Azory uważane są za jeden z najlepiej strzeżonych sekretów Europy. To miejsce, gdzie można odetchnąć pełną piersią wśród wulkanicznych wzgórz, soczystej zieleni i kojącego szumu oceanu. Bliskie spotkanie z delfinami i kaszalotami może okazać się niezapomnianym przeżyciem. Azory zachwycają bowiem piękną przyrodą, niespotykaną kulturą, wyjątkową kuchnią i wyśmienitymi winami wytwarzanymi z endemicznych odmian już od pięciu wieków. Tutejsze, narażone na trudne warunki klimatyczne, otoczone bazaltowymi murami winnice stanowią niezwykły element wyspiarskiego krajobrazu. Zanim tu dotrzemy, odwiedzimy jeszcze Lizbonę, jedno z najpiękniejszych miast naszego kontynentu, z klimatycznymi uliczkami Alfamy i chwytającą za serce muzyką fado. Udaj się z nami w niezapomnianą podróż na krańce Europy!
Doświadcz saudade podczas koncertu fado w Lizbonie
Zanurz się w plątaninie urokliwych uliczek Alfamy
Zajrzyj do wnętrza wulkanu Algar do Carvão
Zażyj kąpieli w oceanicznych, naturalnych basenach skalnych
Skosztuj dżinu z tonikiem w mekce żeglarzy
Delektuj się azorskimi winami podczas rejsu o zachodzie słońca
Zobacz z bliska kaszaloty i delfiny w ich naturalnym środowisku
Dotknij słynnych currales, które skrywają tajemnicę azorskich win
Po południu wylot z lotniska im. Fryderyka Chopina w Warszawie i przelot do Lizbony. Wieczorem udamy się do kultowego Clube de Fado na Alfamie, gdzie zjemy kolację złożoną z regionalnych przysmaków oraz kilku rodzajów win powstających w bezpośrednim sąsiedztwie stolicy Portugalii. Wysłuchamy także koncertu fado – przejmującej muzyki najlepiej oddającej istotę portugalskiej duszy, a opisywanej nieprzetłumaczalnym na inne języki słowem saudade oznaczającym jednocześnie nostalgię, tęsknotę, smutek i żal za utraconym – kimś lub czymś. Nocleg w hotelu 4* w centrum Lizbony.
Następnego dnia zwiedzimy stolicę Portugalii w towarzystwie miejscowej przewodniczki. Podążając szeroką Aleją Wolności, z pewnością poczujemy rozmach, z którym odbudowano stolicę Portugalii po tragicznym trzęsieniu ziemi w 1755 roku. Przyjemnym dla oka kontrastem do klasycystycznej architektury dzielnicy Baixa, będą kręte i wąskie uliczki Alfamy, którymi przeciskają się charakterystyczne, żółte tramwaje. W międzyczasie zatrzymamy się na, obowiązkowe w Lizbonie, kawę i pastéis de nata – rozpływające się w ustach kruche babeczki z kremem. Po wspólnym obiedzie w jednej z renomowanych lizbońskich restauracji będziemy mieć czas wolny na zakupy oraz dalsze spacery. Nocleg w hotelu 4* w centrum Lizbony.
Rano udamy się na lotnisko, skąd wyruszymy na Terceirę, trzecią co do wielkości wyspę na Azorach. Terceira (dosłownie Trzecia) swoją nazwę wywodzi również od faktu, że odkryto ją jako trzecią w kolejności z archipelagu dziewięciu wysp wulkanicznych. Nasze odkrywanie zielonej wyspy zaczniemy od wspólnego obiadu złożonego głównie z darów oceanu. Na stole po raz pierwszy pojawią się też azorskie wina. Posileni, udamy się do wulkanu Algar do Carvão; ściany jego stożka nie zapadły się, więc można zwiedzać ten wulkan od środka. Przespacerujemy się licznymi tunelami, podziwiając formy stworzone przez zastygłą lawę i kawałki obsydianu (tzw. szkła wulkanicznego). Wczesnym wieczorem zakwaterujemy się w hotelu w miejscowości Angra do Heroísmo. Chętni będą mogli wybrać się na zwiedzanie miasta, które w okresie świetności portugalskiego imperium kolonialnego pełniło funkcję najważniejszego portu żeglugi transatlantyckiej. Ze względu na znaczenie historyczne, dziewięć świetnie zachowanych klasztorów oraz urokliwą, barwną zabudowę, stolica Terceiry od 1983 roku figuruje na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Nocleg w hotelu 4* hotelu w Angra do Heroísmo.
