Wielkie wina Katalonii

Katalonia to kraina historyczna położona nad Morzem Śródziemnym w północno-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Obecnie jest to jedna z siedemnastu wspólnot autonomicznych Hiszpanii. Jej stolicą jest buzująca życiem Barcelona plasująca się w ścisłej czołówce wśród najatrakcyjniejszych metropolii europejskich. Ale Barcelona na pewno nie jest jedynym powodem, dla którego warto odwiedzić ten fragment kraju. Katalonia słynie ze swego wybrzeża Costa Brava, którego plaże o delikatnym złocistym piasku często położone są w niewielkich, malowniczych zatoczkach. Ale kraina ta obfituje także w inne atrakcje, które z pewnością warto zobaczyć – średniowieczne miasteczka, rybackie wioski czy zapierające dech w piersi krajobrazy. Obszar ten od wieków znany jest także, podobnie jak i cała Hiszpania, z produkcji win. Z równym powodzeniem powstaje tu znakomite wino czerwone z odmian takich jak garnacha, tempranillo i monastrell, jak i smakowite musujące białe o nazwie cava, z którego słynie cały region. Wino cava stanowi swego rodzaju śródziemnomorski odpowiednik szampana naznaczony kontekstem regionalnym, gdyż powstaje głównie z lokalnych odmian macabeo, parellada i xarel.lo. Winnice Katalonii, szczególnie te położone na stromych zboczach w Prioracie, należą do najpiękniejszych na Półwyspie Iberyjskim. To właśnie w tak spektakularnym otoczeniu rodzi się kultowe wino Hiszpanii – L’Ermita – tworzone przez Álvara Palaciosa. To niesamowite miejsce na pewno warto zobaczyć! Niebezpodstawnie wina z Katalonii cieszą się prestiżem i wielką popularnością. Przekonaj się, jak smakują w miejscu swego powstania. Odwiedź z nami tę wspaniałą krainę o specyficznej atmosferze, stanowiącej niecodzienną mieszankę dzikości, odrealnienia i spokoju.

Najważniejsze atrakcje

guide-01

Odwiedź bodegę Álvaro Palaciosa – jednego z założycieli apelacji Priorat

wine

Spróbuj legendarnego wina L’Ermita w miejscu jej powstawania

museum

Zagub się wśród malowniczych ruin opactwa kartuzów Escaladei

wine-glass-02

Przekonaj się, jak powstają słynne katalońskie „bąbelki”

building

Odkryj, co oznacza termin „winiarskie katedry”

mountains

Oddaj się kontemplacji spektakularnych widoków oferowanych przez osadę Siurana

Plan wycieczki

Po wylądowaniu około południa w Barcelonie przejedziemy do oddalonego o godzinę drogi od stolicy Katalonii regionu winiarskiego Penedès. Tutaj, w bodedze Mont Marçal, spróbujemy powstających w ramach apelacji cava słynnych win musujących oraz spokojnych, w wydaniu białym i czerwonym. Posileni towarzyszącymi degustacji przekąskami udamy się w dalszą podróż do miejsca stanowiącego naszą bazę podczas podróży – miasteczka Falset – stolicy prowincji Priorat. Po zakwaterowaniu w tamtejszym hotelu spacerkiem udamy się na kolację w restauracji El Celler de l’Àspic, podczas której lokalnym daniom będą towarzyszyć specjalnie dobrane wina. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.

O poranku wyruszymy z Falset, by punktualnie stawić się w bodedze należącej do jednego z najsłynniejszych winiarzy Hiszpanii – Álvaro Palaciosa. Udamy się na zwiedzanie spektakularnie położonych na stromych zboczach winnic, z których owoców powstają jedne z najznamienitszych win kraju. Zobaczymy także pustelnię, której hiszpańskie brzmienie – l’ermita – dało nazwę najsłynniejszemu winu Hiszpanii. Po powrocie z objazdu winnic spróbujemy tworzonych w bodedze win. W porze lunchu skierujemy się do pobliskiego Gratallops – winiarskiej stolicy apelacji Priorat – by tam w winiarni Clos Figueras spożyć wspólny lunch ze specjalnie dobranymi do poszczególnych dań winami. Po krótkim relaksie czeka nas powiew historii, i to dosyć odległej, gdyż cofniemy się w czasie do XII wieku zwiedzając pochodzące z tego okresu ruiny klasztoru kartuzów Escaladei. To właśnie oni zapoczątkowali w przeszłości uprawę winorośli w regionie. W latach 80. ubiegłego wieku tradycje te z sukcesem przywrócił Álvaro Palacios zwracając oczy winiarskiego świata na ten zapomniany kawałek Katalonii. Po zwiedzaniu ruin z lokalnym przewodnikiem powrócimy do Falset, gdzie wieczorem będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.

