INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Wojciech Giebuta

Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.

  • Miał okazję sędziować na międzynarodowych konkursach winiarskich. Między innymi:
  • The best of Riesling, Bingen 2007
  • The International Wine Challenge (junior judge), London 2012
  • International Rosé Championship, Krakow 2017
  • Galicja Vitis, Krakow 2017

Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.

Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.

Przeczytaj teksty tego autora:

Winobranie w Słowenii

Największa opera we Włoszech

Wojciech Giebuta

Opinie o prowadzącym

Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.

Magdalena Poprawska

Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.

Jan i Barbara Nowakowscy

Wyjazdy prowadzącego:

Zrozumieć Francję – kurs w Dworze Sieraków
1–3 lutego 2019

Kurs dla początkujących

Zapraszamy na weekendowy kurs, podczas którego przedstawimy regiony winiarskie Francji, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych z nich, czyli Bordeaux i Burgundii. Kurs będzie okazją do skosztowania win w klasie grand cru i grand cru classé. Zajęcie prowadzą – redaktorzy magazynu „Czas Wina”, jurorzy międzynarodowych konkursów winiarskich.

1 150,00 

Zrozum i pokochaj wino w Sierakowie
1–3 lutego 2019

Kurs dla początkujących

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.

890,00 

Londyn operowy
23–26 maja 2019

Muzyka i sztuka nad Tamizą

Londyn, miasto założone na rzymskiej osadzie z I wieku szybko stało się jednym z największych w Europie, w XVIII wieku prześcigając sam Paryż pod względem wielkości i znaczenia ekonomicznego. Obecnie stolica Wielkiej Brytanii to światowe centrum finansowe, a dla wielbicieli sztuki i muzyki miejsce, którego pominąć nie można.

1 980,00 

Winiarski grand tour po Węgrzech
13–20 lipca 2019

8 najważniejszych regionów w 8 dni

Niemal każdy, kto choć trochę interesuje się enologią miał okazję odwiedzić któryś z regionów położonych między Dunajem a Balatonem. Znamy Tokaj, odwiedzamy Eger – a co z pozostałymi dwudziestoma regionami winiarskimi tego kraju? Zapraszamy na pierwszą w historii naszej firmy tygodniową podróż, która obejmie wszystkie najważniejsze regiony winiarskie Węgier.

1 950,00 

Na szlaku primitivo
27 kwietnia – 4 maja 2019

Apulia i Bazylikata

Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Towarzyszyć nam będzie oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!

First minute!Oferta
specjalna!
2 610,00 

Wina i sery w Sandomierzu
20–23 czerwca 2019

Sandomierz to położone na malowniczej skarpie nad Wisłą miasto, którego historia sięga początków państwa polskiego. Tutejszy średniowieczny układ ulic w połączeniu z gotyckimi kościołami, renesansowym ratuszem i zabytkowymi kamieniczkami przy rynku tworzy jedyny w swoim rodzaju klimat. Obecnie, dzięki sprzyjającym warunkom, w okolice wracają winnice, odbudowując sandomierskie tradycje sprzed wieków. Proponujemy odwiedzić miasto w czasie festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina, największej w Polsce imprezy skupiającej serowarów z całej Europy.

Oferta
specjalna!
600,00 

Weekend z Wyspiańskim w Krakowie
4–6 stycznia 2019

Stanisław Wyspiański, człowiek renesansu, twórca totalny nierozerwalnie związany jest z Krakowem. Tu się urodził, żył, zmarł i został pochowany. W Krakowskich kościołach i kamienicach znajdują się najważniejsze projektowane przez Wyspiańskiego witraże i polichromie.

Wyprzedane!Nowy
program
Ostatnie
miejsca!
1 390,00 

Weekend z Wyspiańskim w Krakowie
11–13 stycznia 2019

Stanisław Wyspiański, człowiek renesansu, twórca totalny nierozerwalnie związany jest z Krakowem. Tu się urodził, żył, zmarł i został pochowany. W Krakowskich kościołach i kamienicach znajdują się najważniejsze projektowane przez Wyspiańskiego witraże i polichromie.

Wyprzedane!
1 390,00 

Armenia – kraj, w którym narodziło się wino
30 marca – 7 kwietnia 2019

Erywań – winnice – Ararat

Armenia, obok Gruzji, uważana jest za kolebkę światowego winiarstwa. Świadczą o tym zarówno archeologiczne badania jak i biblijny przekaz opisujący Noego, który jako pierwszy posadził winorośl na stokach góry Ararat. Armenia to także stare, sięgające początków chrześcijaństwa zabytki

Wyprzedane!
1 950,00 
1 2