Toskania zachwyca o każdej porze roku, ale wiosną prezentuje się szczególnie pięknie! W tej gęsto usianej renesansowymi miastami krainie znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę. We wspaniałych, malowniczo położonych wśród winnic i cyprysów historycznych posiadłościach panuje atmosfera wyjątkowo sprzyjająca odpoczynkowi i wyciszeniu. Tegoroczną wyprawę poszerzymy o pobyt w sąsiedniej Umbrii urzekającej autentycznością i spokojem, a także zupełnie wyjątkowymi, niekoniecznie powszechnie znanymi, winami. Udaj się z nami w niezapomnianą podróż po najpiękniejszych zakątkach Włoch!
Zamieszkaj w średniowiecznej rezydencji wśród winnic w samym sercu Chianti
Spróbuj, jak smakuje najbardziej historyczne toskańskie wino w komnatach średniowiecznego zamku
Przespaceruj się zaułkami miasta cieszącego się przydomkiem Manhattanu Toskanii
Sprawdź, jak smakują lody certyfikowane jako najlepsze na świecie
Daj się oczarować renesansowej Pienzy i roztaczającym się z niej niezapomnianym widokom
Zejdź na samo dno studni zaprojektowanej przez Leonarda da Vinci
Przekonaj się, czym różni się umbryjskie sagrantino od innych czerwonych win świata
Oddaj się kontemplacji piękna mieniącej się kolorami fasady katedry w Orvieto
Po wylądowaniu w Pizie udamy się w drogę do Florencji, gdzie pierwsze kroki skierujemy do restauracji, by wspólnie nabrać sił przed czekającym nas zwiedzaniem miasta. Następnie udamy się na spacer z polskojęzycznym przewodnikiem wokół najważniejszych zabytków renesansu. Po południu przejedziemy na wzgórze San Miniato al Monte, z którego – szczególnie o zachodzie słońca – roztacza się najpiękniejszy widok na miasto. Późnym popołudniem zakwaterujemy się w hotelu. Wieczorem będzie czas wolny na spacer i kolację we własnym zakresie. Nocleg we Florencji.
Kolejnego dnia, o poranku, udamy się w drogę do położonej w samym sercu regionu Chianti Classico winiarni Castellare di Castellina, gdzie spróbujemy najbardziej toskańskiego ze wszystkich tamtejszych win, czyli chianti classico w różnych odsłonach. Stamtąd przejedziemy do prawdziwie historycznej miejscowości – Castellina in Chainti – wchodzącej w skład średniowiecznej Ligii Chianti. Tam zjemy wspólny lunch składający się z prawdziwie lokalnych specjałów. Po południu za cel obierzemy pięknie usytuowaną wśród winnic Chianti posiadłość Castello di Meleto, gdzie zakwaterujemy się na dwie noce. Wieczorem będzie czas wolny odpoczynek w formie biernej lub czynnej, takiej jak spacer wśród winnic. Nocleg w Castello di Meleto.
Po porannej przechadzce aleją wiodącą wśród winnych krzewów i gajów oliwnych zjemy śniadanie w średniowiecznym zamku. Posileni udamy się w okolice San Gimignano, gdzie powstaje najsłynniejsze białe wino Toskanii – vernaccia di san gimignano. Tutaj, w bezpośrednim sąsiedztwie winnic oraz z widokiem na słynne wieże miasta zwanego średniowiecznym Manhattanem Toskanii, zdegustujemy specjały lokalnej kuchni w towarzystwie cieszących się zasłużoną renomą win Teruzzi&Puthod. Odprężeni, po lekkim posiłku, udamy się na spacer uliczkami San Gimignano, gdzie znajdziemy czas na spróbowanie najlepszych lodów na świecie. Popołudniową porą ruszymy w drogę do jednego z najwspanialszych miast Toskanii; tchnącej średniowieczną atmosferą i niejako zatrzymanej w czasie Sieny, którą zwiedzimy w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. Wśród oglądanych zabytków znajdzie się stanowiąca arcydzieło romańsko-gotyckiej architektury katedra słynąca z imponującej pokrytej mozaikami posadzki. Zobaczymy również jedyny w swoim rodzaju plac – Piazza del Campo – gdzie od początku świetności miasta po dziś koncentruje się życie publiczne i codzienne Sieny oraz odbywa się palio, czyli jeden z najsłynniejszych, historycznych wyścigów konnych. Wieczorem wrócimy do Castello di Meleto w samą porę na kolację w zamku. Nocleg w Castello di Meleto.
