INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

W lecie zapraszamy w okolice Krakowa na weekend w tempie slow. Zaczniemy kolacją na zamku w Dobczycach. Odwiedzimy winiarnie Doliny Raby, urządzimy sobie piknik w winnicach położonych u podnóża klasztoru na Bielanach. Na jedną noc zatrzymamy się w niemal tysiącletnim opactwie benedyktynów w Tyńcu, gdzie zgłębiać będziemy tajemnice polskich ziół i nalewek. Ostatni dzień spędzimy na degustacjach polskich win i serów w ogrodach Dworu Sieraków.

Weekend z winami Małopolski

Dobczyce – Sieraków – Tyniec

  • Cena za wycieczkę: 1390 PLN
  • Termin: 19–21 lipca 2019
  • Czas trwania: 3 dni

1 390,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Kolacja na zamku w Dobczycach

Po indywidualnym dotarciu do Dworu Sieraków zaprosimy Państwa na powitalną lampkę wina na dworskim tarasie. Następnie przejedziemy do położonych nieopodal Dobczyc, gdzie zwiedzimy pozostałości średniowiecznego grodu oraz królewskiego zamku fundowanego przez Kazimierza Wielkiego. Na zamkowych dziedzińcach, przy blasku świec i pochodni, zjemy kolację, której ważnym elementem będą ryby złowione w jeziorze położonym u stóp zamkowych murów. Kolacji towarzyszyły będą wina z małopolskich i podkarpackich winnic. Późnym wieczorem wrócimy na nocleg do Dworu Sieraków.

2
dzień

Bielany i Tyniec

Po śniadaniu, podczas którego będzie można skosztować domowych wędlin i przetworów, wykwaterujemy się i przejedziemy do Winnicy Wieliczka. Ta w ostatnich latach stała się jednym z najważniejszych projektów enologicznych w południowej Polsce. Odwiedzana przez takie sławy jak Jancis Robinson czy Warren Winiarski zyskuje coraz większe uznanie także poza granicami naszego kraju. Po degustacji przejedziemy do położonego w Krakowie Lasku Wolskiego. Krótkim spacerem przejdziemy przez wzgórze błogosławionej Bronisławy, gdzie wejdziemy na Kopiec Kościuszki, skąd roztacza się piękny widok na Kraków. Następnie przejdziemy pokrytymi winogradami stokami Srebrnej Góry. U stóp bielańskiego klasztoru będziemy cieszyć się piknikiem, któremu towarzyszyć będą wina z miejscowej winnicy. Po południu przekroczymy Wisłę i udamy się do opactwa benedyktynów w Tyńcu. Tam zaprosimy na warsztaty z zielarstwa. Dowiemy się jak wykorzystywać zioła jako lekarstwa, przyprawy w kuchni czy doskonałe składniki likierów i nalewek. Wieczorem zjemy kolację z klasztornej kuchni połączoną z degustacją benedyktyńskich przysmaków. Nocleg w pokojach gościnnych tynieckiego opactwa, które liczy już ponad 800 lat!

3
dzień

Degustacja w Dworze Sieraków

Wcześnie rano, o świcie, chętnych i wytrwałych zachęcamy do udziału w modlitwach wspólnoty mnichów. Po śniadaniu, na którym nie zabraknie klasztornych przysmaków, powrócimy do Dworu Sieraków, by uczestniczyć w specjalnej degustacji win.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 1 nocleg w Dworze Sieraków 4*, 1 nocleg w pokojach gościnnych opactwa w Tyńcu 3* w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 280 PLN);
  • 2 kolacje połączone z degustacjami;
  • 1 lunch z winem w formie pikniku; warsztaty zielarskie w Tyńcu;
  • wizytę i degustację w Winnicy Wieliczka; przejazdy autokarem na miejscu;
  • zwiedzanie zamku w Dobczycach i opactwa benedyktynów w Tyńcu;
  • opiekę pilota, przewodnika i sommeliera.

Dodatkowo płatne:

  • świadczenia niewymienione w programie;
  • dopłata do pokoju jednoosobowego 280 PLN;
  • degustacje i atrakcje podczas Slow Food Pikniku w Dworze Sieraków.

Wycieczkę prowadzi Justyna Korn-Suchocka

Szef redakcji magazynu „Czas Wina”, dziennikarka i edukatorka winiarska, absolwentka WSET Advanced. Autorka kilkudziesięciu artykułów i raportów na temat wina. W magazynie „Czas Wina” prowadzi autorski cykl Slow Food promujący wyjątkowe, często zapomniane produkty i dania. Z miłości do czerwonego wina porzuciła celibat bezmięsnej diety. Entuzjastyczna pilotka wycieczek enoturystycznych po Polsce – na polskie wino zaprasza nawet do Szczecina. Uważa, że każda podróż, nawet ta najkrótsza, to wspaniałe doświadczenie. Prócz wycieczek po winiarskiej Polsce prowadzi wyjazdy do Słowenii, na Węgry i Morawy.