Tego dnia czeka nas obfitość doznań estetycznych i organoleptycznych najwyższych lotów. Zaczniemy od zwiedzania ufundowanego w XII wieku przez hrabiego Barcelony Królewskiego Klasztoru Najświętszej Marii Panny w Poblet, przekazanego cystersom z opactwa Fontfroide. Okres świetności tego obiektu przypadł na wiek XIV, kiedy to stał się czwartym co do wielkości klasztorem cysterskim w Europie. Dziś uważany jest za pierwowzór siedziby tego zakonu w Hiszpanii. Obejrzymy z przewodnikiem udostępnioną do zwiedzania część zabudowań, a następnie rozpoczniemy podróż do miejsca cieszącego się sławą jednego z najwspanialszych w Prioracie. Pokonawszy wijącą się między naturalnymi formacjami skalnymi drogę dotrzemy do spektakularnie położonej na skarpie osady Siurana, skąd roztaczają się zapierające dech w piersiach widoki. Przespacerujemy się po romantycznych, emanujących odrealnionym spokojem zaułkach, obejrzymy pozostałości po arabskim zamku oraz romański kościółek Santa María, a także zaglądniemy do ogrzewanej kominkiem restauracji na przekąskę w porze lunchu. Po południu przejedziemy do bodegi Clos de L’Obac na degustację win, a potem skierujemy się w stronę Reus, gdzie w restauracji Myoos wspólnie zjemy smakowitą kolację, po której wrócimy do Falset na nocleg.

Plany na ostatni pełny dzień pobytu w Pioracie mamy nader rozbudowane. Rozpoczniemy bardzo pracowicie od przejścia do jednej z dwóch winiarni poetycko nazywanych katedrami wina. Mianem tym określa się bodegi wzniesione według projektu architekta Cesara Martinella w stylu postmodernistycznym na początku XX wieku. Nam przypadnie w udziale odwiedzić Celler Cooperatiu de Falset gdzie po dziś powstają znakomite wina w ramach apelacji Montsant, których oczywiście nie omieszkamy spróbować. Około południa opuścimy Priorat kierując się w stronę Barcelony. W restauracji Jardí Restaurant El Celleret przy winiarni Paçs del Penedès zjemy wspólny lunch. Następnie zawitamy do stolicy katalońskich win musujących – cava – by tam w rodzinnej bodedze Agustí Torelló Mata spróbować najlepszych jej przykładów, zaznajamiając się przy okazji z procesem produkcji. Pełen wrażeń dzień zakończymy w hotelu położonym w pobliżu Barcelony.

 

W godzinach porannych przejedziemy na lotnisko w Barcelonie i powrócimy do Polski.

 

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

mapka_katalonia

Gwarantujemy:

  • Przelot liniami rejsowymi na trasie Warszawa – Barcelona – Warszawa;
  • Przejazdy na miejscu;
  • Zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 300 EUR);
  • Wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu);
  • Wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • Wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • Bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • Zwiedzanie winnic Álvaro Palaciosa z degustacją;
  • Opiekę pilota-specjalisty winiarskiego;
  • Ubezpieczenie KL, NNW i bagaż.
Dodatkowo płatne:
  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie,
  • pokój jednoosobowy – 300 EUR,
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do obiektów innych niż zaplanowane na trasie wycieczki,
  • zwyczajowe napiwki – ok. 40 EUR/os.

Przewodnikiem wycieczki będzie:

Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Wielkie wina Katalonii

07.09
- 11.09.2022
5 dni

Relacje z podróży - Hiszpania:

Pierwsza nasza wyprawa do Aragonii zyskała sobie status niezapomnianej i to co najmniej z kilku powodów. Ta przepastna, słabo zaludniona, urzekająca wspaniałymi krajobrazami i nie mniej pięknymi zabytkami kraina urzekła nas na dobre. Fascynacji tej nie była w stanie zaszkodzić nawet bardzo kapryśna aura, której nieprawdopodobne wybryki uczestnicy wycieczki znosili z zadziwiającym, prawdziwie stoickim spokojem.
Kraj Basków potrafi zaskoczyć, zarówno pod względem pogody, jak i kulturalno-towarzyskim. Uczestnicy tegorocznego wyjazdu doświadczyli jednego i drugiego, to pewne.
Kastylia-León znana jest ze swych znakomitych win; to na jej obszarze leżą cieszące się zasłużonym uznaniem apelacje takie jak Ribera del Duero czy Toro, a także słynąca jako matecznik znakomitych białych win Rueda. Do tych niewątpliwych  winiarskich atrakcji dodać należy wyjątkową, nawet jak na Hiszpanię, obfitość wspaniałych zamków i majestatycznych katedr. Jednym słowem w Kastylii-León jest co robić.
Wczytujemy więcej relacji...

Wielkie wina Katalonii

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Wielkie wina Katalonii

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Zapisz się do
naszego newslettera!