Kolejny dzień zaczniemy od szkolenia na temat win azorskich, prowadzonego przez miejscowego specjalistę. Porównamy wina z trzech azorskich apelacji – Pico DOC, Graciosa DOC oraz Biscoitos DOC – by przekonać się, na czym polega sekret gleb wulkanicznych. Po degustacji czeka nas obiad złożony z typowych azorskich dań, wśród których nie będzie mogło zabraknąć steków. Azory słyną z hodowli krów, których pastwiska otoczone są przez ocean. Popołudnie przeznaczymy na kąpiele w naturalnych basenach skalnych nad brzegiem Atlantyku. Alternatywą dla pluskania się w wodzie mogą być spacery wzdłuż wybrzeża lub wizyta na targu w miejscowości Biscoitos. Po chwili odpoczynku w hotelu chętni będą mogli wybrać się na dwugodzinny rejs o zachodzie słońca. Na pokładzie będą serwowane tapasy, wina oraz słynne na Azorach likiery owocowe. Nocleg w hotelu 4* hotelu w Angra do Heroísmo.
Wczesnym rankiem wylecimy z Terceiry, aby wylądować na Faial zwanej niebieską wyspą. Na miejscu przywitają nas zapierające dech w piersiach krajobrazy; przede wszystkim głęboki na czterysta metrów wulkan Caldeira, wulkan Capelinhos – miejsce ostatniej erupcji lądowej na Azorach oraz pokryta ciemnym piaskiem i kamieniami plaża Praia do Almoxarife. Po wspólnym obiedzie zakwaterujemy się w czterogwiazdkowym resorcie w portowej miejscowości Horta. Fani żeglarstwa koniecznie będą musieli wstąpić wieczorem na gin z tonikiem w słynnej Peter Café Sport, który od ponad stu lat jest spokojną przystanią dla zmęczonych trudem podróży żeglarzy. Nocleg w 4* hotelu w Horcie.
Kolejny dzień zaczniemy od krótkiej przeprawy promowej na wyspę Pico, słynącą z najwyższego w całej Portugalii szczytu o tej samej nazwie. My jednak zrezygnujemy z trekkingu i skupimy się, rzecz jasna, na winie. To właśnie na Pico powstają najsłynniejsze wina azorskie. Tradycja ich produkcji sięga początków portugalskiego osadnictwa. Już od XV wieku wina z Pico trafiały na stoły Europejczyków. Musiały cieszyć się wyjątkową reputacją, ponieważ kilkaset butelek Verdelho do Pico odnaleziono w słynących z najlepszych trunków carskich piwnicach. Naszą uwagę zwrócą nie tylko wina, ale też niezwykły krajobraz, składający się labiryntu bazaltowych murków okalających niskie krzewy winorośli. Currales, bo tak nazywają się te kamienne osłony, chronią krzewy przed silnymi wiatrami oraz oddają w nocy ciepło zgromadzone w ciągu dnia. Po wizycie w Muzeum Wina w Madalenie i wycieczce objazdowej po najpiękniejszych zakątkach wyspy udamy się na degustację win i wspólną kolację w Azores Wine Company. Skosztujemy tam białych, wybitnych win z endemicznych odmian, takich jak Arinto dos Açores czy Terrantez do Pico. Nocleg w 4* hotelu w Madalenie.