Kolejnego dnia udamy się w okolice miasteczka Montalcino, by w najbardziej historycznej posiadłości ze wszystkich, czyli Tenuta Greppo spróbować jednego z najsłynniejszych i najbardziej prestiżowych win nie tylko Toskanii, ale całych Włoch – brunello. Tam zjemy wspólny lunch i naprawdę „dotkniemy” historii. Wczesnym popołudniem przejedziemy w okolice Pienzy – miniaturowego miasteczka słynącego z renesansowej architektury, sera pecorino oraz fantastycznego widoku roztaczającego się na Val d’Orcia – cudownie malowniczą dolinę znaną z pocztówek i albumów przedstawiających Toskanię. Przy okazji pobytu w okolicy odwiedzimy serowarnię i spróbujemy powstających na miejscu produktów. Wieczorem przejedziemy do kurortu Chianciano Terme, gdzie zakwaterujemy się w Grand Hotel Excelsior. Nocleg w Chianciano Terme.
Tego dnia przed południem czeka nas wizyta w przepięknie położonym na wzgórzu miasteczku Montepulciano, gdzie będzie czas na kawę i spacer czy zakupy. Około południa przejedziemy do La Braccesca – posiadłości należącej do jednego z najznakomitszych winiarskich rodów Toskanii – Marchesi Antinori. Tam zwiedzimy winiarnię i spróbujemy powstających na miejscu win, a także zjemy wspólny lunch, zaznajamiając się z długą historią tej wyjątkowej rodziny, której winiarskie tradycje sięgają, bagatela, XII wieku. Popołudniową porą pożegnamy Toskanię, kierując się do położonej na wschodzie Umbrii. Po wkroczeniu na jej teren od razu przystąpimy do rzeczy, udając się na degustację z przekąskami do jednej z tamtejszych winiarni. Po pełnym wrażeń dniu spokojnie przejedziemy do hotelu Bramante w Todi na nocleg.
Szóstego dnia podróży oddamy się eksploracji Umbrii, gdzie doświadczymy Włoch w czystej postaci. W przeciwieństwie do słynnej w świecie i wybitnie turystycznej Toskanii nieujarzmiona Umbria sprawia wrażenie, jakby w ogóle nie uległa człowiekowi. Podobnie prezentują się jej zupełnie wyjątkowe wina, ze słynnym sagrantino na czele. Z umbryjskich miast jako pierwsze odwiedzimy Orvieto. Wjedziemy kolejką do górnego miasta, gdzie zaczniemy zwiedzanie od zejścia na dno studni zaprojektowanej przez Leonarda da Vinci. Potem nieśpiesznie przejdziemy na plac ze słynną z niepowtarzalnej urody i przyprawiającą o zawrót głowy katedrą, którą przed laty zachwycał się Zbigniew Herbert. Koło południa znajdziemy chwilę czasu wolnego na kieliszek emblematycznego dla regionu białego wina orvieto classico. Dalsze tajemnice umbryjskich win będziemy zgłębiać w Tenuta di Salviano, gdzie także zjemy wspólny lunch. Wieczorem wrócimy do hotelu Bramante w Todi na nocleg.
