Bordeaux to bezsprzecznie najsłynniejszy region winiarski świata. Ciężkie, rubinowoczerwone wina weszły nawet do naszego słownika, bo to im przecież zawdzięczamy kolor bordowy. Dzisiejsze Bordeaux to plątanina ponad czterdziestu apelacji, w których wina tworzy niemal dziesięć tysięcy producentów. Całość dodatkowo komplikują zawiłe systemy klasyfikacji i oceny. Aby przebić się przez gąszcz poznawczych trudności i dotrzeć do tych najważniejszych i najlepszych win, trzeba wybrać się z naszymi ekspertami w wielką podróż nad Żyrondę.
Zwiedzaj najsłynniejsze winnice w Bordeaux w towarzystwie sommelierów i enologów
Poznaj 8 słynnych châteaux, 14 różnych apelacji i kilkadziesiąt wyjątkowych win
Sprawdź, czy słodkie wina z Sauternes smakują także do wytrawnych dań
Delektuj się francuską kuchnią połączoną z najlepszymi winami świata
Przekonaj się, czy białe wino z Château Haut-Brion jest równie dobre jak czerwone
Zaglądnij do prywatnej kuchni winiarzy z Château Sigognac
Skosztuj win podczas wizyty w słynnym Château Mouton Rothschild
Zrób winiarskie zakupy ze zorganizowaną dostawą do domu
Po przylocie do Bordeaux po południu zakwaterujemy się w centrum miasta, które urzeka elegancką dziewiętnastowieczną architekturą. Jeszcze przed kolacją rozpoczniemy pierwszą degustację, podczas której sommelier przedstawi specyfikę odwiedzanego regionu winiarskiego. Degustację będziemy kontynuować podczas kolacji, na którą zostaną podane najpopularniejsze dania oraz sery z Akwitanii.
Nocleg w Bordeaux.
W tym dniu odwiedzimy królestwo caberneta, czyli Haut-Médoc, a dokładniej apelację Margaux. Zaczniemy od wizyty i degustacji w Château Kirwan (3ème Grand Cru Classé), następnie pojedziemy do posiadłości Château Sigognac, gdzie czeka nas obiad gotowany osobiście przez właścicieli. Będziemy mieć niepowtarzalną okazję skosztowania tutejszych win w akompaniamencie idealnie dobranych, tradycyjnych potraw. Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta u jednego z pięciu najważniejszych producentów wina w regionie (a może nawet całym świecie). Swoje podwoje otworzy dla nas Château Mouton Rothschild. Miejsce słynne z wybitnych win w klasie Premier Grand Cru Classé oraz etykiet projektowanych przez najważniejszych światowych artystów takich jak Chagall, Picasso czy Salvador Dalí. Wieczorem, po powrocie do miasta, będzie czas na kolację we własnym zakresie, a dla chętnych fakultatywna degustacja, podczas której spróbujemy kolejnych win Premier Grand Cru Classé 1855, czyli „słynnej piątki”.
Nocleg w Bordeaux.
Kolejnego dnia odwiedzimy południowe apelacje regionu. Na początek wizyta w La Mission Haut-Brion i degustacja absolutnie najsłynniejszego wina całego regionu, jakim jest Château Haut-Brion (Premier Grand Cru Classé). To czerwone wino opisywane było w angielskiej prasie już w XVII wieku jako najlepsze w całej Akwitanii. Po tej wyjątkowej wizycie przejedziemy do niewielkiej, ale bardzo ważnej apelacji – do słynącego ze słodkich win regionu Sauternes. Tam odwiedzimy zaprzyjaźnioną z Klubem Domu Wina posiadłość Château Doisy-Védrines (Sauternes Grand Cru Classé), gdzie oprócz zwiedzania i degustacji botrytyzownych winogron prosto z krzaka zjemy obiad w rodzinnej rezydencji. Naturalnie podczas całego posiłku będziemy próbować kolejnych roczników tego pysznego, słodkiego wina. W drodze powrotnej do miasta zatrzymamy się jeszcze na degustację w Château LaTour-Martillac (Grand Cru Classé de Graves) – jednej z najbardziej rozpoznawalnych posiadłości w apelacji Pessac-Léognan słynącej nie tylko z czerwonych, ale i wyjątkowych białych win. Po powrocie do miasta będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie oraz dalsze degustacje.
Nocleg w Bordeaux.
Następnego dnia przekroczymy Żyrondę i udamy się na słynny prawy brzeg do królestwa odmiany merlot, z której win będziemy próbować w posiadłości Château Quintus położonej nieopodal średniowiecznego miasteczka Saint-Émilion. Przed rozpoczęciem degustacji przespacerujemy się podziemnymi korytarzami, kiedyś będącymi rozległymi kamieniołomami. Obecnie stanowią ciągnące się kilometrami piwnice wypełnione beczkami i butelkami znakomitych win. Czas na lunch we własnym zakresie zorganizujemy w samym miasteczku urzekającym zabytkową kamienną architekturą oraz winnicami, które niemal wdzierają się na ulice i place. Po południu czeka nas jeszcze jedna wizyta – w Château Troplong Mondot klasyfikowanym jako Premier Grand Cru Classé. Tego dnia obowiązkowym punktem programu będzie także postój przy słynnej posiadłości Château Petrus. Wieczorem czeka nas wspólna kolacja pożegnalna, którą zorganizujemy na eleganckim jachcie, podczas rejsu po Żyrondzie. Wieczór będzie okazją do próbowania win z kolejnych wartych polecenia apelacji i posiadłości.
