanie, a potem zatopimy się w gwarze Aten, przyglądając się nie tylko starożytnym atrakcjom tej pełnej życia stolicy Grecji. Lunch zjemy w dzielnicy Monastiraki w tawernie z muzyką na żywo. Na stole nie zabraknie typowych greckich potraw, takich jak musaka czy dolmades. Popołudnie i wieczór pozostawimy na poznawanie Aten według własnego klucza. Dla chętnych – program fakultatywny, w ramach którego planowany jest koncert w rzymskim teatrze Odeon u stóp Akropolu.
Następnego dnia będziemy kontynuować przygodę z lokalnymi odmianami winorośli. Tym razem, mijając po drodze Kanał Koryncki, udamy się na półwysep Peloponez, gdzie winna latorośl splata się z wielką historią i mitologią. Odwiedzimy zaprzyjaźnionego z Domem Wina producenta – Nemea Winery. Andreas Koutsodimos i Chris Gastouniotis założyli winnicę w 1985 roku, początkowo jako rodzinny biznes. Dzisiaj Nemea posiada duży, nowoczesny zakład produkcyjny i wytwarza znakomite wina. Spróbujemy ich popisowych przykładów – aromatycznego moschofilero z Mantinii oraz owocowego agiorgitiko uprawianego w regionie Nemea. Po wizycie w winiarni czeka nas lunch w uznanej lokalnej restauracji. Popołudniu absolutny must have Peloponezu: cytadela w Mykenach ze słynnym grobem Agamemnona oraz teatr w Epidauros, uważany za jeden z najwspanialszych przykładów kunsztu antycznych architektów. Stanowisko archeologiczne razem z sanktuarium Asklepiosa zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Po powrocie do Aten, czas wolny na kolację we własnym zakresie.
Po śniadaniu udamy się na lotnisko, by opuścić Grecję kontynentalną i polecieć na Cyklady. Wczesnym popołudniem wylądujemy na Santorini – wyspie uważanej za jedno z najpiękniejszych i najbardziej romantycznych miejsc na ziemi. Białe domy z niebieskimi okiennicami i drzwiami oraz kopułowymi dachami kościołów – czyż nie tak powinna wyglądać Grecja? Podczas przejażdżki po wyspie zatrzymamy się w najbardziej fotogenicznych miejscach, pospacerujemy po pięknym nabrzeżu oraz uliczkami malowniczych wiosek i miasteczek, takich jak Oia czy Fira, stolica wyspy. Ruiny prehistorycznego miasta Akrotiri, zniszczonego przez lawę i pył pod koniec XVII wieku p.n.e., strome klify niknące w lazurowym morzu, kaldera zalanego morzem wulkanu, różnorodność kolorów skał – mnogość wrażeń przyprawia o zawrót głowy. Popołudniu dotrzemy do hotelu z równie malowniczym jak cała wyspa widokiem na morze i charakterystyczne biało-niebieskie dachy. Wieczorem kolacja z winami Santorynu oraz szumem fal w tle.
Leniwy poranek w hotelu będzie dobrym wstępem do wizyty u czołowego producenta Santorynu, Domaine Sigalas, podczas której zobaczymy niezwykłe winorośle rosnące na wulkanicznej skale i dowiemy się, na czym polega fenomen produkowanych tu win. Po lunchu ruszymy na kilkugodzinny rejs katamaranem dookoła wyspy. Z jego pokładu będziemy mogli podziwiać piękno wyniosłych klifów nabrzeża, a także niesamowite formacje skalne kaldery, czyli zapadniętego stożka wulkanu. Nie zabraknie wina i przekąsek, więc w dobrych nastrojach doczekamy wielkiego finału, czyli zachodu słońca nad Santorini. Po powrocie na wyspę czas na pożegnalny wieczór pod gwiazdami.
Po śniadaniu transfer na lotnisko i powrót z Santorini do Polski.
Po przelocie z Krakowa do Salonik, znanych w dawnej Polsce pod nazwą Sołuń, zakwaterujemy się w hotelu w centrum miasta. Po odpoczynku udamy się na krótki spacer po starym mieście oraz powitalną kolację i – naturalnie – pierwszą degustację. Nocleg w Salonikach.
Rano odwiedzimy winiarnię Kir-Yianni w apelacji Naoussa słynącej z czerwonych win ze szczepu xinomavro. Tu również zjemy lunch, a następnie pojedziemy do starożytnej stolicy Macedonii, Ajgaj. W 336 roku p.n.e. w tutejszym amfiteatrze ofiarą spisku padł Filip II Macedoński, ojciec Aleksandra Wielkiego. Jego ciało spoczęło w grobowcach królewskich, które zwiedzimy. Ich odkrycie w XX wieku było prawdziwą sensacją, a kompleks wpisany jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Po powrocie do Salonik, czas wolny na kolację.
