Słowenia jest zaskakująca! Ten mały kraj wielkich win zachwyca ośnieżonymi szczytami Alp Julijskich na północy, śródziemnomorskimi atrakcjami południowego wybrzeża i iście toskańskimi krajobrazami na zachodzie i wschodzie. Słoweńcy to naród miłujący porządek niczym Austriacy, a dobre jedzenie i wino niczym Włosi, mogą poszczycić się dwunastoma gwiazdkami Michelin, a odnosząca w świecie sukcesy lokalna odmiana rebula ma status dobra narodowego. Zapraszamy na winną przygodę, kolacje w doskonałych restauracjach, wspaniałe widoki i dużą dawkę turystycznych atrakcji.
Skosztuj słoweńskiej kuchni w restauracjach z gwiazdkami Michelin
Odpocznij w słońcu nad morzem Śródziemnym
Odetchnij górskim powietrzem Alp w historycznym Kobarid
Spróbuj win ze słynnych, autochtonicznych odmian
Przejedź jaskiniową kolejką i daj się zaskoczyć podziemnym krajobrazom
Wyskocz do Włoch i odpocznij w cieniu potęgi Longobardów
Spotkaj się ze znawcą win słoweńskich w rodzinnej winnicy
Zwiedź butikową stolicę kraju słynącą ze smoków i modernistycznej architektury
Przekonaj się dlaczego rycerze krzyżowi pokochali wzgórza wokół Jeruzalem
Dotknij najstarszej owocującej winorośli świata
Dzień podróży, zakończony wspólną kolacją z lokalnymi winami oraz noclegiem w pięknie położonym winnym SPA Loisum Steiermak na granicy Austrii i Słowenii.
Po śniadaniu ruszymy na zachód Słowenii, do Postojno. Tu, po przerwie na wczesny lunch, zwiedzimy największe w Europie jaskinie krasowe. Po pełnej wrażeń wycieczce wśród stalaktytów i stalagmitów przejedziemy malowniczą trasą do doliny Vipavy. Mieszkający tu od lat Damian Buraczewski – autor bloga SlovVine.com wybranego Winiarskim Blogiem Roku 2019 magazynu „Czas Wina” – poprowadzi dla nas przekrojową degustację win z Vipavy i okolic. Kolację z kuchnią regionalną zjemy w rodzinnej winnicy Bric. Nocleg w Kozana, w uroczym, butikowym hotelu z widokiem na winnice.
Dzień rozpoczniemy od wina musującego podanego wraz z oszałamiającą panoramą na wzgórza Gorycjańskie. Z punktu widokowego, krótkim spacerem wśród winnic przejdziemy do średniowiecznego miasteczka Smartno. Tu skosztujemy kilku rodzajów oliw i innych smakołyków w ramach wczesnego lunchu. Popołudniowa wizyta w renomowanej winiarni Goriška Brda doskonale uzupełni wiedzę na temat win z regionu – próbki win prosto z beczek i spacer po imponujących piwnicach, to tylko część atrakcji. Wieczorem, po odpoczynku w hotelu, elegancka kolacja w jednym z kasyn Nowej Goricy. Nocleg w Kazana.
Rankiem wybierzemy się do graniczącego ze Słowenią regionu Friuli, który słynie z najlepszych białych etykiet we Włoszech. Spróbujemy lokalnych win i dowiemy się, co łączy winnice słoweńskie z włoskimi. W południe odpoczniemy w chłodnych murach Cividale del Friuli – stolicy Państwa Longobardów w VIII wieku. Popołudnie spędzimy u stóp Alp Julijskich, w okolicy miejscowości Kobarid, którą uwiecznił Ernest Hemingway w „Pożegnaniu z bronią”. Chętni doświadczą prawdziwego misterium smaku w jednej z najlepszych restauracji świata uhonorowanej aż trzema gwiazdkami Michelin, a prowadzonej przez charyzmatyczną Anę Roš. Nocleg w Kazana.
Rano wymeldujemy się z hotelu w Kazana i przejedziemy na Istrię, by zaczerpnąć śródziemnomorskiej bryzy w fantastycznie położonym Piranie. Na nabrzeżu znajdziemy niewielkie tawerny oferujące świeże owoce morza i ryby, których będzie można spróbować po krótkim zwiedzaniu miasteczka. Po południu degustacja win m.in. z emblematycznych dla regionu odmian malvazja i refošk w urokliwej, rodzinnej winnicy. Wieczorem dotrzemy do Lublany. Po zameldowaniu w hotelu w samym sercu starej części miasta, udamy się na wzgórze zamkowe ze wspaniałą panoramą. Tu zjemy wspólną kolację w słynnej restauracji Strelec, również z gwiazdką Michelin. Nocleg w historycznym centrum Ljubljany.
Po śniadaniu i wymeldowaniu z hotelu proponujemy zwiedzanie Lublany i czas wolny. Potem ruszymy na wschód, do regionu winiarskiego Podravje. Popołudnie spędzimy w magicznym miasteczku Ptuj, szczycącym się rzymską przeszłością, festiwalem poezji i najstarszą butelką wina w Słowenii. Po degustacji win z okolic Ptuja w jednym z najsłynniejszych słoweńskich zamków, spacerem przez historyczne centrum udamy się na kolację z winiarskimi niespodziankami w położonej tuż nad Drawą restauracji Ribič. Wieczorem dotrzemy do hotelu na samym szczycie wzgórza, skąd roztacza się niesamowity widok na okoliczne winnice.
