INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Wszystkie 3 strefy regionu Rioja – Alta, Baja i Alavesa
Wizyta w winiarni najsłynniejszego winiarza Hiszpanii Álvaro Palaciosa
Spotkania z właścicielami winnic i enologami
Degustacje najlepszych win Hiszpanii, a nawet świata!
Nocleg w hotelu urządzonym w średniowiecznymi klasztorze
Opieka sommeliera – specjalisty w dziedzinie win hiszpańskich
Iberyjska kuchnia w najlepszym, domowym wydaniu

Rioja dla koneserów

10 najważniejszych winiarni w regionie Rioja

  • Cena za wycieczkę: 2450 PLN + 980 EUR + przelot od 1200 PLN
  • Termin: 6–10 listopada 2019
  • Czas trwania: 5 dni

2 450,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAREZERWUJ BEZPŁATNIE

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Haro – winiarska stolica regionu Rioja

W środowy poranek wyruszymy z Warszawy do Santanderu, gdzie wylądujemy wciąż jeszcze o wczesnej godzinie. Ze stolicy Kantabrii udamy się w kierunku La Rioja, gdzie naszym pierwszym przystankiem będzie urokliwe miasteczko Santo Domingo de la Calzada. Tutaj wykorzystamy czas na spacer brukowanymi uliczkami wśród zabytkowych kościołów i pałaców. Oglądniemy także reprezentującą różne style architektoniczne katedrę, przystanek zrobimy sobie na jednym z licznych placów, a w ramach lunchu popróbujemy specjałów regionalnej gastronomii, z której słynie miasteczko. Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro, wokół którego rozlokowane są rozmaite bodegi. Po dotarciu na miejsce zaczniemy od degustacji w cieszącej się zasłużoną sławą Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata. Po wizycie w bodedze kroki skierujemy do hotelu Los Agustinos, gdzie wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami powstałymi w Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.

2
dzień

Rioja Alta

Kolejny dzień spędzimy przechadzając się pomiędzy porozrzucanymi w bezpośredniej bliskości Haro winiarniami. Z oczywistych względów wstąpimy tylko do niektórych. Zaczniemy od położonej w odległości kilometra od hotelu Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Roja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca. Kolejnym naszym celem tego dnia będzie wizyta w bodedze La Rioja Alta. Tutaj zatrzymamy się dłuższą chwilę, gdyż oprócz komentowanej degustacji czterech win zjemy też lunch składający się z regionalnych potraw w najlepszym wydaniu. Po południu czeka nas kolejny spacer, tym razem do Bodegas Lopez de Heredia – najstarszej w Haro i jednej z trzech pierwszych założonych w La Rioja, mogącej poszczycić się ponad 140 letnią historią. Tutaj, oprócz fantastycznej Tondoña reserva i gran reserva w bardzo klasycznym, czerwonym wydaniu spróbujemy także osławionych, zupełnie unikalnych win z białych odmian. Warto dodać, że są one uważane za jedne z najlepszych, starzonych białych win na świecie. Wieczorową porą, usatysfakcjonowani degustacją, nieśpiesznym krokiem wrócimy do hotelu. Wieczorem będzie czas wolny na rundkę po licznych tapas barach Haro. Nocleg w Haro.

3
dzień

Rioja Baja

Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Oprócz znakomitych win spróbujemy także wyrabianego w okręgu Cameros dojrzewającego sera. Po degustacji udamy się do bodegi Palacios Remondo w Alfaro, w Rioja Baja. Tutaj spróbujemy win będących dziełem jednego z najznamienitszych współczesnych winiarzy hiszpańskich – Álvaro Palaciosa. W należącej do winiarni restauracji zjemy wspólny lunch, któremu towarzyszyć będą wina na bazie odmiany garnacha. Następnie udamy się do stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja – położonego na skrzyżowaniu dróg do Królestwa Nawarry, Aragonii i Kastylii Logroño. Od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. W pobliżu miasta siedzibę ma jedna z najbardziej historycznych posiadłości w całym regionie – Bodega Marqués de Murrieta. To tutaj powstała najsłynniejsza hiszpańska biel – Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 – wino, które jako jedyne białe w historii kraju zostało ocenione przez Roberta Parkera na 100 punktów. Po wizycie i degustacji przejedziemy do centrum Logroño, gdzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja. W powszechnej opinii jest to kościół św. Bartłomieja – patrona miasta. Mniej zainteresowani kościołami, a bardziej lokalnymi przekąskami, też nie będą się nudzić, gdyż tapas barów jest tu pod dostatkiem. Późnym wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek. Nocleg w Haro.

4
dzień

Rioja Alavesa

Następny dzień rozpoczniemy od wizyty w bodedze Roda, gdzie powstają wyjątkowe wina o bardzo współczesnym obliczu. Drugą odwiedzaną prze nas tego dnia winiarnią będzie położona w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, słynąca z wdrażania nowych technik winifikacyjnych Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji przejedziemy do malowniczo położonego na wzgórzu, pięknie utrzymanego XIII wiecznego miasteczka Laguardia roztaczającego prawdziwie średniowieczną aurę. Będzie czas na spacer i przekąszenie czegoś w lokalnych barach. Późnym popołudniem udamy się do kolejnej, tym razem malutkiej, rodzinnej winiarni Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – przypieczętuje nasz enologiczny maraton. W ich towarzystwie zjemy ostatnią podczas tego wyjazdu kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.

5
dzień

Bardzo wczesnym rankiem wyjedziemy w stronę Kantabrii, by tam w Santanderze wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

  • Zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* w Haro (pokoje jednoosobowe za dopłatą 180 EUR);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu)
  • wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę;
  • wstępy zgodnie z programem; przelot na trasie Warszawa – Santander – Warszawa (bilet bez bagażu rejestrowanego);
  • ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.

Dodatkowo płatne:

  • nocleg w pokoju jednoosobowym 180 EUR;
  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • opłata za bagaż rejestrowany, zwyczajowe napiwki dla kierowcy i ewentualnych przewodników ok 20 EUR/os (napiwki w hotelu i restauracjach pozostają do indywidualnej decyzji uczestników wyjazdu).

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.