Rankiem, ale nieprzesadnie wczesnym, wybierzemy się do Asyżu, które to miasto zwiedzimy w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. Wspólny spacer zakończymy lunchem, po którym udamy się do położonego nieopodal uroczego, z lekka sennego miasteczka Montefalco. To w jego okolicach, w apelacji Sagrantino di Montefalco, powstaje emblematyczne dla Umbrii wino z najbardziej tanicznej odmiany winogron na świecie. Oczywiście nie obejdzie się bez jego degustacji w jednej z lokalnych enotek. Wieczorową porą, nasyciwszy oczy wspaniałymi umbryjskimi pejzażami, wyruszymy w drogę do położonego w pobliżu Pizy hotelu, by następnego dnia w pełnej gotowości o świcie zjawić się na lotnisku. Nocleg w okolicach Pizy.
Wczesnym rankiem przejedziemy na lotnisko, by odprawić się na lot powrotny do Warszawy.
Po wylądowaniu w Pizie udamy się w drogę do Florencji, gdzie pierwsze kroki skierujemy do restauracji, by wspólnie nabrać sił przed czekającym nas zwiedzaniem miasta. Następnie udamy się na spacer z polskojęzycznym przewodnikiem wokół najważniejszych zabytków renesansu. Po południu przejedziemy na wzgórze San Miniato al Monte, z którego – szczególnie o zachodzie słońca – roztacza się najpiękniejszy widok na miasto. Późnym popołudniem zakwaterujemy się w hotelu. Wieczorem będzie czas wolny na spacer i kolację we własnym zakresie. Nocleg we Florencji.
Kolejnego dnia, o poranku, udamy się w drogę do położonej w samym sercu regionu Chianti Classico winiarni Castellare di Castellina, gdzie spróbujemy najbardziej toskańskiego ze wszystkich tamtejszych win, czyli chianti classico w różnych odsłonach. Stamtąd przejedziemy do prawdziwie historycznej miejscowości – Castellina in Chainti – wchodzącej w skład średniowiecznej Ligii Chianti. Tam zjemy wspólny lunch składający się z prawdziwie lokalnych specjałów. Po południu za cel obierzemy pięknie usytuowaną wśród winnic Chianti posiadłość Castello di Meleto, gdzie zakwaterujemy się na dwie noce. Wieczorem będzie czas wolny odpoczynek w formie biernej lub czynnej, takiej jak spacer wśród winnic. Nocleg w Castello di Meleto.
Po porannej przechadzce aleją wiodącą wśród winnych krzewów i gajów oliwnych zjemy śniadanie w średniowiecznym zamku. Posileni udamy się w okolice San Gimignano, gdzie powstaje najsłynniejsze białe wino Toskanii – vernaccia di san gimignano. Tutaj, w bezpośrednim sąsiedztwie winnic oraz z widokiem na słynne wieże miasta zwanego średniowiecznym Manhattanem Toskanii, zdegustujemy specjały lokalnej kuchni w towarzystwie cieszących się zasłużoną renomą win Teruzzi&Puthod. Odprężeni, po lekkim posiłku, udamy się na spacer uliczkami San Gimignano, gdzie znajdziemy czas na spróbowanie najlepszych lodów na świecie. Popołudniową porą ruszymy w drogę do jednego z najwspanialszych miast Toskanii; tchnącej średniowieczną atmosferą i niejako zatrzymanej w czasie Sieny, którą zwiedzimy w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. Wśród oglądanych zabytków znajdzie się stanowiąca arcydzieło romańsko-gotyckiej architektury katedra słynąca z imponującej pokrytej mozaikami posadzki. Zobaczymy również jedyny w swoim rodzaju plac – Piazza del Campo – gdzie od początku świetności miasta po dziś koncentruje się życie publiczne i codzienne Sieny oraz odbywa się palio, czyli jeden z najsłynniejszych, historycznych wyścigów konnych. Wieczorem wrócimy do Castello di Meleto w samą porę na kolację w zamku. Nocleg w Castello di Meleto.
