INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Alzacja pod wieloma względami jest wyjątkowa. Zachwyca bajecznie kolorowymi domami z pruskiego muru, zwisającymi z okien soczyście czerwonymi pelargoniami w ilościach niespotykanych nigdzie indziej oraz gniazdami bocianimi na wieżach kościołów, słupach i dachach.

Niewielka, położona u stóp Wogezów kraina ciągnąca się wąskim pasem (ma niewiele więcej niż 50 km szerokości) na prawym brzegu rzeki Ill, dopływu Renu, ma za sobą bardzo burzliwą przeszłość. Będąc ostatnią kością niezgody w długotrwałym sporze granicznym między Francją a Niemcami, kilkakrotnie zmieniała przynależność państwową. Dziś w granicach Francji jest z pewnością najmniej francuskim jej regionem. Wyraźnie różni się od reszty kraju zarówno pod względem architektury, jak i kuchni oraz win. Ojczysty język tutejszych mieszkańców – alzacki – również jest „inny”; to jeden z alemańskich dialektów niemieckiego. Teraz, naturalnie, wszyscy mówią tu po francusku, ale niemiecki także jest wszechobecny. W efekcie przemierzający urokliwe alzackie tereny turyści nierzadko odnoszą wrażenie, jakby przebywali na terytorium Niemiec. A jak zaczną eksplorować alzackie winnice i degustować zawartość lokalnych piwnic, jeszcze wyraźniej uzmysłowią sobie wpływy germańskie.

Powstające tu wina są po pierwsze głównie białe, po drugie prawie zawsze odmianowe (wyjątek stanowi edelzwicker będący kupażem różnych białych odmian). Podczas pierwszej klubowej wycieczki w te strony mieliśmy cztery dni na wyrobienie sobie zdania na ich temat i właściwie byliśmy jednomyślni; tak bardzo przypadły wszystkim do gustu cechujące je świeżość i lekkość oraz subtelny bukiet i takiż smak. Nawet najzagorzalsi zwolennicy win czerwonych spasowali i zamiast raczyć się lokalnymi pinot noirami z ochotą sięgali po szlachetną biel, zarówno w wersji spokojnej, co musującej. Alzacja bowiem cieszy się zasłużoną sławą znakomitego producenta win musujących wyrabianych metodą klasyczną – crémant d’Alsace. W przypadku tych win w równym stopniu na uwagę zasługiwały wersje białe, jak i różowe. Oj, naprawdę było co degustować, szczególnie że każdy producent robi wiele najróżniejszych win.

Podczas wizyt w kolejnych winiarniach dobitnie można się było przekonać, że biel bieli nierówna, a różnice dotyczą bynajmniej nie tylko wyższej lub niższej zawartości cukru resztkowego. U progu lata naprawdę warto było trochę pogłębić wiedzę na ten temat, a przy okazji uzupełnić domowe zapasy. Lekkie problemy ze smakowaniem lokalnych specjałów mieli tylko entuzjaści najbardziej tradycyjnej gastronomii, gdyż sławna na całą bez mała Europę kuchnia alzacka oparta na kapuście niewiele ma do zaoferowania wiosenną porą. To znaczy, w kartach restauracji jest wiele smakowitych, lekkich sezonowych dań, tylko że akurat w maju opartych w dużej mierze na szparagach, a nie na kapuście, czemu zresztą trudno się dziwić. Zatem najbardziej stanowczy uczestnicy wycieczki, którzy wykazując się godną podziwu determinacją jednak sięgnęli po słynne choucroute, czyli kapuchę z kiełbasą, parówką i boczkiem, poczuli się lekko zdegustowani. Ale takie właśnie są prawa sezonowości i lepiej z nimi nie walczyć… Za to jedno z najbardziej lokalnych, a jednocześnie najprostszych dań pod słońcem – tarte flambée – w majowym słońcu smakowało znakomicie. Entuzjastom dań kapuścianych nie pozostaje zatem nic innego, jak powrócić do Alzacji jesienną porą, gdy kapusta święci w lokalnych restauracjach tryumf. A winnice wyglądają prawdziwie zjawiskowo i baaardzo długo pozostają w pamięci, tak jak powstałe z ich owoców prawdziwie szlachetne, zupełnie wyjątkowe wina.

Wyjazdy w miejsce relacji:

Hospices de Beaune

Burgundia dla dorosłych
23–26 października 2020

Wizyta, choćby krótka, w tym bodaj najważniejszym regionie winiarskim świata powinna należeć do obowiązków każdego amatora wina. To tu, na zboczach Złotego Stoku (Côte d’Or), powstają przecież najdroższe i najwspanialsze wina, jakie człowiek jest w stanie stworzyć. A gdzie wspaniałe wino, tam też doskonała kuchnia, dobra zabawa, piękne krajobrazy i spokojne wiejskie życie niemal w całości podporządkowane dwóm gwiazdom: pinot noir i chardonnay. Kto raz zakocha się w krystalicznie czystych aromatach leśnych owoców penetrujących do głębi zwoje mózgowe, kto da się uwieść subtelnej łagodności na podniebieniu, której próżno szukać w najlepszych nawet bordoskich butelkach, ten za butelkę dobrego burgunda zrobi wszystko. To osobny i niezwykły mikrokosmos, tym bardziej wciągający, że niemal zupełnie niezrozumiały dla winnych laików. Bo do tej miłości trzeba dojrzeć. Zapraszamy zatem na wyprawę tylko dla dorosłych, do krótkiej, ale intensywnej eksploracji burgundzkich piwnic pod opieką Michała Bardela, redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”.

2 250,00 

Wina i zamki Doliny Loary
14–19 czerwca 2021 roku

Montrésor - Château d'Artigny - Dolina Loary - Chambord - Chenonceau - Château de Chaumont - Saumur

W Dolinie Loary w każdej mijanej miejscowości jest zamek. Jeden niewielki wybudowany zaledwie sto lat temu, gdzie indziej wielki i potężny, pamiętający czasy średniowieczne. W tych mniejszych mieszkali baronowie lub drobna arystokracja, w tych najsłynniejszych królowie i książęta.

4 500,00 

Długi weekend w Alzacji
20–23 czerwca 2019

W królestwie rieslinga

Alzacja to jedna z piękniejszych krain winiarskich w Europie. Położone wśród łagodnie opadających wzgórz średniowieczne miasteczka urzekają filigranową architekturą i zachwycają ilością kwiatów, których pełno tu na każdym kroku. A pomiędzy nimi ciągną się aż po horyzont winnice – tutaj rodzą się najlepsze białe wina we Francji.

Archiwalne
1 690,00 

Lazurowe Wybrzeże pachnące lawendą
22–28 czerwca 2019

Prowansja i Dolina Rodanu

Prowansja słynie przede wszystkim z Lazurowego Wybrzeża, festiwalu filmowego w Cannes i przepięknych jachtów zacumowanych na przystani w Saint Tropez. Enologiczna wyprawa na południe Francji pozwoli poznać także nader okazałe dziedzictwo kulturowe tej skąpanej w słońcu krainy.

Archiwalne
3 800,00 

Grand tour de Bordeaux
23–27 października 2018

Médoc – St-Émilion – Graves

Bordeaux to najsłynniejszy region winiarski świata. Rubinowoczerwone wina weszły nawet do naszego słownika, bo to im zawdzięczamy kolor bordowy. Dzisiejsze Bordeaux to plątanina ponad czterdziestu apelacji, w których wina tworzy niemal dziesięć tysięcy producentów.

Archiwalne
2 350,00