Po wykwaterowaniu z hotelu zwiedzimy Saloniki, nazwane tak na cześć Tessaloniki, przyrodniej siostry Aleksandra Wielkiego. Razem z miejscowym przewodnikiem odkryjemy kolejne warstwy historyczne miasta: grecką, rzymską, bizantyjską i osmańską. Szczególną uwagą zwrócimy na zabytki architektury bizantyjskiej, takie jak Bazylika św. Dymitra z wczesnośredniowiecznymi mozaikami. Czas wolny na lunch, po którym pojedziemy na lotnisko, skąd udamy się do Aten. Po zakwaterowaniu w hotelu, z dachu którego rozciąga się piękny widok na Akropol, czeka nas kolacja w ożywającym nocą centrum miasta.
Wczesnym rankiem udamy się na Akropol, by tuż po wschodzie słońca wejść na słynne wzgórze, z którego rozciąga się niesamowity widok na Ateny. Największe wrażenie wywierają na zwiedzających pozostałości monumentalnych budowli Partenonu, Erechtejonu czy Apterosu. Opowieść przewodnika przeniesie nas w zamierzchłe czasy i poczujemy się niczym uczestnicy procesji na cześć Ateny, której dwunastometrowy posąg tu czczono. Schodząc z Akropolu, zjemy szybkie śniadanie, a potem zatopimy się w gwarze Aten, przyglądając się nie tylko starożytnym atrakcjom tej pełnej życia stolicy Grecji. Lunch zjemy w dzielnicy Monastiraki w tawernie z muzyką na żywo. Na stole nie zabraknie typowych greckich potraw, takich jak musaka czy dolmades. Popołudnie i wieczór pozostawimy na poznawanie Aten według własnego klucza. Dla chętnych – program fakultatywny, w ramach którego planowany jest koncert w rzymskim teatrze Odeon u stóp Akropolu.
Następnego dnia będziemy kontynuować przygodę z lokalnymi odmianami winorośli. Tym razem, mijając po drodze Kanał Koryncki, udamy się na półwysep Peloponez, gdzie winna latorośl splata się z wielką historią i mitologią. Odwiedzimy zaprzyjaźnionego z Domem Wina producenta – Nemea Winery. Andreas Koutsodimos i Chris Gastouniotis założyli winnicę w 1985 roku, początkowo jako rodzinny biznes. Dzisiaj Nemea posiada duży, nowoczesny zakład produkcyjny i wytwarza znakomite wina. Spróbujemy ich popisowych przykładów – aromatycznego moschofilero z Mantinii oraz owocowego agiorgitiko uprawianego w regionie Nemea. Po wizycie w winiarni czeka nas lunch w uznanej lokalnej restauracji. Popołudniu absolutny must have Peloponezu: cytadela w Mykenach ze słynnym grobem Agamemnona oraz teatr w Epidauros, uważany za jeden z najwspanialszych przykładów kunsztu antycznych architektów. Stanowisko archeologiczne razem z sanktuarium Asklepiosa zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Po powrocie do Aten, czas wolny na kolację we własnym zakresie.
Po śniadaniu udamy się na lotnisko, by opuścić Grecję kontynentalną i polecieć na Cyklady. Wczesnym popołudniem wylądujemy na Santorini – wyspie uważanej za jedno z najpiękniejszych i najbardziej romantycznych miejsc na ziemi. Białe domy z niebieskimi okiennicami i drzwiami oraz kopułowymi dachami kościołów – czyż nie tak powinna wyglądać Grecja? Podczas przejażdżki po wyspie zatrzymamy się w najbardziej fotogenicznych miejscach, pospacerujemy po pięknym nabrzeżu oraz uliczkami malowniczych wiosek i miasteczek, takich jak Oia czy Fira, stolica wyspy. Ruiny prehistorycznego miasta Akrotiri, zniszczonego przez lawę i pył pod koniec XVII wieku p.n.e., strome klify niknące w lazurowym morzu, kaldera zalanego morzem wulkanu, różnorodność kolorów skał – mnogość wrażeń przyprawia o zawrót głowy. Popołudniu dotrzemy do hotelu z równie malowniczym jak cała wyspa widokiem na morze i charakterystyczne biało-niebieskie dachy. Wieczorem kolacja z winami Santorynu oraz szumem fal w tle.
Leniwy poranek w hotelu będzie dobrym wstępem do wizyty u czołowego producenta Santorynu, Domaine Sigalas, podczas której zobaczymy niezwykłe winorośle rosnące na wulkanicznej skale i dowiemy się, na czym polega fenomen produkowanych tu win. Po lunchu ruszymy na kilkugodzinny rejs katamaranem dookoła wyspy. Z jego pokładu będziemy mogli podziwiać piękno wyniosłych klifów nabrzeża, a także niesamowite formacje skalne kaldery, czyli zapadniętego stożka wulkanu. Nie zabraknie wina i przekąsek, więc w dobrych nastrojach doczekamy wielkiego finału, czyli zachodu słońca nad Santorini. Po powrocie na wyspę czas na pożegnalny wieczór pod gwiazdami.
Po śniadaniu transfer na lotnisko i powrót z Santorini do Polski.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Od wielu lat związana z Grupą Dom Wina, od 2023 roku na stałe w ekipie Podróże z winem organizuje i z entuzjazmem pilotuje wycieczki enoturystyczne, prowadzi eventy i degustacje winiarskie.
Cena
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.