Ostatni dzień azorskiej przygody spędzimy w wyjątkowy sposób. Wybierzemy się w oceaniczny rejs, by przeżyć bliższe spotkania z wielorybami i delfinami (atrakcja zależna od warunków pogodowych). Wokół archipelagu żyją 24 gatunki waleni, w związku z czym Azory uważa się za jedno z najlepszych miejsc na obserwację tych wyjątkowych ssaków. Podczas lunchu w barze sushi z widokiem na ocean, wzniesiemy pożegnalny toast białym, mineralnym i świeżym jak bryza oceanu winem.
Po południu przelot do Lizbony. Nocleg w hotelu 4* przy lotnisku.
Wczesnym rankiem przelot z Lizbony do Warszawy.
Po południu wylot z lotniska im. Fryderyka Chopina w Warszawie i przelot do Lizbony. Wieczorem udamy się do kultowego Clube de Fado na Alfamie, gdzie zjemy kolację złożoną z regionalnych przysmaków oraz kilku rodzajów win powstających w bezpośrednim sąsiedztwie stolicy Portugalii. Wysłuchamy także koncertu fado – przejmującej muzyki najlepiej oddającej istotę portugalskiej duszy, a opisywanej nieprzetłumaczalnym na inne języki słowem saudade oznaczającym jednocześnie nostalgię, tęsknotę, smutek i żal za utraconym – kimś lub czymś. Nocleg w hotelu 4* w centrum Lizbony.
Następnego dnia zwiedzimy stolicę Portugalii w towarzystwie miejscowej przewodniczki. Podążając szeroką Aleją Wolności, z pewnością poczujemy rozmach, z którym odbudowano stolicę Portugalii po tragicznym trzęsieniu ziemi w 1755 roku. Przyjemnym dla oka kontrastem do klasycystycznej architektury dzielnicy Baixa, będą kręte i wąskie uliczki Alfamy, którymi przeciskają się charakterystyczne, żółte tramwaje. W międzyczasie zatrzymamy się na, obowiązkowe w Lizbonie, kawę i pastéis de nata – rozpływające się w ustach kruche babeczki z kremem. Po wspólnym obiedzie w jednej z renomowanych lizbońskich restauracji będziemy mieć czas wolny na zakupy oraz dalsze spacery. Nocleg w hotelu 4* w centrum Lizbony.
Rano udamy się na lotnisko, skąd wyruszymy na Terceirę, trzecią co do wielkości wyspę na Azorach. Terceira (dosłownie Trzecia) swoją nazwę wywodzi również od faktu, że odkryto ją jako trzecią w kolejności z archipelagu dziewięciu wysp wulkanicznych. Nasze odkrywanie zielonej wyspy zaczniemy od wspólnego obiadu złożonego głównie z darów oceanu. Na stole po raz pierwszy pojawią się też azorskie wina. Posileni, udamy się do wulkanu Algar do Carvão; ściany jego stożka nie zapadły się, więc można zwiedzać ten wulkan od środka. Przespacerujemy się licznymi tunelami, podziwiając formy stworzone przez zastygłą lawę i kawałki obsydianu (tzw. szkła wulkanicznego). Wczesnym wieczorem zakwaterujemy się w hotelu w miejscowości Angra do Heroísmo. Chętni będą mogli wybrać się na zwiedzanie miasta, które w okresie świetności portugalskiego imperium kolonialnego pełniło funkcję najważniejszego portu żeglugi transatlantyckiej. Ze względu na znaczenie historyczne, dziewięć świetnie zachowanych klasztorów oraz urokliwą, barwną zabudowę, stolica Terceiry od 1983 roku figuruje na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Nocleg w hotelu 4* hotelu w Angra do Heroísmo.
