INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Wojciech Giebuta

Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.

  • Miał okazję sędziować na międzynarodowych konkursach winiarskich. Między innymi:
  • The best of Riesling, Bingen 2007
  • The International Wine Challenge (junior judge), London 2012
  • International Rosé Championship, Krakow 2017
  • Galicja Vitis, Krakow 2017

Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.

Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.

Przeczytaj teksty tego autora:

Winobranie w Słowenii

Największa opera we Włoszech

Wojciech Giebuta

Opinie o prowadzącym

Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.

Magdalena Poprawska

Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.

Jan i Barbara Nowakowscy

Wyjazdy prowadzącego:

Szampania i operowy Paryż przed świętami – drugi termin
14 – 18 grudnia 2022

Reims – Wersal – Paryż

Paryż i szampan – to bezwzględnie najlepsze połączenie na przedświąteczny wyjazd. Gdy dodamy do tego pełen przepychu wersalski pałac, operę oraz słynne galerie handlowe, wykroi nam się fantastyczna wyprawa, która pięknie wprowadzi nas w nastrój zbliżającego się Bożego Narodzenia.

3 700,00 

Szampania i operowy Paryż przed świętami
8–12 grudnia 2022

Reims – Wersal – Paryż

Paryż i szampan – to bezwzględnie najlepsze połączenie na przedświąteczny wyjazd. Gdy dodamy do tego pełen przepychu wersalski pałac, operę oraz słynne galerie handlowe, wykroi nam się fantastyczna wyprawa, która pięknie wprowadzi nas w nastrój zbliżającego się Bożego Narodzenia.

3 700,00 

Winnice Dolnego Śląska
11-14 sierpnia 2022

Wzgórza Trzebnickie i Świdnica

Dolny Śląsk, to jeden z najciekawszych i najbardziej różnorodnych regionów turystycznych w Polsce. Także, a może przede wszystkim pod kontem enologicznym. Niezwykle dynamicznie rozwijające się winiarnie, pięknie położne winnice oraz fantastyczni, pełni pasji ludzie tworzący wino to wystarczający powód aby wybrać się na wycieczkę do winnic położonych wokół Wrocławia. Dodatkową atrakcją wyjazdu będzie możliwość wspólnego zwiedzania pięknych miasteczek oraz słynnych zabytków takich jak wpisany na listą UNESCO kościół pokoju w Świdnicy, czy największy na świecie barokowy klasztor w Lubiążu.

Nowy
program
Ostatnie
miejsca!
3 950,00 

Safari i wina Przylądka Dobrej Nadziei
25 lutego - 9 marca 2023

Afryka Południowa i Zimbabwe

Jakie wina pija się podczas safari? Czy Przylądek Dobrej Nadziei to koniec Afryki? Jaki odcień ma woda w miejscu, gdzie łączą się oceany? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań będzie można poznać podczas kolejnej fascynującej wyprawy do jednego z najodleglejszych, ale i najpiękniejszych zakątków świata. Południowoafrykańskie wina i stanowiąca fuzję wielu kultur kuchnia niejednemu przypadną do gustu, a miłośników dzikiej przyrody z pewnością zachwyci safari w Zimbabwe.

Wyprzedane!
4 650,00 
Góra Uluru Australia

Australia – w poszukiwaniu najlepszego shiraza
21 listopada – 7 grudnia 2022

Australia

Zwiedzanie Australii dla wielu stanowi ukoronowanie peregrynacji po świecie. Ten odległy, słabo zaludniony i zamieszkany przez niespotykane nigdzie indziej zwierzęta kontynent oszałamia pod wieloma względami.

Ostatnie
miejsca!
9 070,00 

Wina wokół Jeziora Garda
11-17 września 2022

Trydent – Veneto – Prosecco

Położone na granicy Lombardii i Veneto jezioro Garda to jeden z najpiękniejszych zakątków Włoch. Krystalicznie czyste wody od południa otoczone są łagodnymi wzgórzami, które porastają winnice. Na północy natomiast piętrzą się alpejskie szczyty schodzące niemal do samego brzegu. Wokół urocze miasteczka i zawieszone nad wodą wille oraz zamki. A w pobliżu jedne z najsłynniejszych win Italii – amarone della valpolicella oraz prosecco. Ponadto niepowtarzalnej klasy, pełne uroku zabytki oraz fantastyczna kuchnia charakterystyczna dla okolic Werony i Wenecji.

Ostatnie
miejsca!
3 480,00 

Zrozum i pokochaj wino w Dworze Sieraków
18-20 listopada 2022

Kurs dla początkujących

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.

1 250,00 

Zrozumieć Francję w Dworze Sieraków
18-20 listopada 2022

Kurs dla średniozaawansowanych

Zapraszamy na weekendowy kurs, podczas którego przybliżymy Państwu regiony winiarskie Francji, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych z nich czyli Bordeaux i Burgundii. Kurs będzie okazją do porównawczej degustacji szampanów oraz do skosztowania win w klasie grand cru i grand cru classé.

1 450,00 

Długi weekend z winem i kulturą żydowską
27-30 października 2022

Kraków – Kazimierz - Dwór Sieraków

Tegoroczną edycję weekendu z kulturą żydowską rozszerzamy o dodatkowy dzień. Zaczynamy już 11 listopada świętomarcińską kolacją z gęsiną w roli głównej. Kolejne dwa dni poświęcimy w całości kulturze, historii i tradycjom żydowskim. W średniowieczu na podkrakowskim Kazimierzu osiedlali się przybyli z całej Europy żydowscy kupcy, artyści, poeci i myśliciele. Dzięki nim przez kolejne stulecia Kazimierz był ważnym ośrodkiem kultury i nauki. Dziś odwiedzają go turyści z całego świata, by poczuć niezapomniany klimat jednej z najlepiej zachowanych żydowskich dzielnic starej Europy. Zapraszamy do wspólnej wyprawy w świat kultury i tradycji. Doskonale pomogą nam w tym izraelskie wina, które będziemy degustować i poznawać podczas całego weekendu.

Oferta
specjalna!
1 280,00 
1 2 3 7