Kolejnego dnia udamy się w okolice miasteczka Montalcino, by w najbardziej historycznej posiadłości ze wszystkich, czyli Tenuta Greppo spróbować jednego z najsłynniejszych i najbardziej prestiżowych win nie tylko Toskanii, ale całych Włoch – brunello. Tam zjemy wspólny lunch i naprawdę „dotkniemy” historii. Wczesnym popołudniem przejedziemy w okolice Pienzy – miniaturowego miasteczka słynącego z renesansowej architektury, sera pecorino oraz fantastycznego widoku roztaczającego się na Val d’Orcia – cudownie malowniczą dolinę znaną z pocztówek i albumów przedstawiających Toskanię. Przy okazji pobytu w okolicy odwiedzimy serowarnię i spróbujemy powstających na miejscu produktów. Wieczorem przejedziemy do kurortu Chianciano Terme, gdzie zakwaterujemy się w Grand Hotel Excelsior. Nocleg w Chianciano Terme.
Tego dnia przed południem czeka nas wizyta w przepięknie położonym na wzgórzu miasteczku Montepulciano, gdzie będzie czas na kawę i spacer czy zakupy. Około południa przejedziemy do La Braccesca – posiadłości należącej do jednego z najznakomitszych winiarskich rodów Toskanii – Marchesi Antinori. Tam zwiedzimy winiarnię i spróbujemy powstających na miejscu win, a także zjemy wspólny lunch, zaznajamiając się z długą historią tej wyjątkowej rodziny, której winiarskie tradycje sięgają, bagatela, XII wieku. Popołudniową porą pożegnamy Toskanię, kierując się do położonej na wschodzie Umbrii. Po wkroczeniu na jej teren od razu przystąpimy do rzeczy, udając się na degustację z przekąskami do jednej z tamtejszych winiarni. Po pełnym wrażeń dniu spokojnie przejedziemy do hotelu Bramante w Todi na nocleg.
Szóstego dnia podróży oddamy się eksploracji Umbrii, gdzie doświadczymy Włoch w czystej postaci. W przeciwieństwie do słynnej w świecie i wybitnie turystycznej Toskanii nieujarzmiona Umbria sprawia wrażenie, jakby w ogóle nie uległa człowiekowi. Podobnie prezentują się jej zupełnie wyjątkowe wina, ze słynnym sagrantino na czele. Z umbryjskich miast jako pierwsze odwiedzimy Orvieto. Wjedziemy kolejką do górnego miasta, gdzie zaczniemy zwiedzanie od zejścia na dno studni zaprojektowanej przez Leonarda da Vinci. Potem nieśpiesznie przejdziemy na plac ze słynną z niepowtarzalnej urody i przyprawiającą o zawrót głowy katedrą, którą przed laty zachwycał się Zbigniew Herbert. Koło południa znajdziemy chwilę czasu wolnego na kieliszek emblematycznego dla regionu białego wina orvieto classico. Dalsze tajemnice umbryjskich win będziemy zgłębiać w Tenuta di Salviano, gdzie także zjemy wspólny lunch. Wieczorem wrócimy do hotelu Bramante w Todi na nocleg.
Rankiem, ale nieprzesadnie wczesnym, wybierzemy się do Asyżu, które to miasto zwiedzimy w towarzystwie polskojęzycznego przewodnika. Wspólny spacer zakończymy lunchem, po którym udamy się do położonego nieopodal uroczego, z lekka sennego miasteczka Montefalco. To w jego okolicach, w apelacji Sagrantino di Montefalco, powstaje emblematyczne dla Umbrii wino z najbardziej tanicznej odmiany winogron na świecie. Oczywiście nie obejdzie się bez jego degustacji w jednej z lokalnych enotek. Wieczorową porą, nasyciwszy oczy wspaniałymi umbryjskimi pejzażami, wyruszymy w drogę do położonego w pobliżu Pizy hotelu, by następnego dnia w pełnej gotowości o świcie zjawić się na lotnisku. Nocleg w okolicach Pizy.
Wczesnym rankiem przejedziemy na lotnisko, by odprawić się na lot powrotny do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.
Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.
Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.