Kolejny dzień zaczniemy od szkolenia na temat win azorskich, prowadzonego przez miejscowego specjalistę. Porównamy wina z trzech azorskich apelacji – Pico DOC, Graciosa DOC oraz Biscoitos DOC – by przekonać się, na czym polega sekret gleb wulkanicznych. Po degustacji czeka nas obiad złożony z typowych azorskich dań, wśród których nie będzie mogło zabraknąć steków. Azory słyną z hodowli krów, których pastwiska otoczone są przez ocean. Popołudnie przeznaczymy na kąpiele w naturalnych basenach skalnych nad brzegiem Atlantyku. Alternatywą dla pluskania się w wodzie mogą być spacery wzdłuż wybrzeża lub wizyta na targu w miejscowości Biscoitos. Po chwili odpoczynku w hotelu chętni będą mogli wybrać się na dwugodzinny rejs o zachodzie słońca. Na pokładzie będą serwowane tapasy, wina oraz słynne na Azorach likiery owocowe. Nocleg w hotelu 4* hotelu w Angra do Heroísmo.
Wczesnym rankiem wylecimy z Terceiry, aby wylądować na Faial zwanej niebieską wyspą. Na miejscu przywitają nas zapierające dech w piersiach krajobrazy; przede wszystkim głęboki na czterysta metrów wulkan Caldeira, wulkan Capelinhos – miejsce ostatniej erupcji lądowej na Azorach oraz pokryta ciemnym piaskiem i kamieniami plaża Praia do Almoxarife. Po wspólnym obiedzie zakwaterujemy się w czterogwiazdkowym resorcie w portowej miejscowości Horta. Fani żeglarstwa koniecznie będą musieli wstąpić wieczorem na gin z tonikiem w słynnej Peter Café Sport, który od ponad stu lat jest spokojną przystanią dla zmęczonych trudem podróży żeglarzy. Nocleg w 4* hotelu w Horcie.
Kolejny dzień zaczniemy od krótkiej przeprawy promowej na wyspę Pico, słynącą z najwyższego w całej Portugalii szczytu o tej samej nazwie. My jednak zrezygnujemy z trekkingu i skupimy się, rzecz jasna, na winie. To właśnie na Pico powstają najsłynniejsze wina azorskie. Tradycja ich produkcji sięga początków portugalskiego osadnictwa. Już od XV wieku wina z Pico trafiały na stoły Europejczyków. Musiały cieszyć się wyjątkową reputacją, ponieważ kilkaset butelek Verdelho do Pico odnaleziono w słynących z najlepszych trunków carskich piwnicach. Naszą uwagę zwrócą nie tylko wina, ale też niezwykły krajobraz, składający się labiryntu bazaltowych murków okalających niskie krzewy winorośli. Currales, bo tak nazywają się te kamienne osłony, chronią krzewy przed silnymi wiatrami oraz oddają w nocy ciepło zgromadzone w ciągu dnia. Po wizycie w Muzeum Wina w Madalenie i wycieczce objazdowej po najpiękniejszych zakątkach wyspy udamy się na degustację win i wspólną kolację w Azores Wine Company. Skosztujemy tam białych, wybitnych win z endemicznych odmian, takich jak Arinto dos Açores czy Terrantez do Pico. Nocleg w 4* hotelu w Madalenie.
Ostatni dzień azorskiej przygody spędzimy w wyjątkowy sposób. Wybierzemy się w oceaniczny rejs, by przeżyć bliższe spotkania z wielorybami i delfinami (atrakcja zależna od warunków pogodowych). Wokół archipelagu żyją 24 gatunki waleni, w związku z czym Azory uważa się za jedno z najlepszych miejsc na obserwację tych wyjątkowych ssaków. Podczas lunchu w barze sushi z widokiem na ocean, wzniesiemy pożegnalny toast białym, mineralnym i świeżym jak bryza oceanu winem.
Po południu przelot do Lizbony. Nocleg w hotelu 4* przy lotnisku.
Wczesnym rankiem przelot z Lizbony do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Absolwentka studiów Relacje Międzykulturowe w Turystyce na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz stypendystka programu Erasmus+ na Universidad de Castillia-La Mancha w Hiszpanii. Ukończyła również Wiedzę o Winie w Collegium Civitas oraz kurs sommelierski WSET 3 (Advanced).
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.