INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Wojciech Giebuta

Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.

Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje.

  • Miał okazję sędziować na międzynarodowych konkursach winiarskich. Między innymi:
  • The best of Riesling, Bingen 2007
  • The International Wine Challenge (junior judge), London 2012
  • International Rosé Championship, Krakow 2017
  • Galicja Vitis, Krakow 2017

Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards.

Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.

Przeczytaj teksty tego autora:

Winobranie w Słowenii

Największa opera we Włoszech

Wojciech Giebuta

Opinie o prowadzącym

Wojtek zawsze sprawdza się jako pilot. Imponuje wszystkim nie tylko wiedza i doświadczeniem winiarskim ale także sporą wiedzą z zakresu historii oraz sztuki. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o Wiedniu, Rzymie czy Budapeszcie. Zwiedzając z nim węgierskie regiony winiarskie zawsze można trafić do najlepszych producentów. No i do tego zna się na kuchni.

Magdalena Poprawska

Z panem Wojciechem podróżujemy wspólnie już od kilku lat. Byliśmy razem w Afryce i Nowej Zelandii. Ostatnio jeździmy wspólnie na operowe wycieczki, podczas których pan Wojciech pięknie opowiada nie tylko o winach ale i o muzyce. dzięki niemu zaczęliśmy słuchać muzyki klasycznej.

Jan i Barbara Nowakowscy

Wyjazdy prowadzącego:

Opera i białe noce w Petersburgu
27 – 31 maja 2020

Teatr Maryjski – Jezioro Łabędzie – Carskie Sioło

Położony daleko na północy Europy, nad zatoką fińską Petersburg, już od samego początku z założenia maił być miastem kosmopolitycznym. Nazywany dziś Paryżem lub Wenecją północy jest jednym z najpiękniejszych miast świata. To tu, od ponad 300 lat żyje i tworzy artystyczna elita Rosji. W położonych nad Newą muzeach podziwiać można arcydzieła europejskiego malarstwa. Tutejszy teatr i sale koncertowe pamiętają czasy, gdy prapremiery swoich oper i baletów prezentowali światu Czajkowski, Borodin czy Musorgski. To zaprojektowane z iście barokowym rozmachem miasto imponuje monumentalnymi pałacami, potężnymi soborami i szerokimi alejami, chociaż znaleźć tu można także ciche, położone nad kanałami zaułki. To miasto, które koniecznie trzeba odwiedzić.

Oferta
specjalna!
Ostatnie
2 miejsca!
2 800,00 

Zrozum i pokochaj wino we Wrocławiu – kurs dla początkujących
11–13 grudnia 2020

Kurs dla początkujących

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.

1 150,00 

Zrozum i pokochaj wino w Dworze Sieraków – kurs dla początkujących
20–22 listopada 2020

Kurs dla początkujących

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską.

1 150,00 

Wina Ameryki Południowej – Kurs enologiczny w Dworze Sieraków
24–26 styczeń 2020

Kurs dla zaawansowanych

Zapraszamy Państwa do weekendowej przygody ze specjalnie dobranymi winami z Ameryki Południowej. Wina z Nowego Świata w pierwszej kolejności kojarzy nam się z Chile i Argentyną. Obecnie do tych dwóch największych producentów dołączył Urugwaj, Peru, Boliwia i Brazylia. Dziś każdy z tych krajów to niezależny byt enologiczny, z charakterystycznymi odmianami, siedliskami i tradycją.

1 350,00 

Polska kuchnia i wina z Palatynatu – Noc Wina w Warszawie
26 października (sobota), o godzinie 19.00

Noc wina

Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win niemieckich.

Archiwalne
179,00 

Wina z Piemontu – Noc Wina w Katowicach
17 października (czwartek), o godzinie 19.00

Noc wina

Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.

Archiwalne
179,00 

Kuchnia z końca świata. Kiwi i inne osobliwości
4 października (piątek), o godzinie 19.00

Noc wina

Zapraszamy na uroczystą kolacją klubową połączoną z degustacją win nowozelandzkich.

Archiwalne
179,00 

Od Loary do Langwedocji – Noc Wina w Strzyżowie
25 października (piątek), o godzinie 19.00

Noc wina

Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win francuskich.

Archiwalne
179,00 

Cava i wina Północy Włoch – Noc Wina we Wrocławiu
27 września (piątek), o godzinie 19.00

Noc wina

Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win włoskich oraz katalońskiej cavy.

Archiwalne
179,00 
1 2 3 5