Wszystkie 3 strefy regionu Rioja – Alta, Alavesa i Oriental
Zwiedzanie średniowiecznych zabytków Burgos i Laguardii
Spotkania z właścicielami winnic i enologami
Degustacje najlepszych win Hiszpanii, a nawet świata!
Nocleg w hotelu urządzonym w średniowiecznym klasztorze
Opieka sommeliera – specjalisty w dziedzinie win hiszpańskich
Iberyjska kuchnia w najlepszym, domowym wydaniu
Po wylądowaniu w Bilbao przejedziemy przez góry Kantabryjskie prosto do regionu Rioja. Tu zaczniemy od wizyty w Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Rioja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca.
Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro gdzie zakwaterujemy się w urządzonym w średniowiecznym klasztorze hotelu Los Agustinos. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami z Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.
Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Następnie udamy się do Logroño – stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja, od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. Tu zjemy wspólny lunch, podczas którego degustować będziemy wina z terenów Rioja Oriental – trzeciego obszaru słynnej apelacji. Po obiedzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja, jakim w powszechnej opinii jest kościół św. Bartłomieja – patrona miasta.
Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta w winnicy Campillo słynnej z kilkupoziomowych piwnic, w których przechowywany jest ponad milion butelek. Tu skosztujemy win na trzech etapach dojrzewania – z tanku, z beczki i z butelki. Nie zabraknie też słynnej crianzy i reservy.
Wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek i nocleg w Haro.
Następny dzień rozpoczniemy od położonej w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji w tej słynącej z wdrażania nowych technik kwalifikacyjnych winiarni przejedziemy do Laguardii. To malowniczo położone na wzgórzu miasteczko roztacza prawdziwie średniowieczną aurę. Znajdziemy tu czas aby wspólnie pospacerować jego zaułkami, zajrzeć do domów i średniowiecznych piwnic, a także podziwiać najcenniejszy zabytek miasta – gotycki portal z zachowaną do dziś polichromią. Wielką gratką dla miłośników wina będzie wizyta w Casa Primicia – pochodzącej z XV wieku najstarszej winiarni w tej części Hiszpanii.
Wieczorem tego dnia odwiedzimy kolejną, tym razem niewielką i rodzinną winiarnę Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – fantastycznie zilustruje zmiany zachodzące w tutejszej enologii. W ich towarzystwie zjemy domową kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.
Kolejnego dnia przed południem odpoczniemy nieco od degustacji i wybierzemy się do Burgos. To położone na szlaku Świętego Jakuba do Composteli miasto słynne jest przede wszystkim z monumentalnej gotyckiej katedry wybudowanej w stylu francuskiego gotyku płomienistego. Sporo czasu poświęcimy na zwiedzanie świątyni w towarzystwie historyka sztuki. W Burgos znajdziemy też czas wolny na zakupy oraz lunch we własnym zakresie.
Po południu odwiedzimy jednego z najsłynniejszych producentów w regionie Rioja Alta – Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata.
Wieczorem udamy się do Daroca de Rioja na kolację, która uwieńczy i pięknie podsumuje nasz wyjazd. Specjalne degustacyjne menu wraz z odpowiednio dobranymi winami przygotują dla nas bracia Echapresto, z których jeden jest niezwykle popularnym w Hiszpanii szefem kuchni, a drugi utytułowanym sommelierem. Po kolacji wrócimy do Haro na nocleg.
Rano po śniadaniu wyjedziemy w stronę Bilbao, by tam wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.
Po wylądowaniu w Bilbao przejedziemy przez góry Kantabryjskie prosto do regionu Rioja. Tu zaczniemy od wizyty w Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Rioja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca.
Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro gdzie zakwaterujemy się w urządzonym w średniowiecznym klasztorze hotelu Los Agustinos. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami z Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.
Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Następnie udamy się do Logroño – stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja, od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. Tu zjemy wspólny lunch, podczas którego degustować będziemy wina z terenów Rioja Oriental – trzeciego obszaru słynnej apelacji. Po obiedzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja, jakim w powszechnej opinii jest kościół św. Bartłomieja – patrona miasta.
Po południu czeka nas wyjątkowa wizyta w winnicy Campillo słynnej z kilkupoziomowych piwnic, w których przechowywany jest ponad milion butelek. Tu skosztujemy win na trzech etapach dojrzewania – z tanku, z beczki i z butelki. Nie zabraknie też słynnej crianzy i reservy.
Wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek i nocleg w Haro.
Następny dzień rozpoczniemy od położonej w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji w tej słynącej z wdrażania nowych technik kwalifikacyjnych winiarni przejedziemy do Laguardii. To malowniczo położone na wzgórzu miasteczko roztacza prawdziwie średniowieczną aurę. Znajdziemy tu czas aby wspólnie pospacerować jego zaułkami, zajrzeć do domów i średniowiecznych piwnic, a także podziwiać najcenniejszy zabytek miasta – gotycki portal z zachowaną do dziś polichromią. Wielką gratką dla miłośników wina będzie wizyta w Casa Primicia – pochodzącej z XV wieku najstarszej winiarni w tej części Hiszpanii.
Wieczorem tego dnia odwiedzimy kolejną, tym razem niewielką i rodzinną winiarnę Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – fantastycznie zilustruje zmiany zachodzące w tutejszej enologii. W ich towarzystwie zjemy domową kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.
Kolejnego dnia przed południem odpoczniemy nieco od degustacji i wybierzemy się do Burgos. To położone na szlaku Świętego Jakuba do Composteli miasto słynne jest przede wszystkim z monumentalnej gotyckiej katedry wybudowanej w stylu francuskiego gotyku płomienistego. Sporo czasu poświęcimy na zwiedzanie świątyni w towarzystwie historyka sztuki. W Burgos znajdziemy też czas wolny na zakupy oraz lunch we własnym zakresie.
Po południu odwiedzimy jednego z najsłynniejszych producentów w regionie Rioja Alta – Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata.
Wieczorem udamy się do Daroca de Rioja na kolację, która uwieńczy i pięknie podsumuje nasz wyjazd. Specjalne degustacyjne menu wraz z odpowiednio dobranymi winami przygotują dla nas bracia Echapresto, z których jeden jest niezwykle popularnym w Hiszpanii szefem kuchni, a drugi utytułowanym sommelierem. Po kolacji wrócimy do Haro na nocleg.
Rano po śniadaniu wyjedziemy w stronę Bilbao, by tam wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.