Katalonia to kraina historyczna położona nad Morzem Śródziemnym w północno-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Obecnie jest to jedna z siedemnastu wspólnot autonomicznych Hiszpanii. Jej stolicą jest buzująca życiem Barcelona plasująca się w ścisłej czołówce wśród najatrakcyjniejszych metropolii europejskich. Ale Barcelona na pewno nie jest jedynym powodem, dla którego warto odwiedzić ten fragment kraju. Katalonia słynie ze swego wybrzeża Costa Brava, którego plaże o delikatnym złocistym piasku często położone są w niewielkich, malowniczych zatoczkach. Ale kraina ta obfituje także w inne atrakcje, które z pewnością warto zobaczyć – średniowieczne miasteczka, rybackie wioski czy zapierające dech w piersi krajobrazy. Obszar ten od wieków znany jest także, podobnie jak i cała Hiszpania, z produkcji win. Z równym powodzeniem powstaje tu znakomite wino czerwone z odmian takich jak garnacha, tempranillo i monastrell, jak i smakowite musujące białe o nazwie cava, z którego słynie cały region. Wino cava stanowi swego rodzaju śródziemnomorski odpowiednik szampana naznaczony kontekstem regionalnym, gdyż powstaje głównie z lokalnych odmian macabeo, parellada i xarel.lo. Winnice Katalonii, szczególnie te położone na stromych zboczach w Prioracie, należą do najpiękniejszych na Półwyspie Iberyjskim. To właśnie w tak spektakularnym otoczeniu rodzi się kultowe wino Hiszpanii – L’Ermita – tworzone przez Álvara Palaciosa. To niesamowite miejsce na pewno warto zobaczyć! Niebezpodstawnie wina z Katalonii cieszą się prestiżem i wielką popularnością. Przekonaj się, jak smakują w miejscu swego powstania. Odwiedź z nami tę wspaniałą krainę o specyficznej atmosferze, stanowiącej niecodzienną mieszankę dzikości, odrealnienia i spokoju.
Odwiedź bodegę Álvaro Palaciosa – jednego z założycieli apelacji Priorat
Spróbuj legendarnego wina L’Ermita w miejscu jej powstawania
Zagub się wśród malowniczych ruin opactwa kartuzów Escaladei
Przekonaj się, jak powstają słynne katalońskie „bąbelki”
Odkryj, co oznacza termin „winiarskie katedry”
Oddaj się kontemplacji spektakularnych widoków oferowanych przez osadę Siurana
Po wylądowaniu około południa w Barcelonie przejedziemy do oddalonego o godzinę drogi od stolicy Katalonii regionu winiarskiego Penedès. Tutaj, w bodedze Mont Marçal, spróbujemy powstających w ramach apelacji cava słynnych win musujących oraz spokojnych, w wydaniu białym i czerwonym. Posileni towarzyszącymi degustacji przekąskami udamy się w dalszą podróż do miejsca stanowiącego naszą bazę podczas podróży – miasteczka Falset – stolicy prowincji Priorat. Po zakwaterowaniu w tamtejszym hotelu spacerkiem udamy się na kolację w restauracji El Celler de l’Àspic, podczas której lokalnym daniom będą towarzyszyć specjalnie dobrane wina. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.
O poranku wyruszymy z Falset, by punktualnie stawić się w bodedze należącej do jednego z najsłynniejszych winiarzy Hiszpanii – Álvaro Palaciosa. Udamy się na zwiedzanie spektakularnie położonych na stromych zboczach winnic, z których owoców powstają jedne z najznamienitszych win kraju. Zobaczymy także pustelnię, której hiszpańskie brzmienie – l’ermita – dało nazwę najsłynniejszemu winu Hiszpanii. Po powrocie z objazdu winnic spróbujemy tworzonych w bodedze win. W porze lunchu skierujemy się do pobliskiego Gratallops – winiarskiej stolicy apelacji Priorat – by tam w winiarni Clos Figueras spożyć wspólny lunch ze specjalnie dobranymi do poszczególnych dań winami. Po krótkim relaksie czeka nas powiew historii, i to dosyć odległej, gdyż cofniemy się w czasie do XII wieku zwiedzając pochodzące z tego okresu ruiny klasztoru kartuzów Escaladei. To właśnie oni zapoczątkowali w przeszłości uprawę winorośli w regionie. W latach 80. ubiegłego wieku tradycje te z sukcesem przywrócił Álvaro Palacios zwracając oczy winiarskiego świata na ten zapomniany kawałek Katalonii. Po zwiedzaniu ruin z lokalnym przewodnikiem powrócimy do Falset, gdzie wieczorem będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.
