Czechy

Czechy od lat są dla Polaków popularnym kierunkiem turystycznym. Chętnie odwiedzamy naszych południowych sąsiadów, którzy z powiedzenia „dla każdego coś miłego” mogliby uczynić swoje narodowe motto.Od niedawna również wielbiciele wina dostrzegają w Czechach, a zwłaszcza na Morawach, ogromny potencjał i wybierają je za cel swoich wypraw.

Oferty Archiwalne

Wyjazdy winiarskie
wrzesień 2023

Winnice Moraw i Ogrody Pragi

6 dni
2023
Wyjazdy winiarskie
czerwiec 2019

Długi weekend na Morawach

4 dni
2019

Relacje z podróży

Kto z nas nie przejeżdżał przez Ołomuniec lub nie zahaczał o Znojmo w drodze na alpejskie szczyty? Nie każdy jednak wpada na pomysł dłuższego przystanku na Południu Czech. O tym, że warto przyjrzeć się temu rejonowi, przekonała mnie winiarska wycieczka na Morawy.

Winiarskie wycieczki do Czech i Moraw

Enoturystyka Czechy

Czechy od lat są dla Polaków popularnym kierunkiem turystycznym. Chętnie odwiedzamy naszych południowych sąsiadów, którzy z powiedzenia „dla każdego coś miłego” mogliby uczynić swoje narodowe motto. Miłośnicy historii i zabytków docenią fakt, że w tak niewielkim kraju, bo przecież terytorium Czech stanowi zaledwie ¼ obszaru Polski, znajdziemy aż 12 obiektów wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Są to między innymi zabytkowe centrum stolicy państwa Pragi, Pałac Arcybiskupi i Ogrody Kwiatowe w Kromieryżu oraz zespół pałacowo-parkowy Lednice-Valtice. Ci, którzy wolą aktywny wypoczynek, mogą wybrać coś z przebogatej oferty szlaków narciarskich, trekkingowych i rowerowych. Nie zawiodą się w Czechach amatorzy dobrej kuchni, a piwosze będą niemal w raju. Od niedawna również wielbiciele wina dostrzegają w Czechach, a zwłaszcza na Morawach, ogromny potencjał i wybierają je za cel swoich wypraw. O produkcji wina w Czechach nie jest głośno. Jeszcze. Tutejsze wina z roku na rok zyskują na popularności, a oczy miłośników wina coraz częściej skierowane są na butelki z czeskich winnic. Czescy producenci wina dwoją się i troją, aby dostarczyć koneserom wina produkty najlepszej jakości.

Winnice Czechy – region winiarski z potencjałem

Historia tutejszego winiarstwa sięga czasów rzymskich, a wskazują na to narzędzia do uprawy winogron, znalezione przez archeologów u stóp Pogórza Palawskiego. Podobne znaleziska z okresu Księstwa Wielkomorawskiego potwierdzają tylko znaczenie uprawy winorośli na tych terenach. W X wieku w pobliżu miasta Melnik (w dzisiejszym Czeskim regionie winiarskim) księżna Ludmiła założyła istniejące do dziś winnice. Można zatem zauważyć, że uprawa winorośli na Morawach ma prawie tak długie tradycje, jak w czołowych miejscowościach winiarskich Fracji, czy też Portugalii. Jej wnuk, Wacław, późniejszy święty i patron Czech, dzięki gruntownemu wykształceniu winiarskiemu uzyskał tytuł supremus magister vinearum, stając się też patronem winiarzy. Z początkiem XIII wieku za sprawą templariuszy na Morawach bardzo szybko rozwijało się winiarstwo. Tamtejsze wina długo gościły na stołach sąsiadujących państw, w tym Polski. Winiarstwo wspierane przez prawa państwowe i kolejnych władców rozwijało się z niewielkimi przerwami przez cały czas. Oparło się, choć nie bez strat, tureckiej ekspansji, wojnie trzydziestoletniej i szalejącej filokserze – chociaż ta akurat wyrządziła największe straty. Obie wojny światowe siłą rzeczy zatrzymały rozwój upraw winorośli, a następujący po nich socjalizm spowodował niestety znaczne obniżenie jakości produkowanych na masową skalę morawskich win. Na szczęście dzięki prowadzonym pracom badawczym, nowym technologiom i rosnącemu zainteresowaniu kulturą wina, czeskie i morawskie produkty zyskują coraz większe uznanie zarówno wśród znawców, jak i amatorów wina.

