Degustacje kilkunastu rodzajów porto w piwnicach Vila Nova de Gaia
Wizyta w największej na świecie fabryce korka Amorim
Nocleg w hotelu w dawnym średniowiecznym klasztorze
Odwiedziny u producentów najlepszych białych win Hiszpanii
Zwiedzanie katedry św. Jakuba w Santiago de Compostela z przewodnikiem
Wieczorny przelot z Warszawy do Porto i przejazd do hotelu na nocleg. Nocleg w Porto.
Przed południem rozpoczniemy zwiedzanie Porto – jednego z najwspanialszych miast Portugalii z polskojęzycznym przewodnikiem. W porze obiadowej udamy się na lunch do pobliskiej miejscowości Matosinhos słynącej z restauracji specjalizujących się w daniach ze świeżych ryb i owoców morza. Po sutym posiłku zawitamy do Vila Nova de Gaia, gdzie odwiedzimy historyczne piwnice należące do jednego z najbardziej znanych producentów porto – Sandemana – i spróbujemy kilku powstających tam win. Potem nieśpiesznie przespacerujemy się do Domu Porto Kopke na degustację różnych rodzajów porto, do których specjalnie dobrano rzemieślnicze czekolady. Wieczorem przejedziemy do położonej nad oceanem Atlantyckim miejscowości Espinho na nocleg.
Trzeci dzień rozpoczniemy od wizyty w fabryce korka Amorim – największego na świecie producenta wyrobów korkowych. Na miejscu odwiedzimy zarówno samą fabrykę, gdzie zapoznamy się z procesem przetwarzania kory z Quercus suber jak i urządzone na terenie firmy muzeum korka. Kolejnym punktem programu będzie obfity, złożony z bardzo lokalnych produktów lunch w restauracji Os Castelhanos słynącej z wyśmienitych dań z bacalhau. Po południu udamy się do zachwycającej tarasowo położonymi winnicami Doliny Douro, która słusznie wpisana jest na listę UNESCO. Tam zakwaterujemy się w historycznej, oddalonej od wszelkiego zgiełku i umiejscowionej wśród winnic posiadłości Quinta Nova. Wieczorem będzie czas wolny na relaks w tym wyjątkowym, emanującym spokojem otoczeniu. Nocleg w Quinta Nova.
Kolejny dzień rozpoczniemy od spaceru wzdłuż tarasowo położonych, należących do Quinta Nova, winnic. Odwiedzimy tamtejszą winiarnię i zdegustujemy powstające w posiadłości wina. W znakomitej, działającej na terenie quinty restauracji zjemy lunch, by po południu przepłynąć łodzią rabelo na drugi brzeg Douro, do słynnych winnic należących do Quinta do Panascal. Tutaj spróbujemy kilku znakomitych win porto powstających w Domu Porto Fonseca. Po degustacji przejedziemy busem do pobliskiego miasteczka Piñhao, gdzie będzie czas wolny na kolację lub wieczorną przekąskę, po której wrócimy do Quinta Nova na nocleg.
O poranku wyruszymy w drogę na północ, do Minho – historycznego regionu, w którym „narodziła się Portugalia”. W tej skąpanej w zieleni krainie odwiedzimy Casa do Valle, gdzie zdegustujemy kilka z powstających w posiadłości win i zjemy wspólny lunch. Po południu przejedziemy do najbardziej rozmodlonego miasta Portugalii – Bragi. O jej niezwykłej urodzie w równym stopniu decydują liczne kościoły, wspaniałe pałace, okazałe domy mieszczańskie oraz bujne, zaprojektowane z wielkim rozmachem ogrody z bogato zdobionymi fontannami. Zajrzymy do najstarszej w kraju katedry, w bryle której za sprawą dokonywanych przez stulecia przebudów style architektoniczne mieszają się jak w kalejdoskopie. Wieczorem dotrzemy do głównego kurortu Costa Verde – Viana do Castelo – na nocleg.