Tego dnia czeka nas obfitość doznań estetycznych i organoleptycznych najwyższych lotów. Zaczniemy od zwiedzania ufundowanego w XII wieku przez hrabiego Barcelony Królewskiego Klasztoru Najświętszej Marii Panny w Poblet, przekazanego cystersom z opactwa Fontfroide. Okres świetności tego obiektu przypadł na wiek XIV, kiedy to stał się czwartym co do wielkości klasztorem cysterskim w Europie. Dziś uważany jest za pierwowzór siedziby tego zakonu w Hiszpanii. Obejrzymy z przewodnikiem udostępnioną do zwiedzania część zabudowań, a następnie rozpoczniemy podróż do miejsca cieszącego się sławą jednego z najwspanialszych w Prioracie. Pokonawszy wijącą się między naturalnymi formacjami skalnymi drogę dotrzemy do spektakularnie położonej na skarpie osady Siurana, skąd roztaczają się zapierające dech w piersiach widoki. Przespacerujemy się po romantycznych, emanujących odrealnionym spokojem zaułkach, obejrzymy pozostałości po arabskim zamku oraz romański kościółek Santa María, a także zaglądniemy do ogrzewanej kominkiem restauracji na przekąskę w porze lunchu. Po południu przejedziemy do bodegi Clos de L’Obac na degustację win, a potem skierujemy się w stronę Reus, gdzie w restauracji Myoos wspólnie zjemy smakowitą kolację, po której wrócimy do Falset na nocleg.
Plany na ostatni pełny dzień pobytu w Pioracie mamy nader rozbudowane. Rozpoczniemy bardzo pracowicie od przejścia do jednej z dwóch winiarni poetycko nazywanych katedrami wina. Mianem tym określa się bodegi wzniesione według projektu architekta Cesara Martinella w stylu postmodernistycznym na początku XX wieku. Nam przypadnie w udziale odwiedzić Celler Cooperatiu de Falset gdzie po dziś powstają znakomite wina w ramach apelacji Montsant, których oczywiście nie omieszkamy spróbować. Około południa opuścimy Priorat kierując się w stronę Barcelony. W restauracji Jardí Restaurant El Celleret przy winiarni Paçs del Penedès zjemy wspólny lunch. Następnie zawitamy do stolicy katalońskich win musujących – cava – by tam w rodzinnej bodedze Agustí Torelló Mata spróbować najlepszych jej przykładów, zaznajamiając się przy okazji z procesem produkcji. Pełen wrażeń dzień zakończymy w hotelu położonym w pobliżu Barcelony.
W godzinach porannych przejedziemy na lotnisko w Barcelonie i powrócimy do Polski.
Po wylądowaniu około południa w Barcelonie przejedziemy do oddalonego o godzinę drogi od stolicy Katalonii regionu winiarskiego Penedès. Tutaj, w bodedze Mont Marçal, spróbujemy powstających w ramach apelacji cava słynnych win musujących oraz spokojnych, w wydaniu białym i czerwonym. Posileni towarzyszącymi degustacji przekąskami udamy się w dalszą podróż do miejsca stanowiącego naszą bazę podczas podróży – miasteczka Falset – stolicy prowincji Priorat. Po zakwaterowaniu w tamtejszym hotelu spacerkiem udamy się na kolację w restauracji El Celler de l’Àspic, podczas której lokalnym daniom będą towarzyszyć specjalnie dobrane wina. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.
