Festiwal Świateł w Lyonie

Lyon to jedno z najciekawszych miast Francji. Położony między Owernią a Alpami od dawna uważany jest za stolicę francuskiej gastronomii. Niedaleko stąd do winnic północnej Doliny Rodanu, a także do Burgundii z jej wspaniałymi winami. W połowie grudnia miasto staje się słynne na cały kraj dzięki trwającemu tu kilka dni Festiwalowi Świateł. Wieczorami, kolejne place, zabytkowe i nowoczesne budowle miasta oświetlane są przez artystów tworząc niezapomniane barwne spektakle. Zapraszamy na ten wyjątkowy czas do Lyonu, przekonajmy się razem, jak smakuje to miasto. 

Najważniejsze atrakcje

podroze_swiatla

Podziwiaj artystyczne iluminacje i spektakle podczas Festiwalu Świateł 

menu

Spróbuj oryginalnej lyońskiej kuchni w tradycyjnym bouchon

wine-glass-02

Delektuj się winami syrah i viognier z Doliny Rodanu 

podroze_jaskinia

Zachwyć się podziemnymi jeziorami w alpejskiej jaskini 

cheese

Degustuj sery i wędliny na lokalnym targu oraz w lyońskich halach 

menu-card

Zjedz kolację w restauracji firmowanej prze samego Paula Bocuse’a

podroze_woda

Przekonaj się, że wodę także można degustować 

guide

Zwiedzaj kolorowy i rozświetlony Lyon z lokalnym przewodnikiem

Plan wycieczki

Po popołudniowym przelocie z Krakowa (13.05–15.25), przejedziemy do centrum miasta, by zakwaterować się w hotelu. Po krótkim odpoczynku wybierzemy się wspólnie z naszym przewodnikiem Michałem Jaworskim na pierwsze spotkanie z miastem. Zanurzymy się w gęstą sieć średniowiecznych ulic oraz traboules – ukrytych przejść i pasaży między renesansowymi domostwami. Tak dotrzemy do rue du Bœuf – czyli ulicy wołowiny, gdzie zjemy kolację w tradycyjnym bouchon, czyli najbardziej typowej restauracji tego regionu. Po kolacji chętnych zaprosimy na krótki spacer i podziwianie kolejnych świetlnych spektakli.

 

Cały ten dzień spędzimy w ścisłym centrum miasta, a czas podzielimy między zwiedzanie jego zabytków i degustowanie tradycyjnych przysmaków. Nasz spacer zaczniemy od Marché Saint-Antoine, czyli targu położonego tuż nad Saoną. Tutaj skosztujemy lokalnych serów i wędlin. Dalej przejdziemy w stronę katedry św. Jana, gdzie dowiemy się, jak narodziła się tradycja święta światła. W okolicach barokowego placu Bellecour zrobimy sobie przerwę na kawę i tradycyjne wypieki. Następnie przekroczymy Rodan, aby znaleźć się w prawdziwej świątyni gastronomi francuskiej – słynnych halach Paula Bocuse’a – ojca współczesnej kuchni francuskiej. Wczesnym wieczorem czeka nas prawdziwa uczta w eleganckiej restauracji należącej do imperium słynnego szefa kuchni. Po kolacji wybierzemy się na kolejne pokazy i inscenizacje świetlne w ramach festiwalu. 

Kolejnego dnia udamy się na całodzienną wyprawę na pogórze alpejskie. Zaczniemy od wizyty w jednej z najpiękniejszych jaskiń krasowych we Francji – Grotte de Choranche. Dotrzemy tam piękną widokową trasą wzdłuż skalistej doliny. Następnie przejedziemy do Pont-en-Royans – przepięknej wioski słynącej z tak zwanych  wiszących domów „wbudowanych” w skalne ściany kanionu rzeki Bourne. Tam odwiedzimy unikatowy instytut i Muzeum Wody. Po krótkim zwiedzaniu czeka nas degustacja kilku najsłynniejszych wód mineralnych. W tym samym miejscu zjemy wspólny obiad, do którego podane zostaną rodańskie wina i… naturalnie woda. W drodze powrotnej zatrzymamy się w miejscowości Vioron, gdzie od wieków wytwarzany jest słynny likier Chartreuse. Ten powstający z niemal 130 różnych składników trunek może być doskonałym prezentem na zbliżające się święta. Tego dnia zaplanowaliśmy wolny wieczór w Lyonie. 

Ostatniego dnia, po późnym śniadaniu, wykwaterujemy się i przejedziemy do położonego nieopodal Pérouges – niewielkiego miasteczka, w którym do dzisiaj zachowała się średniowieczna zabudowa i układ ulic. Zwiedzimy to pełne zakamarków, placów i placyków miejsce. W historycznym centrum znajdziemy chwilę wolnego czasu na ostatnie zakupy oraz lunch we własnym zakresie. Następnie udamy się na lotnisko i wrócimy do Krakowa (przelot 16.00–18.05).

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy:

  • bezpośredni przelot na trasie Kraków-Lyon-Kraków; 
  • przejazdy na miejscu; 
  • zakwaterowanie – 3 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą  300 EUR); 
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); 
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę; 
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem; 
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego oraz lokalnego przewodnika;
  • materiały informacyjne;
  • ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż.
Dodatkowo płatne:
  • dopłata do pokoju jednoosobowego – 300 EUR;
  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; 
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do obiektów innych niż zaplanowane na trasie wycieczki; 
  • zwyczajowe napiwki – ok. 30 EUR/os.

Przewodnikiem wycieczki będzie:

Wojciech Giebuta

Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Festiwal Świateł w Lyonie

08.12
- 11.12.2023
4 dni

Relacje z podróży - Francja:

Aby zobaczyć w Prowansji kwitnące pola lawendy, należy odwiedzić ją w czerwcu lub lipcu. Problem tylko polega na tym, że wówczas panują tam upały trudne do zniesienia. Trzeba zatem przygotować się na gorąco i mężnie stawić otaczającej rzeczywistości czoła. Przy okazji wizyty o tej właśnie porze roku bez najmniejszych problemów uświadomimy sobie, dlaczego w Prowansji produkuje się aż tak wiele różowego wina i dlaczego tak niskie jest spożycie czerwonego. Dzielni Członkowie Klubu Domu Wina, którzy w czerwcu odbyli pionierską podróż w te urzekające pięknem strony, pojęli to już praktycznie pierwszego dnia pobytu.
Alzacja pod wieloma względami jest wyjątkowa. Zachwyca bajecznie kolorowymi domami z pruskiego muru, zwisającymi z okien soczyście czerwonymi pelargoniami w ilościach niespotykanych nigdzie indziej oraz gniazdami bocianimi na wieżach kościołów, słupach i dachach.
Jesień to pora roku, która może mieć diametralnie różne oblicza; często wywołuje przygnębienie za sprawą wszechobecnej szarości, wichur i monotonnie bębniącego o parapet deszczu. Ale zdarza się, że nawet z reguły ponury listopad potrafi oczarować i zachwycić nieprawdopodobną paletą barw i prawdziwie słoneczną aurą oraz temperaturami, w których zdecydowanie łatwiej jest przygotować się na nadchodzące zimowe chłody.
Wczytujemy więcej relacji...

Festiwal Świateł w Lyonie

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Festiwal Świateł w Lyonie

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Zapisz się do
naszego newslettera!