Kolejnego dnia przekroczymy granicę Portugalii by odwiedzić producentów z hiszpańskiej, a dokładnie galisyjskiej apelacji Ribeira Sacra, słynącej z czerwonych win z odmiany mencía. Ta przesycona zielenią kraina nie przypomina innych obszarów Półwyspu Iberyjskiego, zaskakując celtyckim charakterem, odmiennością językową i słynną z doskonałych owoców morza kuchnią. Odwiedzimy Adega Algueira, gdzie spróbujemy win i zjemy wspólny obiad w restauracji O Castelo. Po południu wyruszymy w rejs katamaranem po malowniczo wijącej się rzece Sil, do której między zadrzewionymi skalnymi wyłomami spływają górskie strumienie. Tutejsze krajobrazy z głębokimi wąwozami w roli głównej są w stanie przyprawić o zawrót głowy. Po rejsie przejedziemy do położonego w urokliwym miasteczku ongiś klasztoru, w którym dziś mieści się klimatyczny parador. Wieczorem będzie czas na relaks i kolację we własnym zakresie. Nocleg w Monforte de Lemos.
O poranku wyruszymy w drogę do Santiago de Compostela – jednego z najpiękniejszych miast Hiszpanii, a także świętego miejsca dla chrześcijan, stanowiącego cel pielgrzymek od czasów średniowiecza. Przedpołudnie przeznaczymy na zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem spacerując zabytkowymi uliczkami wśród przepięknych kościołów, bazylik i kaplic. Wspólny lunch zjemy w mieszczącej się w centrum miasta restauracji, by potem wyruszyć w drogę do bodegi Mártin Códax. Tutaj, na obszarze najbardziej prestiżowej apelacji galisyjskiej Rías Baixas, spróbujemy powstających z odmiany albariño najsłynniejszych białych win Hiszpanii. Późnym popołudniem przejedziemy do malowniczo wkomponowanego w krajobraz przybrzeżnych wysp atlantyckich miasteczka Pontevedra. Wieczorem będzie czas na spacer po emanujących klimatem miasta nadmorskiego zaułkach i placach o nader bujnej przeszłości, której ślady widoczne są za sprawą rozlicznych budowli pamiętających czasy dawno minione. Nocleg w Pontevedra.
Rano przejedziemy na lotnisko, skąd w godzinach popołudniowych wylecimy do Polski.
Wieczorny przelot z Warszawy do Porto i przejazd do hotelu na nocleg. Nocleg w Porto.
Przed południem rozpoczniemy zwiedzanie Porto – jednego z najwspanialszych miast Portugalii z polskojęzycznym przewodnikiem. W porze obiadowej udamy się na lunch do pobliskiej miejscowości Matosinhos słynącej z restauracji specjalizujących się w daniach ze świeżych ryb i owoców morza. Po sutym posiłku zawitamy do Vila Nova de Gaia, gdzie odwiedzimy historyczne piwnice należące do jednego z najbardziej znanych producentów porto – Sandemana – i spróbujemy kilku powstających tam win. Potem nieśpiesznie przespacerujemy się do Domu Porto Kopke na degustację różnych rodzajów porto, do których specjalnie dobrano rzemieślnicze czekolady. Wieczorem przejedziemy do położonej nad oceanem Atlantyckim miejscowości Espinho na nocleg.
Trzeci dzień rozpoczniemy od wizyty w fabryce korka Amorim – największego na świecie producenta wyrobów korkowych. Na miejscu odwiedzimy zarówno samą fabrykę, gdzie zapoznamy się z procesem przetwarzania kory z Quercus suber jak i urządzone na terenie firmy muzeum korka. Kolejnym punktem programu będzie obfity, złożony z bardzo lokalnych produktów lunch w restauracji Os Castelhanos słynącej z wyśmienitych dań z bacalhau. Po południu udamy się do zachwycającej tarasowo położonymi winnicami Doliny Douro, która słusznie wpisana jest na listę UNESCO. Tam zakwaterujemy się w historycznej, oddalonej od wszelkiego zgiełku i umiejscowionej wśród winnic posiadłości Quinta Nova. Wieczorem będzie czas wolny na relaks w tym wyjątkowym, emanującym spokojem otoczeniu. Nocleg w Quinta Nova.
