Odkryj urok prawdziwej madery podczas degustacji tych niepowtarzalnych win
Odwiedź jedynego na Maderze producenta najbardziej długowiecznych win świata posiadającego własne winogrady
Spróbuj smakowitego bolo del mel de cana popijanego rumem z trzciny cukrowej
Podglądnij grasujące wśród korkowych dębów czarne świnie w Alentejo
Przekonaj się, jak smakują współczesne wina powstające w krainie „za Tagiem”
Wybierz się na przechadzkę po zaułkach niezadeptanej przez turystów Évory
Posłuchaj przejmującego koncertu fado na lizbońskiej Alfamie
Doświadcz jedynego w swoim rodzaju zjazdu saniami po asfalcie
Popołudniowy przelot do Lizbony. Po wylądowaniu w godzinach wieczornych udamy się prosto do hotelu, gdzie będzie czekał powitalny drink z przekąskami. Nocleg w Lizbonie.
O poranku wykwaterujemy się z hotelu i przejedziemy do centrum miasta, gdzie rozpoczniemy zwiedzanie w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. W jednej z położonych w śródmieściu restauracji zjemy wspólny lunch, a wczesnym popołudniem udamy się na lotnisko, by wylecieć do Funchal na Maderze. Po przylocie na miejsce przejedziemy do hotelu. Nocleg w Funchal.
Rankiem wybierzemy się na położony ponad 1000 metrów n.p.m. punkt widokowy Eira do Serrado, skąd roztacza się fantastyczny widok na Dolinę Zakonnic. Stąd udamy się do siedziby jednego z najstarszych producentów madery Henriques&Henriques. Tam zapoznamy się z procesem tworzenia tych jedynych w swoim rodzaju win i zdegustujemy kilka mader w różnych odsłonach. Kolejnym punktem programu będzie wizyta w malowniczo położonej w górach, na wysokości 600 metrów n.p.m. winiarni Quinta Grande, gdzie zjemy wspólny, składający się z lokalnych przysmaków, lunch. Posileni przejedziemy, licząc na wspaniałe widoki przez płaskowyż Paúl da Serra do Calheta, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji rumu trzcinowego. Oczywiście nie obejdzie się bez degustacji głównego produktu powstającego w gorzelni, a także przepysznych, bardzo lokalnych bolos del Mel de cana – ciastek miodowych, w smaku przypominających nasz piernik. W centrum Calheta zrobimy sobie czas wolny nad oceanem. Nocleg w Funchal.
Następny dzień rozpoczniemy od przejażdżki na wzgórze Monte. Tutaj odwiedzimy kościół, w którym pochowany jest ostatni cesarz Austrii Karol. Zaglądniemy też do Ogrodów Tropikalnych założonych przez zafascynowanego kulturą orientu José Berardo. Przechadzając się bajecznymi alejkami będziemy mogli podziwiać, oprócz obfitości orientalnej roślinności i licznych posążków smoków, wspaniałą kolekcję azulejos pochodzących z bogatych pałaców, kościołów i kaplic, a także prywatnych domów. Po spacerze zafundujemy sobie solidny zastrzyk adrenaliny zjeżdżając wiklinowymi saniami po asfalcie do centrum Funchal. Po lunchu we własnym zakresie udamy się na zwiedzanie stolicy Madery. Odwiedzimy bogate piwnice Adegas de São Francisco należące do rodziny Blandy’s i spróbujemy powstających tu win. Wieczorem czeka nas uroczysta wspólna kolacja w malowniczo położonej nad oceanem Restaurante Do Forte. Późnym wieczorem wrócimy spacerem do hotelu. Nocleg w Funchal.
Tego dnia opuścimy Maderę wylatując w godzinach porannych do Lizbony. Po wylądowaniu w stolicy niezwłocznie skierujemy się na most Vasco da Gama, po którego przejechaniu znajdziemy się na drugim brzegu Tagu czyli w Alentejo – krainie dębów korkowych, biegających swobodnie w ich cieniu słynnych czarnych świń i znakomitego wina. Podążając tym tropem udamy się prosto na degustację i lunch do Casa Relvas. Posileni i w doskonałych humorach przejedziemy do pobliskiej Èvory, gdzie będzie czas wolny na zakupy i spacer po tym wyjątkowym, pełnym zabytków mieście, a także na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Évorze.
Kolejnego dnia będziemy kontynuować podróż po krainie „za Tagiem” wypatrując co ciekawszych miejsc związanych z produkcją winiarską. A takim bez wątpienia jest Herdade do Rocim, którą to posiadłość odwiedzimy przed południem. Niesamowita, wkopana we wzgórze bodega z ukrytym pośrodku dziedzińcem naprawdę robi wrażenie. Tutaj wszystko – tanki, beczki, betonowe ściany i obrazy współczesnych portugalskich malarzy tworzą niezwykle harmonijną całość. W tym wyjątkowym otoczeniu zjemy lunch, po którym udamy się prosto na półwysep Setúbal. Odwiedzimy najstarszego i jednego z najsłynniejszych tutejszych producentów muskatów – winiarnię José Maria da Fonseca. Przespacerujemy się po zabytkowych piwnicach wypełnionych beczkami z dojrzewającym całymi latami „płynnym złotem”, by na koniec zdegustować kilka znakomitych win. Późnym popołudniem przejedziemy do Lizbony, by dzień zakończyć kolacją i wysłuchaniem koncertu fado w stołecznym Clube de Fado. Nocną porą wrócimy do hotelu. Nocleg w Lizbonie.