Republika Czeska to tak naprawdę dwa regiony winiarskie: region winiarski Czechy i region winiarski Morawy

Niewielki region winiarski Czechy w północnej części kraju podzielony jest na dwa podregiony: Litomierzycki, z najpopularniejszymi tu odmianami: ryzlink rýnský, rulandské šedé, müller-thurgau, rulandské modré i zweigeltrebe, oraz Melnicki, gdzie uprawia się białe odmiany, głównie ryzlink rýnský, sylvánské zelené, müller-thurgau oraz ciemne z modrým portugalem i svatovavřineckim na czele.

W skład dużo większego regionu winiarskiego Morawy Południowe wchodzą cztery podregiony.

Pierwszy z nich to Znojemski z centrum Znojmo, które tradycyjnie było ważnym ośrodkiem winiarskim, o czym świadczy między innymi miejski system dawnych podziemnych piwnic na wino. Najbardziej typowymi dla regionu odmianami są białe: veltlínské zelené, müller-thurgau, sauvignon blanc, ryzlink rýnský, pálava, rulandské bílé, rulandské šedé i czerwone rulandské modré.

W podregionie Mikulovskim wina białe robi się głównie ze szczepów ryzlink vlašský, rulandské bílé i chardonnay, ale popularne są też veltlínské zelené, müller-thurgau, neuburské i sylvánské zelené, ryzlink rýnský, tramín oraz stworzone w lokalnej stacji uszlachetniającej w Pernej pálava i aurelius.

Szukając czerwonych win, trzeba odwiedzić podregion Velkopavlovicki, by skosztować svatovavřineckégo, rulandskégo modrego, zweigeltrebe czy frankovki. Oczywiście zwolennicy białych win też nie powinni tego podregionu omijać, gdyż odmiany veltlínské zelené, rulandské šedé, veltlínské zelené, ryzlink vlašský , neuburské, a także aromatyczne tramín červený, pálava, muškát moravský i müller thurgau dają bardzo ciekawe efekty.

I wreszcie największy, najbardziej zróżnicowany podregion Slovacki. Znany jest z białych odmian ryzlink rýnský, rulandské bílé i rulandské šedé, müller-thurgau oraz lokalnego muškátu moravskýego, choć powstają tu również ciekawe wina czerwone z odmian frankovka, zweigeltrebe i nowej cabernet moravia.

Enoturystyka Czechy – podróżowanie połączone z degustacją wina 

Degustacje i winiarskie poszukiwania winnych smaków pomiędzy hektarami winnic to tylko jedna strona enoturystyki, druga strona to po prostu turystyka. Na szczęście i na tym polu Czechy i Morawy mają wiele do zaoferowania. Świetnie przygotowana i zróżnicowana baza noclegowa sprosta każdym wymaganiom. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie dobrą kuchnią, powstają lub tylko kontynuują swoje tradycje świetne restauracje, w których zjemy i lokalnie, domowo, i gourmet. Świetnie zaplanowane i przygotowane trasy rowerowe, piesze i konne, ścieżki edukacyjne, mnogość zabytków i bogata oferta kulturalna zapraszają do odwiedzin. Naprawdę warto, dzierżąc w dłoni kieliszek wina!

Nasze biuro podróży przedstawia oferty wyjazdu do Czech, gdzie podczas wycieczki poznają Państwo najsłynniejsze wina, jakie oferuje to państwo, a także poznanie lokalnych tradycji. W ramach programu czeka na Państwa także zwiedzanie winnic, zwiedzanie piwnic i muzeum wina, a także zwiedzanie miast, podziwianie jednych z najstarszych w środkowej Europie zabytków i niezwykłych okoliczności przyrody w Republice Czeskiej. Odkrywaj z nami czeskie wina, historię i kulturę.

Zapisz się do
naszego newslettera!