INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich. Kurs przygotuje także do samodzielnego pełnienia funkcji sommeliera – osoby, która w restauracji odpowiedzialna jest nie tylko za serwowanie win, ale także za ich odpowiedni dobór do menu.

Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie

Kurs dla początkujących

  • Cena za wycieczkę: 890 PLN
  • Termin: 23–25 listopada 2018
  • Czas trwania: 3 dni

890,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

Wszystkie miejsca zostały wyprzedane.

ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ REZERWOWĄ

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Piątek

16.00 Początek – sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–20.00 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)

2
dzień

Sobota

10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
15.00–17.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
18.00–20.00 Dobór win do potraw – warsztaty

3
dzień

Niedziela

10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis – zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę

Gwarantujemy

Gwarantujemy:
18 godzin lekcyjnych wykładów i ćwiczeń, minimum 30 win do degustacji, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe.

Dodatkowo płatne: noclegi w Dworze Sieraków: pokój jednoosobowy: 240 PLN/doba ze śniadaniem, pokój dwuosobowy: 300 PLN/doba ze śniadaniem, lunch z winem 60 zł/os, kolacja 110 zł/os (ceny wyłącznie dla osób płacących za udział w całym kursie).

Koordynator Kursu – Wojciech Giebuta: tel. 691 953 816,
w.giebuta@wine-service.pl.

Wycieczkę prowadzi Wojciech Giebuta

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.