Wojciech Giebuta

Wojciech Giebuta

Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.

Miał okazję sędziować na międzynarodowych konkursach winiarskich. Między innymi:

  • The best of Riesling, Bingen 2007
  • The International Wine Challenge (junior judge), London 2012
  • International Rosé Championship, Krakow 2017
  • Galicja Vitis, Krakow 2017

Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.

Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.

Opinie o prowadzącym

Magda Poprawska

Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.

Jan i Barbara Nowakowscy

Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.

Wyjazdy prowadzącego

Wyjazdy winiarskie
luty 2025

Walentynki i karnawał w amerykańskim stylu

4 dni
2025
Wyjazdy Operowe
maj 2025

Florencja i wina Toskanii. Michał Anioł, Chianti i Donatello

7 dni
2025
Wyjazdy Operowe
marzec 2025

Secesja i muzyka w Wiedniu. Gustaw Klimt, Otto Wagner, Robert Schumann.

4 dni
2025
grudzień 2024

Noc wina ze sztuką w Bytomiu. Luiza Miller w Operze Śląskiej

1 dzień
2024
kwiecień 2025

Muzyka i wino w Wenecji

6 dni
2025
Wyjazdy winiarskie
luty 2025

Safari i wina Przylądka Dobrej Nadziei. Afryka Południowa i Zimbabwe

17 dni
2025

Inni prowadzący

Dorota Romanowska

Paweł Gąsiorek

Michał Bardel

Marcelina Solińska-Ormaniec

Agnieszka Foryś

Dorota Romanowska

Paweł Gąsiorek

Michał Bardel

Marcelina Solińska-Ormaniec

Agnieszka Foryś

Zapisz się do
naszego newslettera!