Wszystkie 3 strefy regionu Rioja – Alta, Alavesa i Oriental
Zwiedzanie średniowiecznych zabytków Burgos i Laguardii
Spotkania z właścicielami winnic i enologami
Degustacje najlepszych win Hiszpanii, a nawet świata!
Nocleg w hotelu urządzonym w średniowiecznym klasztorze
Opieka sommeliera – specjalisty w dziedzinie win hiszpańskich
Iberyjska kuchnia w najlepszym, domowym wydaniu
Po wylądowaniu w Bilbao przejedziemy przez góry Kantabryjskie prosto do regionu Rioja. Tu zaczniemy od wizyty w Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Rioja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca.
Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro gdzie zakwaterujemy się w urządzonym w średniowiecznym klasztorze hotelu Los Agustinos. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami z Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.
Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Następnie udamy się do Logroño – stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja, od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. Tu zjemy wspólny lunch, podczas którego degustować będziemy wina z terenów Rioja Oriental – trzeciego obszaru słynnej apelacji. Po obiedzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja, jakim w powszechnej opinii jest kościół św. Bartłomieja – patrona miasta.
Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta w winnicy Campillo słynnej z kilkupoziomowych piwnic, w których przechowywany jest ponad milion butelek. Tu skosztujemy win na trzech etapach dojrzewania – z tanku, z beczki i z butelki. Nie zabraknie też słynnej crianzy i reservy.
Wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek i nocleg w Haro.
Następny dzień rozpoczniemy od położonej w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji w tej słynącej z wdrażania nowych technik kwalifikacyjnych winiarni przejedziemy do Laguardii. To malowniczo położone na wzgórzu miasteczko roztacza prawdziwie średniowieczną aurę. Znajdziemy tu czas aby wspólnie pospacerować jego zaułkami, zajrzeć do domów i średniowiecznych piwnic, a także podziwiać najcenniejszy zabytek miasta – gotycki portal z zachowaną do dziś polichromią. Wielką gratką dla miłośników wina będzie wizyta w Casa Primicia – pochodzącej z XV wieku najstarszej winiarni w tej części Hiszpanii.
Wieczorem tego dnia odwiedzimy kolejną, tym razem niewielką i rodzinną winiarnę Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – fantastycznie zilustruje zmiany zachodzące w tutejszej enologii. W ich towarzystwie zjemy domową kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.
Kolejnego dnia przed południem odpoczniemy nieco od degustacji i wybierzemy się do Burgos. To położone na szlaku Świętego Jakuba do Composteli miasto słynne jest przede wszystkim z monumentalnej gotyckiej katedry wybudowanej w stylu francuskiego gotyku płomienistego. Sporo czasu poświęcimy na zwiedzanie świątyni w towarzystwie historyka sztuki. W Burgos znajdziemy też czas wolny na zakupy oraz lunch we własnym zakresie.
Po południu odwiedzimy jednego z najsłynniejszych producentów w regionie Rioja Alta – Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata.
Wieczorem udamy się do Daroca de Rioja na kolację, która uwieńczy i pięknie podsumuje nasz wyjazd. Specjalne degustacyjne menu wraz z odpowiednio dobranymi winami przygotują dla nas bracia Echapresto, z których jeden jest niezwykle popularnym w Hiszpanii szefem kuchni, a drugi utytułowanym sommelierem. Po kolacji wrócimy do Haro na nocleg.
Rano po śniadaniu wyjedziemy w stronę Bilbao, by tam wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.
Po wylądowaniu w Bilbao przejedziemy przez góry Kantabryjskie prosto do regionu Rioja. Tu zaczniemy od wizyty w Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Rioja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca.
Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro gdzie zakwaterujemy się w urządzonym w średniowiecznym klasztorze hotelu Los Agustinos. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami z Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.
Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Następnie udamy się do Logroño – stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja, od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. Tu zjemy wspólny lunch, podczas którego degustować będziemy wina z terenów Rioja Oriental – trzeciego obszaru słynnej apelacji. Po obiedzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja, jakim w powszechnej opinii jest kościół św. Bartłomieja – patrona miasta.
Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta w winnicy Campillo słynnej z kilkupoziomowych piwnic, w których przechowywany jest ponad milion butelek. Tu skosztujemy win na trzech etapach dojrzewania – z tanku, z beczki i z butelki. Nie zabraknie też słynnej crianzy i reservy.
Wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek i nocleg w Haro.
Następny dzień rozpoczniemy od położonej w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji w tej słynącej z wdrażania nowych technik kwalifikacyjnych winiarni przejedziemy do Laguardii. To malowniczo położone na wzgórzu miasteczko roztacza prawdziwie średniowieczną aurę. Znajdziemy tu czas aby wspólnie pospacerować jego zaułkami, zajrzeć do domów i średniowiecznych piwnic, a także podziwiać najcenniejszy zabytek miasta – gotycki portal z zachowaną do dziś polichromią. Wielką gratką dla miłośników wina będzie wizyta w Casa Primicia – pochodzącej z XV wieku najstarszej winiarni w tej części Hiszpanii.
Wieczorem tego dnia odwiedzimy kolejną, tym razem niewielką i rodzinną winiarnę Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – fantastycznie zilustruje zmiany zachodzące w tutejszej enologii. W ich towarzystwie zjemy domową kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.
Kolejnego dnia przed południem odpoczniemy nieco od degustacji i wybierzemy się do Burgos. To położone na szlaku Świętego Jakuba do Composteli miasto słynne jest przede wszystkim z monumentalnej gotyckiej katedry wybudowanej w stylu francuskiego gotyku płomienistego. Sporo czasu poświęcimy na zwiedzanie świątyni w towarzystwie historyka sztuki. W Burgos znajdziemy też czas wolny na zakupy oraz lunch we własnym zakresie.
Po południu odwiedzimy jednego z najsłynniejszych producentów w regionie Rioja Alta – Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata.
Wieczorem udamy się do Daroca de Rioja na kolację, która uwieńczy i pięknie podsumuje nasz wyjazd. Specjalne degustacyjne menu wraz z odpowiednio dobranymi winami przygotują dla nas bracia Echapresto, z których jeden jest niezwykle popularnym w Hiszpanii szefem kuchni, a drugi utytułowanym sommelierem. Po kolacji wrócimy do Haro na nocleg.
Rano po śniadaniu wyjedziemy w stronę Bilbao, by tam wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Używamy plików cookie
Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Są to pliki cookies, bez których nasza strona nie będzie poprawnie działać. Zgodnie z przepisami RODO, nie wymagamy Twojej zgody na te ciasteczka, ponieważ są one niezbędne do funkcjonowania naszej strony. Nie możesz z nich zrezygnować. Dane z tych ciasteczek wykorzystywane są przez nas do dostosowania strony do Twoich indywidualnych potrzeb.
Pozwalają nam one na lepsze dopasowanie reklam do Twoich zainteresowań. Poprzez udzielenie tej zgody twoje dane będą wykorzystywane do reklam online w tym do konwersji rozszerzonej oraz reklam spersonalizowanych w tym remarketingu. Zgoda na te ciasteczka jest dobrowolna. W przypadku braku zgody na instalację tego rodzaju ciasteczek reklamy nadal będą się wyświetlać, jednak nie będą one do Ciebie dostosowane.
To dzięki nim wiemy, jakie są Twoje preferencje, co pozwala nam ulepszać naszą stronę i ofertę. Zgoda na te ciasteczka jest dobrowolna. Nie musisz się jednak bać o swoją prywatność, gdyż dane te są zbierane w sposób anonimowy. W przypadku braku zgody, zbierane będą jedynie sygnały bez plików cookies, które posłużą do modelowania zachowań i konwersji.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.