O poranku wyruszymy z Falset, by punktualnie stawić się w bodedze należącej do jednego z najsłynniejszych winiarzy Hiszpanii – Álvaro Palaciosa. Udamy się na zwiedzanie spektakularnie położonych na stromych zboczach winnic, z których owoców powstają jedne z najznamienitszych win kraju. Zobaczymy także pustelnię, której hiszpańskie brzmienie – l’ermita – dało nazwę najsłynniejszemu winu Hiszpanii. Po powrocie z objazdu winnic spróbujemy tworzonych w bodedze win. W porze lunchu skierujemy się do pobliskiego Gratallops – winiarskiej stolicy apelacji Priorat – by tam w winiarni Clos Figueras spożyć wspólny lunch ze specjalnie dobranymi do poszczególnych dań winami. Po krótkim relaksie czeka nas powiew historii, i to dosyć odległej, gdyż cofniemy się w czasie do XII wieku zwiedzając pochodzące z tego okresu ruiny klasztoru kartuzów Escaladei. To właśnie oni zapoczątkowali w przeszłości uprawę winorośli w regionie. W latach 80. ubiegłego wieku tradycje te z sukcesem przywrócił Álvaro Palacios zwracając oczy winiarskiego świata na ten zapomniany kawałek Katalonii. Po zwiedzaniu ruin z lokalnym przewodnikiem powrócimy do Falset, gdzie wieczorem będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Hotel-Hostal Sport w Falset.
Tego dnia czeka nas obfitość doznań estetycznych i organoleptycznych najwyższych lotów. Zaczniemy od zwiedzania ufundowanego w XII wieku przez hrabiego Barcelony Królewskiego Klasztoru Najświętszej Marii Panny w Poblet, przekazanego cystersom z opactwa Fontfroide. Okres świetności tego obiektu przypadł na wiek XIV, kiedy to stał się czwartym co do wielkości klasztorem cysterskim w Europie. Dziś uważany jest za pierwowzór siedziby tego zakonu w Hiszpanii. Obejrzymy z przewodnikiem udostępnioną do zwiedzania część zabudowań, a następnie rozpoczniemy podróż do miejsca cieszącego się sławą jednego z najwspanialszych w Prioracie. Pokonawszy wijącą się między naturalnymi formacjami skalnymi drogę dotrzemy do spektakularnie położonej na skarpie osady Siurana, skąd roztaczają się zapierające dech w piersiach widoki. Przespacerujemy się po romantycznych, emanujących odrealnionym spokojem zaułkach, obejrzymy pozostałości po arabskim zamku oraz romański kościółek Santa María, a także zaglądniemy do ogrzewanej kominkiem restauracji na przekąskę w porze lunchu. Po południu przejedziemy do bodegi Clos de L’Obac na degustację win, a potem skierujemy się w stronę Reus, gdzie w restauracji Myoos wspólnie zjemy smakowitą kolację, po której wrócimy do Falset na nocleg.
Plany na ostatni pełny dzień pobytu w Pioracie mamy nader rozbudowane. Rozpoczniemy bardzo pracowicie od przejścia do jednej z dwóch winiarni poetycko nazywanych katedrami wina. Mianem tym określa się bodegi wzniesione według projektu architekta Cesara Martinella w stylu postmodernistycznym na początku XX wieku. Nam przypadnie w udziale odwiedzić Celler Cooperatiu de Falset gdzie po dziś powstają znakomite wina w ramach apelacji Montsant, których oczywiście nie omieszkamy spróbować. Około południa opuścimy Priorat kierując się w stronę Barcelony. W restauracji Jardí Restaurant El Celleret przy winiarni Paçs del Penedès zjemy wspólny lunch. Następnie zawitamy do stolicy katalońskich win musujących – cava – by tam w rodzinnej bodedze Agustí Torelló Mata spróbować najlepszych jej przykładów, zaznajamiając się przy okazji z procesem produkcji. Pełen wrażeń dzień zakończymy w hotelu położonym w pobliżu Barcelony.
W godzinach porannych przejedziemy na lotnisko w Barcelonie i powrócimy do Polski.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.