Do południa znajdziemy czas wolny na krótkie zakupy w Bordeaux. Po południu przejedziemy na lotnisko i wrócimy do Warszawy.
Po przylocie do Bordeaux po południu zakwaterujemy się w centrum miasta, które urzeka elegancką dziewiętnastowieczną architekturą. Jeszcze przed kolacją rozpoczniemy pierwszą degustację, podczas której sommelier przedstawi specyfikę odwiedzanego regionu winiarskiego. Degustację będziemy kontynuować podczas kolacji, na którą zostaną podane najpopularniejsze dania oraz sery z Akwitanii.
Nocleg w Bordeaux.
W tym dniu odwiedzimy królestwo caberneta, czyli Haut-Médoc, a dokładniej apelację Margaux. Zaczniemy od wizyty i degustacji w Château Kirwan (3ème Grand Cru Classé), następnie pojedziemy do posiadłości Château Sigognac, gdzie czeka nas obiad gotowany osobiście przez właścicieli. Będziemy mieć niepowtarzalną okazję skosztowania tutejszych win w akompaniamencie idealnie dobranych, tradycyjnych potraw. Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta u jednego z pięciu najważniejszych producentów wina w regionie (a może nawet całym świecie). Swoje podwoje otworzy dla nas Château Mouton Rothschild. Miejsce słynne z wybitnych win w klasie Premier Grand Cru Classé oraz etykiet projektowanych przez najważniejszych światowych artystów takich jak Chagall, Picasso czy Salvador Dalí. Wieczorem, po powrocie do miasta, będzie czas na kolację we własnym zakresie, a dla chętnych fakultatywna degustacja, podczas której spróbujemy kolejnych win Premier Grand Cru Classé 1855, czyli „słynnej piątki”.
Nocleg w Bordeaux.
Kolejnego dnia odwiedzimy południowe apelacje regionu. Na początek wizyta w La Mission Haut-Brion i degustacja absolutnie najsłynniejszego wina całego regionu, jakim jest Château Haut-Brion (Premier Grand Cru Classé). To czerwone wino opisywane było w angielskiej prasie już w XVII wieku jako najlepsze w całej Akwitanii. Po tej wyjątkowej wizycie przejedziemy do niewielkiej, ale bardzo ważnej apelacji – do słynącego ze słodkich win regionu Sauternes. Tam odwiedzimy zaprzyjaźnioną z Klubem Domu Wina posiadłość Château Doisy-Védrines (Sauternes Grand Cru Classé), gdzie oprócz zwiedzania i degustacji botrytyzownych winogron prosto z krzaka zjemy obiad w rodzinnej rezydencji. Naturalnie podczas całego posiłku będziemy próbować kolejnych roczników tego pysznego, słodkiego wina. W drodze powrotnej do miasta zatrzymamy się jeszcze na degustację w Château LaTour-Martillac (Grand Cru Classé de Graves) – jednej z najbardziej rozpoznawalnych posiadłości w apelacji Pessac-Léognan słynącej nie tylko z czerwonych, ale i wyjątkowych białych win. Po powrocie do miasta będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie oraz dalsze degustacje.
Nocleg w Bordeaux.
Następnego dnia przekroczymy Żyrondę i udamy się na słynny prawy brzeg do królestwa odmiany merlot, z której win będziemy próbować w posiadłości Château Quintus położonej nieopodal średniowiecznego miasteczka Saint-Émilion. Przed rozpoczęciem degustacji przespacerujemy się podziemnymi korytarzami, kiedyś będącymi rozległymi kamieniołomami. Obecnie stanowią ciągnące się kilometrami piwnice wypełnione beczkami i butelkami znakomitych win. Czas na lunch we własnym zakresie zorganizujemy w samym miasteczku urzekającym zabytkową kamienną architekturą oraz winnicami, które niemal wdzierają się na ulice i place. Po południu czeka nas jeszcze jedna wizyta – w Château Troplong Mondot klasyfikowanym jako Premier Grand Cru Classé. Tego dnia obowiązkowym punktem programu będzie także postój przy słynnej posiadłości Château Petrus. Wieczorem czeka nas wspólna kolacja pożegnalna, którą zorganizujemy na eleganckim jachcie, podczas rejsu po Żyrondzie. Wieczór będzie okazją do próbowania win z kolejnych wartych polecenia apelacji i posiadłości.
Do południa znajdziemy czas wolny na krótkie zakupy w Bordeaux. Po południu przejedziemy na lotnisko i wrócimy do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.