Umbria do zjedzenia czyli gotujemy z Bartkiem Kieżunem

Pachnąca winem i oliwą Umbria to region pełen niespodzianek. Po fascynującym świecie osadzonych w etrusko-rzymskiej przeszłości miast i miasteczek oprowadzi nas Bartek Kieżun. Autor kultowej serii książek o tradycjach kulinarnych Europy, takich jak Italia do zjedzenia czy Stambuł do zjedzenia, od kilku lat związany z Umbrią znawca tutejszej kuchni, win i historii, niestrudzony poszukiwacz związków pomiędzy sztuką i stołem zaprosi nas także do swojego domu na warsztaty kulinarne a także do ulubionych restauracji. Prócz uciech smaku czekają na nas także wielkie dzieła umbryjskich mistrzów quattrocento: Pinturicchio czy Perugino,  oraz jedne z najznakomitszych zabytków półwyspu Apenińskiego czyli Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii w Orvieto oraz Bazylika św. Franciszka w Asyżu. W programie winiarskim znajdą się zaś najważniejsze apelacje Umbrii czyli rozciągające się na malowniczych wzgórzach DOCG Montefalco i Torgiano a także słynne białe wina z regionu Orvieto. Daj się zaskoczyć Umbrii.

Najważniejsze atrakcje

podroze_makaron (1)

Poznaj Umbrię Bartka Kieżuna - autora bestsellerów i znawcy włoskiej kuchni.

 

podroze_spaghetti

Ugotuj samodzielnie umbryjski posiłek podczas warsztatów kulinarnych.

 

ikony_Pineza

Stań pod monumentalną fasadą katedry w Orvieto.

 

ic_pzw_icon_kanapka

Zjedz starożytny street food w etruskiej Perugii.

 

room-with-view

Zobacz jak zachodzi słońce nad Asyżem

 

wine

Przekonaj się, jak smakuje prawdziwe sagrantino.

 

ikona_amfora

Spróbuj najlepszej oliwy Włoch.

 

mountains

Daj się uwieść dzikim krajobrazom górzystej Umbrii.

Plan wycieczki

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy:

Przewodnikiem wycieczki będzie:

Justyna Korn

Od wielu lat związana z Grupą Dom Wina, od 2023 roku na stałe w ekipie Podróże z winem organizuje i z entuzjazmem pilotuje wycieczki enoturystyczne, prowadzi eventy i degustacje winiarskie.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Umbria do zjedzenia czyli gotujemy z Bartkiem Kieżunem

Cena

październik 2026

Relacje z podróży - Włochy:

Sycylia to miejsce, którym nie sposób się znudzić. Ta niesamowita i oszałamiająca wyspa, nawet odwiedzana wielokrotnie, wciąż potrafi zadziwić. Fascynuje różnorodnością, tajemniczością i mnogością skrajności.
Toskania wiosną jest zjawiskowa, mieniąca się odcieniami zieleni i urzekająca błękitem nieba. Oczywiście nie zawsze właśnie takie oblicze prezentuje w kwietniu odwiedzającym ją przybyszom, ale przy odpowiednim szczęściu można nacieszyć wzrok niezapomnianymi krajobrazami i wyjątkowej urody zabytkami przy właściwej temperaturze, wygrzewając się w promieniach wiosennego słońca. A trzeba przyznać, że takie właśnie szczęście mieli uczestnicy ostatniej wycieczki.
Kolejny wyjazd do Apulii, wzorem tego z 2021 roku, także okazał się być wyjątkowy. Poprzedni zasłużył sobie na miano takowego ze względu na covidową atmosferę, rozmaite obostrzenia i bardzo wysokie temperatury. Dla kontrastu podczas tegorocznego wyjazdu przywdzialiśmy kurteczki, rozłożyliśmy parasole i przemykaliśmy w deszczu między jednym punktem programu a drugim. Dopiero pod koniec wyjazdu zapanowały warunki, jakich po słonecznym południu kraju oczekiwaliśmy. W sumie okazało się, że Apulia jednak potrafi nieźle zaskoczyć.
Wczytujemy więcej relacji...

Zapisz się do
naszego newslettera!

Dołącz do Newslettera

Dołącz do subskrypcji newslettera

Please wait...

Dziękujemy za dołączenie