Wczesnym rankiem wykwaterujemy się z hotelu i udamy na lotnisko, by wylecieć do Warszawy.
Popołudniowy przelot do Lizbony. Po wylądowaniu w godzinach wieczornych udamy się prosto do hotelu, gdzie będzie czekał powitalny drink z przekąskami. Nocleg w Lizbonie.
O poranku wykwaterujemy się z hotelu i przejedziemy do centrum miasta, gdzie rozpoczniemy zwiedzanie w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. W jednej z położonych w śródmieściu restauracji zjemy wspólny lunch, a wczesnym popołudniem udamy się na lotnisko, by wylecieć do Funchal na Maderze. Po przylocie na miejsce przejedziemy do hotelu. Nocleg w Funchal.
Rankiem wybierzemy się na położony ponad 1000 metrów n.p.m. punkt widokowy Eira do Serrado, skąd roztacza się fantastyczny widok na Dolinę Zakonnic. Stąd udamy się do siedziby jednego z najstarszych producentów madery Henriques&Henriques. Tam zapoznamy się z procesem tworzenia tych jedynych w swoim rodzaju win i zdegustujemy kilka mader w różnych odsłonach. Kolejnym punktem programu będzie wizyta w malowniczo położonej w górach, na wysokości 600 metrów n.p.m. winiarni Quinta Grande, gdzie zjemy wspólny, składający się z lokalnych przysmaków, lunch. Posileni przejedziemy, licząc na wspaniałe widoki przez płaskowyż Paúl da Serra do Calheta, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji rumu trzcinowego. Oczywiście nie obejdzie się bez degustacji głównego produktu powstającego w gorzelni, a także przepysznych, bardzo lokalnych bolos del Mel de cana – ciastek miodowych, w smaku przypominających nasz piernik. W centrum Calheta zrobimy sobie czas wolny nad oceanem. Nocleg w Funchal.
Następny dzień rozpoczniemy od przejażdżki na wzgórze Monte. Tutaj odwiedzimy kościół, w którym pochowany jest ostatni cesarz Austrii Karol. Zaglądniemy też do Ogrodów Tropikalnych założonych przez zafascynowanego kulturą orientu José Berardo. Przechadzając się bajecznymi alejkami będziemy mogli podziwiać, oprócz obfitości orientalnej roślinności i licznych posążków smoków, wspaniałą kolekcję azulejos pochodzących z bogatych pałaców, kościołów i kaplic, a także prywatnych domów. Po spacerze zafundujemy sobie solidny zastrzyk adrenaliny zjeżdżając wiklinowymi saniami po asfalcie do centrum Funchal. Po lunchu we własnym zakresie udamy się na zwiedzanie stolicy Madery. Odwiedzimy bogate piwnice Adegas de São Francisco należące do rodziny Blandy’s i spróbujemy powstających tu win. Wieczorem czeka nas uroczysta wspólna kolacja w malowniczo położonej nad oceanem Restaurante Do Forte. Późnym wieczorem wrócimy spacerem do hotelu. Nocleg w Funchal.
Tego dnia opuścimy Maderę wylatując w godzinach porannych do Lizbony. Po wylądowaniu w stolicy niezwłocznie skierujemy się na most Vasco da Gama, po którego przejechaniu znajdziemy się na drugim brzegu Tagu czyli w Alentejo – krainie dębów korkowych, biegających swobodnie w ich cieniu słynnych czarnych świń i znakomitego wina. Podążając tym tropem udamy się prosto na degustację i lunch do Casa Relvas. Posileni i w doskonałych humorach przejedziemy do pobliskiej Èvory, gdzie będzie czas wolny na zakupy i spacer po tym wyjątkowym, pełnym zabytków mieście, a także na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Évorze.
Kolejnego dnia będziemy kontynuować podróż po krainie „za Tagiem” wypatrując co ciekawszych miejsc związanych z produkcją winiarską. A takim bez wątpienia jest Herdade do Rocim, którą to posiadłość odwiedzimy przed południem. Niesamowita, wkopana we wzgórze bodega z ukrytym pośrodku dziedzińcem naprawdę robi wrażenie. Tutaj wszystko – tanki, beczki, betonowe ściany i obrazy współczesnych portugalskich malarzy tworzą niezwykle harmonijną całość. W tym wyjątkowym otoczeniu zjemy lunch, po którym udamy się prosto na półwysep Setúbal. Odwiedzimy najstarszego i jednego z najsłynniejszych tutejszych producentów muskatów – winiarnię José Maria da Fonseca. Przespacerujemy się po zabytkowych piwnicach wypełnionych beczkami z dojrzewającym całymi latami „płynnym złotem”, by na koniec zdegustować kilka znakomitych win. Późnym popołudniem przejedziemy do Lizbony, by dzień zakończyć kolacją i wysłuchaniem koncertu fado w stołecznym Clube de Fado. Nocną porą wrócimy do hotelu. Nocleg w Lizbonie.
Wczesnym rankiem wykwaterujemy się z hotelu i udamy na lotnisko, by wylecieć do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.