INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków

Najważniejsze atrakcje

Toskania jesienią jest niezapomniana! To kraina gęsto usiana renesansowymi miastami położonymi pośród winnic i cyprysów. Wśród nich znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę. Te dwa oblicza Toskanii dają nam to, czego najbardziej potrzebujemy szukając odpoczynku i szczęścia. Naszą wyprawę poszerzymy o pobyt w Umbrii, która będąc mniej popularną wśród turystów urzeka autentycznością i spokojem. Zapraszamy do Włoch!

Wycieczkę prowadzi Dorota Romanowska

Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.

Toskania i Umbria

Florencja – San Gimignano – Siena – Montepulciano – Orvieto – Asyż

  • Cena za wycieczkę: 2690 PLN + 1320 EUR + przelot od 1690 PLN
  • Termin: 9–15 września 2018
  • Czas trwania: 7 dni

2 690,00 

W przypadku jednodniowych imprez kwota ta stanowi pełną odpłatność. W przypadku wycieczek trwających więcej niż jeden dzień podana kwota jest kwotą zaliczki, wymaganą do pełnej rezerwacji miejsca na imprezie

ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ REZERWOWĄ

Plan wycieczki
Gwarantujemy

Plan wycieczki

1
dzień

Florencja

Przelot z Warszawy do Florencji, spacer z przewodnikiem wokół najważniejszych zabytków renesansu. Po południu przejazd na wzgórze San Miniato al Monte, z którego – szczególnie o zachodzie słońca – roztacza się najpiękniejszy widok na Florencję. Wieczorem przyjazd do średniowiecznego zamku Meleto, gdzie czekać będzie degustacja win chianti classico oraz powitalna kolacja. Nocleg w położonej wśród winnic rezydencji Castello di Meleto.

2
dzień

San Gimignano

Po porannym spacerze wśród winnic i gajów oliwnych śniadanie w zamku. Przejazd do winnic w okolicach San Gimignano. Degustacja lokalnych przysmaków oraz znanych win Teruzzi & Puthod na tarasie z widokiem na słynne wieże San Gimignano. Po degustacji zwiedzanie miasta zwanego średniowiecznym Manhattanem Toskanii. Czas wolny na degustację najlepszych lodów na świecie oraz zakup miejscowych wyrobów ceramicznych. Wieczorem powrót do Castello di Meleto. Chwila odpoczynku, a później wieczorne zwiedzanie zamku i uroczysta kolacja w sali balowej. Nocleg w Castello di Meleto.

3
dzień

Siena

Przejazd do Sieny, zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem. Wśród oglądanych zabytków – stanowiąca arcydzieło romańsko-gotyckiej architektury katedra słynąca z imponującej posadzki pokrytej mozaikami wyobrażającymi sceny historyczne i biblijne oraz niepowtarzalny, nieckowato nachylony główny plac miasta, na którym od początku świetności miasta po dziś koncentruje się życie publiczne i codzienne Sieny oraz ma miejsce jeden z najsłynniejszych wyścigów konnych – palio. Czas wolny w Sienie na lunch we własnym zakresie i spacery po średniowiecznych zaułkach. Po południu przejazd w okolice miasteczka Montalcino, gdzie powstaje najsłynniejsze i najdroższe wino Toskanii – brunello. Degustacja wybranych roczników tego wina w Tenuta San Giorgio. Kolacja w regionalnej restauracji, która jako jedyna w okolicy przyrządza makaron w swojego rodzaju misie wydrążonej w olbrzymim kręgu sera pecorino. Wieczorem przejazd i zakwaterowanie w kurorcie Chianciano Terme. Nocleg w hotelu o standardzie 4*.

4
dzień

Montepulciano

Przejazd do położonego na wzgórzu wśród winnic Montepulciano, przejście na rynek i degustacja wina nobile di montepulciano w historycznej piwnicy pamiętającej czasy Medyceuszów. Kolejna degustacja i klasyczny toskański lunch w refektarzu dawnego klasztoru. Przejście labiryntem średniowiecznych piwnic do położonego u stóp wzgórza kościoła San Biagio. Po południu przejazd do Pienzy, miniaturowego miasteczka słynącego z renesansowej architektury, sera pecorino oraz fantastycznego widoku roztaczającego się na Val d’Orcia – cudownie malowniczą dolinę znaną z pocztówek i albumów przedstawiających Toskanię. Przy okazji krótka wizyta w serowarni i degustacja sera pecorino. Wieczorem powrót do Chianciano i czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w hotelu o standardzie 4*.

5
dzień

Orvieto

Przejazd do Orvieto w Umbrii. Wyjazd kolejką do górnego miasta, podziwianie słynnej, opisywanej przez Herberta katedry. Dla odważnych zejście na dno studni zaprojektowanej przez Leonarda da Vinci. Czas wolny na lunch i kieliszek białego wina w Orvieto Classico. Przejazd do Todi, zakwaterowanie w posiadłości położonej na przedmieściach miasteczka. Wieczorem zwiedzanie winiarni, degustacja i kolacja w Cantina le Cimate, w której powstaje najważniejsze umbryjskie wino – sagrantino di montefalco. Powrót do hotelu i nocleg w Todi.

6
dzień

Asyż

Do południa czas wolny w hotelu, który można przeznaczyć na konną przejażdżkę, jogę, lot balonem lub odpoczynek z kieliszkiem wina i widokiem na porośnięte cyprysami i gajami oliwnymi wzgórza Umbrii. Następnie przejazd do miasteczka Foligno na degustację w rodzinnej oliwiarni, czas wolny na lunch we własnym zakresie. Po południu przejazd do Asyżu, zwiedzanie miasta, które o zachodzie słońca przybiera barwę miodowego marmuru, a opuszczone przez pielgrzymów staje się najbardziej magicznym miejscem Włoch. Wieczorem uroczysta kolacja pożegnalna połączona z degustacją win z okolic Perugii. Nocleg w Todi.

7
dzień

Powrót

Przejazd na lotnisko i powrót do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy

Gwarantujemy:

Zakwaterowanie: 6 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelu lub apartamentach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 270 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; zwiedzanie Florencji, Sieny, Orvieto i Asyżu z przewodnikiem; przejazdy na miejscu; przelot liniami rejsowymi lub tanimi liniami w zależności od dostępności połączeń; ubezpieczenie KL, NNW i bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; pokój jednoosobowy 270 EUR; ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; opłata za bagaż rejestrowany w przypadku tanich linii lotniczych, zwyczajowe napiwki 20 EUR.