Kolejny dzień rozpoczniemy od spaceru wzdłuż tarasowo położonych, należących do Quinta Nova, winnic. Odwiedzimy tamtejszą winiarnię i zdegustujemy powstające w posiadłości wina. W znakomitej, działającej na terenie quinty restauracji zjemy lunch, by po południu przepłynąć łodzią rabelo na drugi brzeg Douro, do słynnych winnic należących do Quinta do Panascal. Tutaj spróbujemy kilku znakomitych win porto powstających w Domu Porto Fonseca. Po degustacji przejedziemy busem do pobliskiego miasteczka Piñhao, gdzie będzie czas wolny na kolację lub wieczorną przekąskę, po której wrócimy do Quinta Nova na nocleg.
O poranku wyruszymy w drogę na północ, do Minho – historycznego regionu, w którym „narodziła się Portugalia”. W tej skąpanej w zieleni krainie odwiedzimy Casa do Valle, gdzie zdegustujemy kilka z powstających w posiadłości win i zjemy wspólny lunch. Po południu przejedziemy do najbardziej rozmodlonego miasta Portugalii – Bragi. O jej niezwykłej urodzie w równym stopniu decydują liczne kościoły, wspaniałe pałace, okazałe domy mieszczańskie oraz bujne, zaprojektowane z wielkim rozmachem ogrody z bogato zdobionymi fontannami. Zajrzymy do najstarszej w kraju katedry, w bryle której za sprawą dokonywanych przez stulecia przebudów style architektoniczne mieszają się jak w kalejdoskopie. Wieczorem dotrzemy do głównego kurortu Costa Verde – Viana do Castelo – na nocleg.
Kolejnego dnia przekroczymy granicę Portugalii by odwiedzić producentów z hiszpańskiej, a dokładnie galisyjskiej apelacji Ribeira Sacra, słynącej z czerwonych win z odmiany mencía. Ta przesycona zielenią kraina nie przypomina innych obszarów Półwyspu Iberyjskiego, zaskakując celtyckim charakterem, odmiennością językową i słynną z doskonałych owoców morza kuchnią. Odwiedzimy Adega Algueira, gdzie spróbujemy win i zjemy wspólny obiad w restauracji O Castelo. Po południu wyruszymy w rejs katamaranem po malowniczo wijącej się rzece Sil, do której między zadrzewionymi skalnymi wyłomami spływają górskie strumienie. Tutejsze krajobrazy z głębokimi wąwozami w roli głównej są w stanie przyprawić o zawrót głowy. Po rejsie przejedziemy do położonego w urokliwym miasteczku ongiś klasztoru, w którym dziś mieści się klimatyczny parador. Wieczorem będzie czas na relaks i kolację we własnym zakresie. Nocleg w Monforte de Lemos.
O poranku wyruszymy w drogę do Santiago de Compostela – jednego z najpiękniejszych miast Hiszpanii, a także świętego miejsca dla chrześcijan, stanowiącego cel pielgrzymek od czasów średniowiecza. Przedpołudnie przeznaczymy na zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem spacerując zabytkowymi uliczkami wśród przepięknych kościołów, bazylik i kaplic. Wspólny lunch zjemy w mieszczącej się w centrum miasta restauracji, by potem wyruszyć w drogę do bodegi Mártin Códax. Tutaj, na obszarze najbardziej prestiżowej apelacji galisyjskiej Rías Baixas, spróbujemy powstających z odmiany albariño najsłynniejszych białych win Hiszpanii. Późnym popołudniem przejedziemy do malowniczo wkomponowanego w krajobraz przybrzeżnych wysp atlantyckich miasteczka Pontevedra. Wieczorem będzie czas na spacer po emanujących klimatem miasta nadmorskiego zaułkach i placach o nader bujnej przeszłości, której ślady widoczne są za sprawą rozlicznych budowli pamiętających czasy dawno minione. Nocleg w Pontevedra.
Rano przejedziemy na lotnisko, skąd w godzinach popołudniowych wylecimy do Polski.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.