Rano wymeldujemy się z hotelu i udamy do pobliskiej winiarni Puklavec na degustację, która przybliży fenomen winiarskiego terroir pomiędzy Ormož i Jeruzalem. W największym mieście regionu, Mariborze, zobaczymy Starą Trtę – najstarszą owocującą winorośl na świecie, a w lokalnej winiarni skosztujemy win z różnych części Podravja. Wieczorem dotrzemy do Austrii – tu nocleg i pożegnalna kolacja.
Wymeldowanie z hotelu i przejazd do Polski.
Dzień podróży, zakończony wspólną kolacją z lokalnymi winami oraz noclegiem w pięknie położonym winnym SPA Loisum Steiermak na granicy Austrii i Słowenii.
Po śniadaniu ruszymy na zachód Słowenii, do Postojno. Tu, po przerwie na wczesny lunch, zwiedzimy największe w Europie jaskinie krasowe. Po pełnej wrażeń wycieczce wśród stalaktytów i stalagmitów przejedziemy malowniczą trasą do doliny Vipavy. Mieszkający tu od lat Damian Buraczewski – autor bloga SlovVine.com wybranego Winiarskim Blogiem Roku 2019 magazynu „Czas Wina” – poprowadzi dla nas przekrojową degustację win z Vipavy i okolic. Kolację z kuchnią regionalną zjemy w rodzinnej winnicy Bric. Nocleg w Kozana, w uroczym, butikowym hotelu z widokiem na winnice.
Dzień rozpoczniemy od wina musującego podanego wraz z oszałamiającą panoramą na wzgórza Gorycjańskie. Z punktu widokowego, krótkim spacerem wśród winnic przejdziemy do średniowiecznego miasteczka Smartno. Tu skosztujemy kilku rodzajów oliw i innych smakołyków w ramach wczesnego lunchu. Popołudniowa wizyta w renomowanej winiarni Goriška Brda doskonale uzupełni wiedzę na temat win z regionu – próbki win prosto z beczek i spacer po imponujących piwnicach, to tylko część atrakcji. Wieczorem, po odpoczynku w hotelu, elegancka kolacja w jednym z kasyn Nowej Goricy. Nocleg w Kazana.
Rankiem wybierzemy się do graniczącego ze Słowenią regionu Friuli, który słynie z najlepszych białych etykiet we Włoszech. Spróbujemy lokalnych win i dowiemy się, co łączy winnice słoweńskie z włoskimi. W południe odpoczniemy w chłodnych murach Cividale del Friuli – stolicy Państwa Longobardów w VIII wieku. Popołudnie spędzimy u stóp Alp Julijskich, w okolicy miejscowości Kobarid, którą uwiecznił Ernest Hemingway w „Pożegnaniu z bronią”. Chętni doświadczą prawdziwego misterium smaku w jednej z najlepszych restauracji świata uhonorowanej aż trzema gwiazdkami Michelin, a prowadzonej przez charyzmatyczną Anę Roš. Nocleg w Kazana.
Rano wymeldujemy się z hotelu w Kazana i przejedziemy na Istrię, by zaczerpnąć śródziemnomorskiej bryzy w fantastycznie położonym Piranie. Na nabrzeżu znajdziemy niewielkie tawerny oferujące świeże owoce morza i ryby, których będzie można spróbować po krótkim zwiedzaniu miasteczka. Po południu degustacja win m.in. z emblematycznych dla regionu odmian malvazja i refošk w urokliwej, rodzinnej winnicy. Wieczorem dotrzemy do Lublany. Po zameldowaniu w hotelu w samym sercu starej części miasta, udamy się na wzgórze zamkowe ze wspaniałą panoramą. Tu zjemy wspólną kolację w słynnej restauracji Strelec, również z gwiazdką Michelin. Nocleg w historycznym centrum Ljubljany.
Po śniadaniu i wymeldowaniu z hotelu proponujemy zwiedzanie Lublany i czas wolny. Potem ruszymy na wschód, do regionu winiarskiego Podravje. Popołudnie spędzimy w magicznym miasteczku Ptuj, szczycącym się rzymską przeszłością, festiwalem poezji i najstarszą butelką wina w Słowenii. Po degustacji win z okolic Ptuja w jednym z najsłynniejszych słoweńskich zamków, spacerem przez historyczne centrum udamy się na kolację z winiarskimi niespodziankami w położonej tuż nad Drawą restauracji Ribič. Wieczorem dotrzemy do hotelu na samym szczycie wzgórza, skąd roztacza się niesamowity widok na okoliczne winnice.
Rano wymeldujemy się z hotelu i udamy do pobliskiej winiarni Puklavec na degustację, która przybliży fenomen winiarskiego terroir pomiędzy Ormož i Jeruzalem. W największym mieście regionu, Mariborze, zobaczymy Starą Trtę – najstarszą owocującą winorośl na świecie, a w lokalnej winiarni skosztujemy win z różnych części Podravja. Wieczorem dotrzemy do Austrii – tu nocleg i pożegnalna kolacja.
Wymeldowanie z hotelu i przejazd do Polski.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Od wielu lat związana z Grupą Dom Wina, od 2023 roku na stałe w ekipie Podróże z winem organizuje i z entuzjazmem pilotuje wycieczki enoturystyczne, prowadzi eventy i degustacje winiarskie.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.