Bordeaux to bezsprzecznie najsłynniejszy region winiarski świata. Ciężkie, rubinowoczerwone wina weszły nawet do naszego słownika, bo to im przecież zawdzięczamy kolor bordowy. Dzisiejsze Bordeaux to plątanina ponad czterdziestu apelacji, w których wina tworzy niemal dziesięć tysięcy producentów. Całość dodatkowo komplikują zawiłe systemy klasyfikacji i oceny. Aby przebić się przez gąszcz poznawczych trudności i dotrzeć do tych najważniejszych i najlepszych win, trzeba wybrać się z naszymi ekspertami w wielką podróż nad Żyrondę.
Po przylocie do Bordeaux po południu zakwaterujemy się w centrum miasta, które urzeka elegancką dziewiętnastowieczną architekturą. Jeszcze przed kolacją rozpoczniemy pierwszą degustację, podczas której sommelier przedstawi specyfikę odwiedzanego regionu winiarskiego. Degustację będziemy kontynuować podczas kolacji, na którą zostaną podane najpopularniejsze dania oraz sery z Akwitanii. Nocleg w Bordeaux.
W tym dniu odwiedzimy królestwo caberneta, czyli Haut-Médoc, a dokładniej apelację Margaux. Zaczniemy od wizyty i degustacji w Châteaux Durfort-Vivens, następnie pojedziemy na warsztaty kupażowania win do posiadłości La Tour de Bessan. Będziemy mieć niepowtarzalną okazję skosztowania jednoszczepowych win z tutejszych odmian i stworzenia z nich własnych kupaży.
Lunch połączony z degustacją win zjemy w słynnym Château Brane-Cantenac. Po południu wizyta w wysoko sklasyfikowanej winiarni Château Desmirail. W drodze powrotnej postój przed najsłynniejszymi posiadłościami. Wieczorem czas na kolację we własnym zakresie, a dla chętnych fakultatywna degustacja, podczas której spróbujemy win Premier Grand Cru Classé 1855, czyli „słynnej piątki” oraz Château d’Yquem. Nocleg w Bordeaux.
Kolejnego dnia odwiedzimy południowe apelacje regionu. Na początek Pessac-Léognan ze słynnym Haut-Brion. Białych i czerwonych win z Graves spróbujemy w kameralnym Château Bouscaut, a następnie podczas lunchu w Smith Haut Lafitte. Po południu przejedziemy do słynącego ze szlachetnych słodkich win regionu Sauternes. Tam odwiedzimy zaprzyjaźnione z Klubem Domu Wina Château Doisy-Védrines. Po powrocie do miasta czas wolny na kolację we własnym zakresie oraz dalsze degustacje. Nocleg w Bordeaux.
Następnego dnia przekroczymy Żyrondę i udamy się na słynny prawy brzeg do królestwa odmiany merlot. Wina z niej będziemy degustować w posiadłościach zgromadzonych wokół średniowiecznego miasteczka Saint-Émilion. Zanim zaczniemy degustacje przespacerujemy się podziemnymi korytarzami, kiedyś będącymi rozległymi kamieniołomami. Obecnie stanowią ciągnące się kilometrami piwnice wypełnione beczkami i butelkami znakomitych win. Czas na lunch we własnym zakresie będzie w samym miasteczku urzekającym zabytkową kamienną architekturą oraz winnicami, które niemal wdzierają się na ulice i place. Tego dnia obowiązkowym punktem programu będzie postój przy słynnej posiadłości Château Petrus.
Wieczorem wspólna kolacja pożegnalna w Bordeaux z winami z obszaru Entre-Deux-Mers.
Do południa czas wolny w Bordeaux, a po południu przejazd na lotnisko i powrót do Warszawy.
Po przylocie do Bordeaux po południu zakwaterujemy się w centrum miasta, które urzeka elegancką dziewiętnastowieczną architekturą. Jeszcze przed kolacją rozpoczniemy pierwszą degustację, podczas której sommelier przedstawi specyfikę odwiedzanego regionu winiarskiego. Degustację będziemy kontynuować podczas kolacji, na którą zostaną podane najpopularniejsze dania oraz sery z Akwitanii. Nocleg w Bordeaux.
W tym dniu odwiedzimy królestwo caberneta, czyli Haut-Médoc, a dokładniej apelację Margaux. Zaczniemy od wizyty i degustacji w Châteaux Durfort-Vivens, następnie pojedziemy na warsztaty kupażowania win do posiadłości La Tour de Bessan. Będziemy mieć niepowtarzalną okazję skosztowania jednoszczepowych win z tutejszych odmian i stworzenia z nich własnych kupaży.
Lunch połączony z degustacją win zjemy w słynnym Château Brane-Cantenac. Po południu wizyta w wysoko sklasyfikowanej winiarni Château Desmirail. W drodze powrotnej postój przed najsłynniejszymi posiadłościami. Wieczorem czas na kolację we własnym zakresie, a dla chętnych fakultatywna degustacja, podczas której spróbujemy win Premier Grand Cru Classé 1855, czyli „słynnej piątki” oraz Château d’Yquem. Nocleg w Bordeaux.
Kolejnego dnia odwiedzimy południowe apelacje regionu. Na początek Pessac-Léognan ze słynnym Haut-Brion. Białych i czerwonych win z Graves spróbujemy w kameralnym Château Bouscaut, a następnie podczas lunchu w Smith Haut Lafitte. Po południu przejedziemy do słynącego ze szlachetnych słodkich win regionu Sauternes. Tam odwiedzimy zaprzyjaźnione z Klubem Domu Wina Château Doisy-Védrines. Po powrocie do miasta czas wolny na kolację we własnym zakresie oraz dalsze degustacje. Nocleg w Bordeaux.
Następnego dnia przekroczymy Żyrondę i udamy się na słynny prawy brzeg do królestwa odmiany merlot. Wina z niej będziemy degustować w posiadłościach zgromadzonych wokół średniowiecznego miasteczka Saint-Émilion. Zanim zaczniemy degustacje przespacerujemy się podziemnymi korytarzami, kiedyś będącymi rozległymi kamieniołomami. Obecnie stanowią ciągnące się kilometrami piwnice wypełnione beczkami i butelkami znakomitych win. Czas na lunch we własnym zakresie będzie w samym miasteczku urzekającym zabytkową kamienną architekturą oraz winnicami, które niemal wdzierają się na ulice i place. Tego dnia obowiązkowym punktem programu będzie postój przy słynnej posiadłości Château Petrus.
Wieczorem wspólna kolacja pożegnalna w Bordeaux z winami z obszaru Entre-Deux-Mers.
Do południa czas wolny w Bordeaux, a po południu przejazd na lotnisko i powrót do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Przeloty liniami Wizz Air Warszawa – Bordeaux – Warszawa z bagażem rejestrowanym; przejazdy autokarowe na trasie zwiedzania; zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelach o standardzie 4* w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 290 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadanie i obiad lub kolacja (zgodnie z programem); wino do obiadów i kolacji w ilości ok.1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje w winiarniach zgodnie z programem; opiekę polskiego pilota-specjalisty winiarskiego; opiekę lokalnego przewodnika; ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż.
pokój jednoosobowy 290 EUR; posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie; zajęcia fakultatywne: degustacja „wielkiej piątki” – 250 EUR.
Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki